Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pohvale Hrvatima

Šef svjetskog hrvanja: Zagreb se doveo u zavidan položaj, drugi gradovi se nisu toliko trudili

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
18.01.2021.
u 10:46

Četvorica hrvača iz Petrinje ostala su bez svojih kuća pa će im i nacionalni Savez pomoći, istakao je predsjednik HHS-a Vladimir Bregović

Premda na osmom izdanju Grand Prix turnira Zagreb Open niti jedan hrvatski hrvač nije osvojio medalju - što govori i o snazi okupljenoga društva - hrvatsko hrvanje može pod svoj veliki uspjeh voditi i organizaciju ove priredbe. Uostalom, evo što je po završetku zagrebačkog turnira kazao Nenad Lalović, predsjednik Svjetskog hrvačkog saveza (UWW):

- Najveći uspjeh ovog turnira je što je sve održano u najboljem mogućem redu, po satnici a i poštivane su sve sanitarne norme zadane od državnih organa. Održavati natjecanja u vrijeme pandemije koronavirusa je jako teško i zbog toga je značaj ovog turnira i veći. Zagreb je u tri mjeseca organizirao dva velika turnira ove vrste što ga stavlja u zavidan položaj u odnosu na druge gradove koji se nisu toliko potrudili.

Istovremeno sa zagrebačkim održan je i turnir u Nici.

- To što ima interesa za dva turnira istovremeno govori da su sportaši željni natjecanja. Štoviše, oni su i jako dobro pripremljeni. Vidi se da se ozbiljno treniralo iako su u nekim zemljama bile zabrane.

U Zagrebu su, ovom prigodom, testirane i promjene u pravilima vezane uz to kako dobiti pobjednika kada osnovni dio borbe završi remijem.

- Te izmjene donijele su zanimljivije finalne borbe i to ćemo vjerojatno i nastaviti da ne bismo imali umrtvljene mečeve u finalima u kojima se često čeka pogreška onog drugoga, a ne ide se u napad. Važno je da hrvači sami odlučuju tko je pobjednik a ne da ga određuju sudačke odluke - naglasio je Lalović koji je veći dio večeri proveo u društvu zagrebačkog gradonačelnika Bandića, gradskog "ministra" sporta Milana Pavelića te olimpijskog pobjednika Vlade Lisjaka.

A svi oni svjedočili su i o pokretanju akcije za pomoć Hrvačkom klubu Petrinja o kojoj je govorio predsjednik Hrvatskog hrvačkog saveza Vladimir Bregović:

- Na našem Izvršnom odboru odlučili smo sa 50 tisuća kuna pomoći četvorici prvotimaca Petrinje - braći Baniček, Mitroviću i Pavičiću - koji su ostali bez svojih kuća. Znamo da će im pomoći i država i županija, no ovo je pomoć iz naših srca. Uostalom, neposredno nakon potresa u Petrinju se zaputilo nekoliko hrvačkih momčadi, pa i dijelovi reprezentacije, koji su se stavili na raspolaganje i pomagali u rasčišćavanju ruševina.

A neki članovi Izvršnog odbora su pak privatnim inicijativama omogućili donaciju triju kontejnera koji su već postavljeni u Petrinji. Dogovorili smo se i da ćemo pomoći oko projektne dokumentacije za adaptaciju i energetsku obnovu obnovljive dvorane Hrvačkog kluba Petrinja kako bi mogli konkurirati na natječajima za EU fondove.

Bregović očekuje i međunarodne hrvačke zajednice.

- Ne trebaju to biti neki veliki iznosi, neka budu simbolični, no ja vjerujem da će se javiti i drugi nacionalni savezi, drugi naši klubovi, prijatelji hrvanja. Uostalom, taj žiro račun se već počeo puniti iz javnih a još više iz privatnih izvora.

Kao što smo već rekli, nakon što je Starčević (77 kg) svoju borbu za broncu predao, a Celičak (63 kg) izgubio, niti jedan hrvatski hrvač od njih 15 sudjelujućih nije izborio medalju što se na ovom turniru dogodilo prvi put. No, to ne treba niti čuditi s obzirom na iznimnu konkurenciju u kojoj su se isticali mnogi osvajači medalja s najvećih svjetskih natjecanja.

A među njima su bili i svjetski doprvak Šveđanin Kessidis (82 kg) i Ukrajinac Belenjuk (87 kg). Obojica su hvalila zagrebačke organizatore pri čemu je Kessidis pričao i o tome koliko mu je bilo dobro u Hrvatskoj se raduje dvotjednom pripremnom kampu u Poreču koji slijedi odmah.

- Ja godinu dana nisam izašao iz Švedske i ovoj je jako dobar osjećaj, doputovati u zemlju kao što je Hrvatska.

Belenjuk je pak pričao o svojoj političkoj karijeri. Naime ovaj dvostruki svjetski i trostruki europski prvak već je pet godina član ukrajinskog parlamenta u kojem je predsjednnik Odbora za sport i mladež, a na sljedećim lokalnim izborima planira ući u utrku za gradonačelnika Kijeva.

Sve one hrvače koji se nisu probili do nedjeljnog finala u večernjim satima, svojim plesnim nastupima zabavljale su cure iz Plesnog studija Escape u čije ime nam je voditeljica Lidija Iveković kazala:

- Zbog protuepidemijskih mjera studio nam je zatvoren i zato smo jako sretni što smo se okupile za ovu priredbu, a hrvačima smo zahvalnu za ovu suradnju koja je realizirana već po treći put. Inače, mi smo dosta iskusni kada su u pitanju nastupi na sportskim natjecanjima. Nastupile smo 2015. na Eurobasketu u Zagrebu, potom i na Prvenstvu Europe u rukometu, na malonogometnom turniru Kutija Šibica... Muška publika je jako zahvalna i ako nam se i potkrade koja pogreška nikad nam ne zamjere i zato i jesmo vrlo opuštene na ovim nastupima. 

Komentara 1

Avatar babinjak1984
babinjak1984
11:34 18.01.2021.

U onoj truloj Jugi Petrinja je bila centar svjetskog hrvanja....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije