Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOO

Sedam hrvatskih putnika potvrđeno za Olimpijske igre

Tomislav Pucar
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/9
11.09.2019.
u 08:01

Najzanimljivija rasprava vođena je na temu izvješća o programskoj i financijskoj realizaciji razvojnih programa za sportaše (s ukupno 388 korisnika) i trenere (89 korisnika)

U središnjim prostorijama Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) održana je 28. redovna sjednica Vij
eća nacionalne olimpijske udruge na kojoj su, među ostalim, potvrđeni evidentni kandidati za OI u Tokiju 2020., a najzanimljivija rasprava vođena je na temu izvješća o programskoj i financijskoj realizaciji razvojnih programa za sportaše (s ukupno 388 korisnika) i trenere (89 korisnika), objavio je u utorak HOO.
Tomislav Pucar
1/6

Budući da su joj tijekom ljetne stanke prethodile dvije elektroničke sjednice, među 20 točaka dnevnog reda bile su i dvije s prihvaćanjem zaključaka iz srpnja i kolovoza, a one su se uglavnom odnosile na sastav izaslanstava za višesportske priredbe (EYOF u Bakuu i MI na pijesku u Patrasu).    

Nakon što je prihvaćena izmjena kriterija kategorizacije sportaša u gimnastici i kuglanju, uslijedilo je izvješće o izvršenju Financijskog plana HOO-a za prvih šest mjeseci ove godine. Posredovanjem SDUŠ-a, HOO je iz državnog proračuna uprihodio 72 milijuna kuna (ili 48,12 posto godišnjeg plana), a ukupno iz svih izvora 77,8 milijuna kuna (47,16 posto).

Najzanimljivija rasprava vođena je na temu izvješća o programskoj i financijskoj realizaciji razvojnih programa za sportaše (s ukupno 388 korisnika) i trenere (89 korisnika).

U razvojnom programu I (70 korisnika) od 1. rujna uvršteni su boksači Mateo Pejić i Lovro Pavčec, te Tomislav Letinić od 1. srpnja, a od istog nadnevka u programu su i Renato Osmanović (hrvanje), Dorja Blažić i Vigo Lašič (mačevanje), Dora Tomljenović (skokovi u vodu) te troje tenisača - Matej Dodig, Patrik Jurina i Sara Svetac.

U razvojnom programu I/2 (54 korisnika), koji skrbi o sportašicama mlađih dobnih kategorija u ekipnim sportovima, nove su tri odbojkašice - Aurora Papac, Karla Burđelez i Matea Smoljan. U razvojnom programu II/1 trenutačno je 95 perspektivnih sportaša i sportašica, a čak je 18 novih korisnika. Od 1. lipnja uvrštena je jedriličarka Ursula Balas, te veslači Antonio Grubiša, Karlo Borković, Ivan Vuković, Bruno Majić, Lovre Klarin, Jerko Radovčić, Niko Morović, Viktor Pujas, Mislav Đomlija i Denis Capan. Osim njih, od 1. srpnja uvršteni su Tihana Kovačić (streličarstvo), Karlo Kodrić (hrvanje), te Noa Lilih  i Polina Rikova (rock'n'roll). Od 1. rujna u istom programu su i kuglači Toni Ljubić, Anamarija Grdić i Toni Buzov.

U razvojnom programu II/12, koji pak skrbi o perspektivnim sportašima ekipnih sportova (trenutačno je 50 sportaša i 14 sportašica), od 1. lipnja uvršteni su košarkaši mlađi juniori Sandro Rašić, Karlo Lukačić, Matej Rudan, Ivan Gulin, Lovro Gnjidić, Roko Škarica, Viktor Šarić i Leon Bulić.  Od istog nadnevka u programu su i košarkaški juniori Mateo Vidović, Lovre Runjić, Josip Batinić, Danko Branković i Krešimir Nikić. Iz ženske juniorske odbojkaške reprezentacije nove korisnice su Andrea Koraca, Jelena Zdilar, Petra Dugandžić i Larisa Pauletić. Od 1. svibnja uvršteni su i vaterpolski mlađi juniori Iv Marić, Karlo Babić, Noa Barburan, Roko Pavić, Roko Požarić, Petar Čondić Kadmenović, Toni Bušić, Duje Đula, Luka Strahor, Roberto Radić, Leo Cukrov, Zvonimir Perić i Marin Tomasović.

U razvojnom programu III, prethodnici Olimpijskog programa, 102 je korisnika (41 sportašica i 61 sportaš), a u odnosu na isto razdoblje prošle godine, brojka je povećana za 31 korisnika. Od 1. srpnja deset je novih - Pavel Puklavec (hrvanje), Lea Katarina Gobec (judo), Paula Jukić (mačevanje), potom Luna Bečić, Mirna Bečić, Igor Šapina i Matej Šakota (svi iz odbojke na pijesku), Alen Remar (streličarstvo), Bruna Milinović (veslanje) i Toni Čujić-Klenovar (wushu). 

Tomislav Pucar
1/8

U Olimpijskom programu za Tokio 2020. kao evidentni kandidati potvrđeni su Sara Kolak, Sandra Perković i Filip Mihaljević (atletika), Tomislav Pucar (stolni tenis), Damir Martin te Valent i Martin Sinković (veslanje), dok su status predolimpijskih kandidata zaslužili: Ana Šimić i Marija Tolj  (atletika), Marko Milun (boks), Zlatko Kumrić (judo), dok su Petra Martić i Nikola Mektić (tenis) u skupini potencijalnih olimpijskih kandidata. 

Trenutačno je 18 sportašica i sportaša s ostvarenim olimpijskim normama, a osim sedmero spomenutih, to su još Tonči Stipanović, Šime i Mihovil Fantela te Elena Vorobjeva i Sandra Lulić (jedrenje), Marin Mogić i Franko Grgić (plivanje), Josip Glasnović, Petar Gorša, Snježana Pejčić i Miran Maričić (streljaštvo).

U programu sufinanciranja (89) trenera na čekanju je ostao prijedlog HKS-a za uvrštenje muškog košarkaškog izbornika Veljka Mršića u skupinu trenera ekipnog olimpijskog sporta. Zaključeno je da najprije treba stići službena pozivnica HKS-u za nastup naše reprezentacije na olimpijskim kvalifikacijama za Tokio. Nije prošao ni prijedlog za uvrštenje Stipe Bralića u vrsne trenere, ali jest onaj da se Hrvoje Marin (košarka 3x3) uvrsti u kategoriju trenera za razvoj pojedinog sporta.

U istoj skupini od 1. rujna stolnoteniskog trenera Željana Gaćinu zamijenit će Darko Arapović, a  umjesto skijaškog trenera Jurice Capka u programu je Matilda Šola. Također od 1. rujna bivšeg trenera Sare Kolak Andreja Hajnšeka u statusu vrhunskog trenera zamijenit će Andreas Thorkildsen. Na prijedlog Hrvatskog teniskog saveza, Igora Blaževića na listi trenera mlađih dobnih kategorija zamijenit će Nikola Žgaljić (od 1. srpnja). Plivački strateg Mate Ružić (trener Franka Grgića i Marina Mogića) napredovao je u višu kategoriju (kvalitetni treneri).

Pozitivno mišljenje Vijeća HOO-a za organizaciju međunarodnih sportskih priredbi u RH dobili su Hrvatski šahovski savez (rujanski ekipni veteranski EP u Malom Lošinju), Hrvatski gimnastički savez za Svjetski kup 2020. u Osijeku i Hrvatski skijaški savez za Snow Queen Trophy 2020. (Snježna kraljica). Moglo se čuti i kako je Snježna kraljica po TV-gledanosti svojih dviju utrka (26 milijuna gledatelja) bila ispred slavnih Kitzbühela i Wengena koji u programu imaju po tri utrke.

Prihvaćeno je pokroviteljstvo osječkog 21. Pannonian Challengea, natjecanja u urbanim sportovima, kao i 4. kongresa sportskog turizma u Zadru. Upravo u Zadru, početkom listopada, tjedan dana prije spomenutog kongresa, i HOO će održati 30. sjednicu Vijeća u aktualnom sazivu.

>> Pogledajte kakvim se poslom bavi košarkaš Hermes Analitice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije