Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUKLI SU ODNOSI

Savjetniče, mijenjaj savjetnike: Otkrivamo što se iza kulisa odvija u Dinamu

Zdravko Mamić i Mirko Barišić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/3
20.07.2020.
u 07:00

Nakon odlaska Bjelice iz kluba žele otići i igrači koji prije na to nisu ni pomišljali. Prije su u Maksimiru vidjeli nešto lijepo, dobro, a sad je to nestalo.

Bad Blue Boysi digli su se na zadnje noge kad je Zoran Mamić postao v.d. trenera Dinama ili nešto prije kad su shvatili da Zdravko Mamić i dalje vuče konce maksimirskog kluba, da su ostali, više-manje, marionete koje plešu po njegovoj špagi.

No, Mamić je vodio Dinamo i kad su svi navijači bili uz plave dok ih je Bjelica vodio u europsko proljeće do osmine finala Europske lige, dok se do zadnje sekunde borio za prolazak skupine Lige prvaka.

Zdravko Mamić doveo je Bjelicu u Dinamo i to mu je bio veličanstveni potez, dugo ga je želio i snubio i kad su se na kraju “oženili” to je bio jako sretan brak. No, sve što je lijepo kratko traje, dosegnuli su zajedničke vrhunce, a onda se našli pred brakorazvodnom parnicom.

Teško do trenera “teškaša”

Došli su do točke koja se u razvodu zove neslaganje karaktera ili trajno narušeni bračni odnosi. E sad, tko je koga prevario u tom braku?

Bjelica nije prevario nikoga. O. K,. nije pristao na manji džeparac za sebe, stručni stožer i igrače, ali je on svoje bračne dužnosti ispunjavao u cijelosti. I još je puno zarađivao za Mamića i sve njegove sinove i braću, sve je igrače činio boljima, vrednijima. A Mamić, pa nije ni on toliko svjesno kriv iako je krivica na kraju na njemu i od nje se oprati ne može.

Dakle, Zdravko Mamić službeno je savjetnik Dinama, uprave Dinama, predsjednika.... koga god. No, i on ima savjetnike koji mu iz Maksimirske 128 ili okolice šalju svoje misli ''Dinamova stoljeća'', prosipaju pamet. I to vijeće mudraca ili pojedinci zaključili su da prkosnog Bjelicu treba natjerati da ode, znali su da je ponosan i svoj, pa rezanje dekretom zarade njemu i njegovim pomoćnicima i igračima značilo je da će potražiti odvjetnika za razvod. Bili su pravu, dobili su brzi razvod s Bjelicom i tko god je savjetovao savjetnika, bio je uspješan. Ako je uspješno riješiti se vrhunskog trenera.

No, sad je i glavni savjetnik Dinama u problemima, potrošio je sve emisare koje je mogao potrošiti i nema rješenje za kardinala svetog imena Dinama, nema onoga tko će povesti momčad na staze slave kojima su plavi kročili zadnje dvije i pol godine.

Savjetnika su krivo savjetovali i savjetnik mora te svoje savjetnike početi ignorirati jer su ga odveli u bespuće plave zbiljnosti, a ta zbiljnost je užasna. Rezultati Dinama nakon Bjelice užasni su, užasnija od tih rezultata samo je igra. Bolja su samo lutanja, a njih je kao u priči, od kadra koji će zaigrati, u kojoj će formaciji igrati...

Zdravko Mamić tvorac je Dinama u novijoj povijesti, od lige za bedaka do najsvjetlijih trenutaka plavih, no da ne bi postao i grobar takvog Dinama, morao bi znati koga će slušati kad mu pričaju bajke. Jedino nije jasno kako je s toliko iskustva ‘'popio'’ takve savjete znanih, manje znanih, dobronamjernih i zlonamjernih oko kluba.

A sve te kategorije odavno smo upoznali. No, odavno je napisano da ti ovdje mogu oprostiti sve osim uspjeha. I to je veliki Bjeličin grijeh, bio je previše uspješan i tim uspjehom potisnuo u drugi plan savjetnika i njegove savjetnike. No, glavni savjetnik trebao je biti pametniji i zato, koliko je zaslužan za veliki Dinamo, sad je krivac za poraze u derbijima, za užasnu igru do jučer sjajnih igrača.

I unaprijed je kriv za još nešto, želio je dovesti trenera ''teškaša'', ali Kek, Halilhodžić, Kovač nisu mu dostupni, a unaprijed je omalovažio potencijalne Tomića, Sedloskog, Kopića, Toplaka.... koje će na kraju morati dovesti. Ukratko, savjetniče, promijenite savjetnike, ovo ne valja.

Pamte smanjenje plaća

Mlađi Mamić, sad na funkciji privremenog trenera Dinama, kaže da ovako loš Dinamo kao trener i sportski direktor nikad nije doživio. Što god naprave, ništa ne valja. Ma da? Možda zato što ste mijenjali ono što je valjalo. Nakon odlaska Bjelice iz kluba žele otići i igrači koji prije na to nisu ni pomišljali.

Prije su u Maksimiru vidjeli nešto lijepo, dobro, a sad je to nestalo. Više ne ginu iz minute u minutu nego odrađuju minute. Možda zato što ste im željeli uzeti dogovoren i zarađen novac, možda zato što vam više ne vjeruju?

Previše je upitnika, a uprava, savjetnik i njegovi savjetnici ne nude odgovore, ponudili su samo pogrešan put u ovih nekoliko mjeseci. Koliko su zaslužni za uzlet Dinama, toliko su sad krivi za ovo negledljivo izdanje u kojem ne vidimo ništa dobroga u skoroj sutrašnjosti. A kvalifikacije za Ligu prvaka pred vratima su.

Komentara 21

TO
tomislav10
08:17 20.07.2020.

Nije problem što su smanjili primanja treneru i igračima već kako su to izveli. A izveli su to bez razgovora s istima, samo se u medijima pojavio podatak o rezanju primanja. Pa nije Bjelica hohštapler pa da na tako neštoo pristane. Niti mu je Mamić vlasnik.

SA
SI aka SI
08:49 20.07.2020.

tjeranje Bjelice će ostati zapamčeno kao najgori potez u novijoj povijesti kluba.

AN
antiekstremist
08:08 20.07.2020.

Jedan Marsej je potjerao Tapija koji im je donio naslov prvaka Europe a Skupštinari Dinama još uvijek drže braću Dalton u klubu kojeg nemilice pljačkaju već 15 g. Nevjerojatno !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije