Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRALIAN OPEN

Sedam hrvatskih predstavnika u glavnom ždrijebu

Ivan Dodig
Goran Stanzl
16.01.2010.
u 09:12

Odlične vijesti stižu iz Melbournea. Hrvatski tenisači Ivan Dodig i Antonio Veić izborili su kroz kvalifikacije plasman u glavni ždrijeb Australian Opena, prvog Grand Slam turnira sezone.

I Veić i Dodig u Melborneu će, tako, upisati svoje prve nastupe u glavnom ždrijebu bilo kojeg Grand Slam turnira.

Dodig je trenutno 183. tenisač svijeta, a u odlučujućem, 3. kolu kvalifikacija pobijedio je Australca Josepha Siriannija, 376. tenisača na ATP ljestvici, 7-6(2), 6-2 nakon 99 minuta igre. Dodig je četiri puta u meču oduzimao servis Sirianniju, a dva puta gubio svoj. Meč je okončao s 10 asova. Bio je to prvi susret između Dodiga i Siriannija.

Protivnik 25-godišnjeg Dodiga u 1. kolu glavnog turnira bit će 23. nositelj, 29-godišnji Španjolac Juan Carlos Ferrero, s kojim se 25-godišnji hrvatski tenisač rođen u Mostaru susreo prošle godine u kvalifikacijama ATP Masters Series turniru u Montrealu. Dodig je predao taj meč pri rezultatu 6-4, 0-1 za Ferrera, tenisača koji je nakrcan iskustvom i uspjesima na Grand Slam turnirima. Najveći je ostvario 2003. godine osvajanjem Roland Garrosa, a u Melbourneu je 2004. godine igrao u polufinalu.

Lošinjanin Antonio Veić pobijedio je u 3. kolu kvalifikacija 4. nositelja, Španjolca Santiaga Venturu 6-2, 7-6(0) nakon jednog sata i 38 minuta igre. Baš kao i Dodig, i Veić je svoju pobjedu ostvario uz četiri breaka i dva izgubljena servisa. Bio je to njihov prvi susret. Veić je trenutno 223., a Ventura 109. tenisač svijeta.

Veić (21 godina) će u 1. kolu igrati protiv 26-godišnjeg Austrijanca Daniela Köllerera, 72. tenisača svijeta od kojeg je izgubio u jedinom dosadašnjem susretu odigranom 2007. godine na Futuresu u Austriji u dva seta. Köllerer je prošle godine igrao u 3. kolu US Opena, a na Australian Openu će, baš kao i Veić, prvi puta igrati u glavnom turniru.

Hrvatska će, tako imati sedmero predstavnika u glavnom dijelu Australian Opena.

Podsjećamo, najbolji hrvatski tenisač, 14-postavljeni Marin Čilić, za protivnika je dobio 37-godišnjeg Francuza Fabricea Santoroa, protiv kojega dosad nije igrao. Francuz se službeno umirovio prije dva mjeseca, ali je onda objavio jednokratni povratak. Australian Open bit će mu 70. Grand Slam turnir u karijeri. Po toj je stavci rekorder od 2008. godine, kada je, baš nastupom u Melbourneu, nadmašio dotadašnji rekord Andrea Agassija (61 nastup). Osim toga, postat će Santoro nakon meča s Čilićem prvi tenisač na svijetu koji je na Grand Slam turnirima aktivan tenis igrao kroz četiri desetljeća. Prvi je put nastupio na Roland Garrosu 1989. godine.

Ivo Karlović za protivnika je dobio 13. nositelja, Čeha Radeka Štepaneka. Dosad su igrali tri puta i tri je puta slavio Čeh. U sjećanju je najviše prošlogodišnji porečki obračun u polufinalu Davis Cupa, kojeg je Štepanek dobio nakon šest sati igre. Igrala su se četiri tie-breaka te odlučujući set do 16-14 konačne pobjede Čeha. U tom je meču Karlović zabio rekordnih 78 as-servisa.

Ivana Ljubičića (24. nositelj) u prvom kolu očekuje dvoboj protiv 16-godišnjega domaćeg predstavnika Jasona Kublera. Australac je dosad igrao samo juniorske turnire. Seniorskog renkinga još nema, a trenutačno je treći juniora svijeta.

Najbolja hrvatska tenisačica i 82. sa svjetske rang liste, Petra Martić na otvaranju turnira ogledat će se protiv 21. nositeljice i 22. tenisačice svijeta Sabine Lisicki. Njemica je slavila u jedinom međusobnom ogledu njihovih karijera, meču odigranom 2007. godine.

Karolina Šprem je za suparnicu u prvome kolu dobila Španjolku Anabel Medinu Garrigues, 25. nositeljicu i 26. igračicu svijeta s kojom ima pozitivnih 2-1 u međusobnim ogledima.

Četvorica Hrvata u ponedjeljak    
Organizatori Australian Opena, prvog teniskog Grand Slam turnira sezone, objavili su raspored mečeva za prvi dan turnira. U ponedjeljak će, tako, na teren četvorica hrvatskih predstavnika...

U noći s nedjelje na ponedjeljak po srednjeeuropskog vremenu, Ivan Ljubičić odigrat će prvi meč dana na terenu broj 3 protiv australskog juniora-16-godišnjeg Jasona Kublera. Na istom terenu, Marin Čilić i 37-godišnji Francuz Fabrice Santoro odigrat će treći meč dana.

Ivo Karlović i 13. nositelj, Čeh Radek Štepanek, odigrat će prvi meč dana na terenu broj 6. Prvoga dana turnira u akciju će i Antonio Veić, jedan od dvojice hrvatskih tenisača koji su prošli kvalifikacije. Lošinjanin će u 1. kolu igrati protiv 26-godišnjeg Austrijanca Daniela Köllerera, 72. tenisača svijeta, treći meč dana na terenu broj 14.

Uz Veića, kvalifikacije je prošao i Ivan Dodig, ali njegov dvoboj 1. kola protiv 23. nositelja, Španjolca Juana Carlosa Ferrera, nije na rasporedu prvoga dana.

U čekaonici su ostale i dvije hrvatske tenisačice. Podsjećamo, najbolja hrvatska tenisačica i 82. sa svjetske rang liste, Petra Martić na otvaranju turnira ogledat će se protiv 21. nositeljice i 22. tenisačice svijeta Sabine Lisicki. Karolina Šprem je za suparnicu u prvome kolu dobila Španjolku Anabel Medinu Garrigues, 25. nositeljicu i 26. igračicu svijeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije