Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samir Barač

Sandro je uvijek bio najbolji kada je to bilo najpotrebnije, postao je pravi vođa

Sandro Sukno
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/6
14.12.2017.
u 23:33

Sandro Sukno u ovom je trenutku najbolji vanjski igrač na svijetu. Lider koji je sazrio i igrama se nametnuo kao najbolji igrač hrvatskog i svjetskog vaterpola. Uvijek je bio najbolji kada je trebalo. Fenomenalan visoki šuter - kaže Barač

Samir Barač rođen je 2. studenoga 1973. u Rijeci. Vaterpolom se počeo baviti 1983., a igrao je u Primorju, POŠK-u, Mladosti i Brescii. Četiri je puta osvajao Kup Lena (jednom s Mladosti, tri puta s Bresciom), jednom Kup prvaka (s POŠK-om). S reprezentacijom se okitio olimpijskim zlatom (2012.), svjetskim (2007.), ima europsko zlato i dva srebra, srebro u Svjetskom kupu te još dvije svjetske bronce iz Rima i Šangaja. Karijeru je završio u svibnju 2013. u Primorju okitivši se naslovima u hrvatskom kupu i Jadranskoj ligi.

Jedan je od naših najtrofejnijih vaterpolista. Gdje god je igrao, osvojio bi ponešto, a u reprezentaciji je bio i kad su se osvajala tri (prva) velika zlata: svjetsko (Melbourne 2007.), europsko (Zagreb 2010.) i olimpijsko (London 2012.). Samir Barač (44), dakle, zna kako se osvajaju medalje. Od prve je prošlo deset godina.

– Iz Melbournea najviše pamtim slavlje nakon osvojenog zlata. Predivni trenuci jedne generacije. Damir Burić bio mi je cimer i sjećam se da smo se jako radovali sljedećem jutru nakon osvajanja naslova. Probudili smo se, nije bio san, smijali smo se i veselili kao djeca. A bili smo svjetski prvaci... – prisjeća se Barač.

Bez vratara nema medalje

Deset godina kasnije Hrvati su opet na krovu svijeta, a Samir je u ulozi da bira najboljeg od najboljih iz Budimpešte.

Sandro Sukno u ovom je trenutku najbolji vanjski igrač na svijetu. Lider koji je sazrio i igrama se nametnuo kao najbolji igrač hrvatskog i svjetskog vaterpola. Uvijek je bio najbolji kada je trebalo. Fenomenalan visoki šuter.

Na drugo ste mjesto postavili Luku Lončara?

– Lončar je sidraš od povjerenja. Odličnim nastupima u kontinuitetu nametnuo se za prvog sidraša na SP-u u Budimpešti. Koristio je i najmanji prostor za dobivanje igrača više i davanje golova, napose u napadima s igračem više. No odličan je bio i u obrani.

Što vam se svidjelo kod Marka Bijača?

– Bez pravog vratara nema medalje. Marko je još jednom pokazao koliko je važan za reprezentaciju i njegove su obrane davale sigurnost našoj obrani. Maksimalno je opravdao povjerenje. Jedan od najboljih vratara u Budimpešti, za mene najbolji.

Koje osobine krase Andru Bušlju?

– Naš je dugovječni branič koji je bio izvrstan u obrani, ali i vrlo koristan u napadu. Našim vanjskim igračima bilo je lakše igrati u obrani kad su sidraši bili daleko od vratara. Maksimalno je iskoristio sve mane suparničkih obrana, započinjao kontre, vidjelo se da je tjelesno dobro spreman.

Ponešto još o ostalima?

Teško na vrh bez novca

Xavi je igrač koji se fenomenalno prilagodio igri reprezentacije, respektira ono što drugi rade i zato je i danas najbolji asistent u vaterpolu. Joković se kao i uvijek davao maksimalno, iskusan, visok i jak šuter. Šetke je bilo svugdje. Racionalan je i brz, odlično je i inteligentno zaustavljao kontre i prekidao napade – zaključio je Barač koji je uspješnu igračku karijeru zamijenio – dužnosničkom.

– Da, sada sam predsjednik Primorja i predsjednik Riječkog sportskog saveza. No dugoročno planiram ozbiljnije zagristi u trenerski posao, u dogledno vrijeme s najmlađim vaterpolistima.

Može li se Primorje vratiti u hrvatski i europski vrh?

– Može, ali ne sada. Bez novca je teško razmišljati o povratku na vrh. Odluka je da se oslonimo na vlastitu školu, a takva koncepcija traži puno vremena.

Samir je i sretni otac dviju kćeri (on i Hinić, riječka veza, imaju ih šest), koje se također bave sportom.

– Obje moje kćeri igraju odbojku. Starija Sara igra na mjestu tehničarke, već tri godine među seniorkama Rijeke, dok je mlađa Ema kadetkinja u Drenovi.

BARAČEVIH SEDAM

1. Sandro Sukno (Pro Recco) 7

2. Luka Lončar (Jug CO) 6

3. Marko Bijač (Jug CO) 5

4. Andro Bušlje (Olympiakos) 4

5. Javier Garcia (Jug CO) 3

6. Maro Joković (Jug CO) 2

7. Anđelo Šetka (Jadran) 1

Komentara 1

ME
MejaCity
11:32 15.12.2017.

sukno je kralj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije