Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvalifikacije za EP

Samo Islanđani i Hrvati igraju od 15 sati; u Osijeku nepodnošljivih 28 ºC!

05.06.2019.
u 20:28

U zaključku, Hrvate i Velšane na osječkom travnjaku očekuju izrazito teški uvjeti za igru. Naravno da Dalić vodi računa o tome i za boravka na Kvarneru reprezentacija svaki dan trenira od 15 sati kako bi se pripremila na osječku žegu

Pomalo “ispod radara” (jer naš izbornik o tome ne govori) u jeku priprema hrvatske nogometne reprezentacije za utakmicu s Walesom prolazi izrazito neugodna činjenica da će se taj susret igrati u Osijeku u subotu od 15 sati.

I taj pomalo skandalozni termin, izrazito antisportski za lipanjske uvjete, zadaje Zlatku Daliću popriličnu glavobolju, jer od naše se reprezentacije, već iscrpljene i oslabljene, u subotu očekuje kloppovski “gegenpressing”, snažan tempo, kontinuirani, bespoštedni pritisak na velšku obranu, a uvjeti za igru nimalo nam neće ići na ruku.

1/18

Stoga ih unaprijed amnestiramo od eventualnih porođajnih muka s Otočanima, naime – u Osijeku će u subotu biti iscrpljujuće i sjediti na tribini.

U Reykjaviku šest stupnjeva

– U subotu poslijepodne u Osijeku se očekuje sunčano vrijeme, toplo, sparno, temperatura zraka oko 28 Celzijevih stupnjeva, vjetar slaboga intenziteta, a postoji mogućnost kratkotrajnoga, bezazlenoga pljuska između 14 i 18 sati, dakle možda baš u vrijeme utakmice – kazala nam je jučer dežurna meteorologinja u Državnom hidrometeorološkom zavodu Kristina Klemenčić.

U zaključku, Hrvate i Velšane na osječkom travnjaku očekuju izrazito teški uvjeti za igru. Naravno da Dalić vodi računa o tome i za boravka na Kvarneru reprezentacija svaki dan trenira od 15 sati kako bi se pripremila na osječku žegu.

No, kako je moguće da hrvatska reprezentacija, kao svjetski doprvak, nema nikakav popust i mora igrati kvalifikacijsku utakmicu u terminu poslijepodnevne sieste? Prema rasporedu kvalifikacijskih utakmica za subotu, samo još jedan susret igrat će se u isto vrijeme, Island – Albanija u Reykjaviku, u kojemu je jučer temperatura zraka bila samo šest stupnjeva.

>> Evo po kojim uzorima bi vatreni mogli dobiti novi stadion

1/20

Sve ostale kvalifikacijske utakmice 8. lipnja igrat će se najranije od 18 sati (Estonija – Sj. Irska, Azerbajdžan – Mađarska, Rusija – San Marino, Moldavija – Andora, Finska – BiH, Armenija - Lihtenštajn...), dok će susreti Bjelorusija – Njemačka, Belgija - Kazahstan, Škotska – Cipar, Grčka – Italija i Turska – Francuska u Konyi, na jugozapadu Turske, početi od 20.45.

Od izvršnog direktora HNS-a Marijana Kustića saznajemo da Hrvatski nogometni savez nije mogao utjecati na određivanje termina utakmice.

- Termine svih kvalifikacijskih utakmica odredila je Uefa još u prosincu prošle godine, netom nakon izvlačenja skupina, i poslala ih je nacionalnim savezima. Od nas se samo tražilo da odredimo mjesto igranja. Dakle, mi, kao ni bilo koji drugi savez, nismo mogli utjecati na vrijeme igranja utakmice – kazao je Kustić.

Tako će osječka publika u subotu svjedočiti povijesnoj utakmici hrvatske reprezentacije, jer ona nikada u svojoj povijesti na domaćem terenu nije igrala od 15 sati. Jedini put kada je utakmica bila počela ranije od ovoga termina bio je nastavljeni susret Hrvatska – Kosovo u rujnu 2017. koji je u Zagrebu počeo u 14.30.

Paklena vrućina i vlaga

Za usporedbu, Hrvatska je prošle godine, točno na isti dan, dakle 8. lipnja, u Osijeku igrala prijateljsku utakmicu sa Senegalom od 18 sati, i uvjeti za igru bili su na rubu regularnosti – paklena vrućina i vlaga koji su paralizirali nogometaše. Temperatura zraka bila je čak 30 stupnjeva.

Kad smo već kod utakmice Hrvatska – Senegal, povucimo paralelu s Dalićevom momčadi onda i sad. I doći ćemo do frapantnoga podatka da Hrvatskoj u odnosu na taj ogled nedostaju čak jedanaestorica nogometaša koji su nastupili u Gradskom vrtu: Subašić, Vrsaljko, Ćorluka, Strinić, Pivarić, Bradarić, Rakitić, Pjaca, N. Kalinić, Mandžukić i Rebić.

No, takav je izbornički kruh, pa je Dalić potencijalne nove heroje pronašao u Barišiću, Melnjaku, Brekalu, Petkoviću... Uostalom čemu strah; Hrvatska u 11 nastupa u Osijeku nikada nije bila poražena; ima devet pobjeda i dva remija.

>> Što je izbornik Dalić rekao nakon utakmice u Omišu pogledajte u videu na vrhu teksta

Komentara 7

JU
juma
20:45 05.06.2019.

Daj dosta vise kuknjave! Kako bude jednima tako i drugima. Uostalom oni dolaze iz hladnijeg klimatskog pojasa nego mi pa bi im teoretski trebalo biti jos teze. Pred ovakve utakmice treba pozitivno ozracje, a ne ovo crnilo i naricanje.

DM
drazen.muhvic
22:45 05.06.2019.

Otkada je to 28 stupnjeva Celzijusa - nepodnošljivo???

Avatar Idler 3
Idler 3
00:06 06.06.2019.

Osim kaj 28 baš i ni nek strašna temperatura ni mi baš jasno zakaj bi dodatno trenirali na vručini koja ih iscrpljiva jednako kak i trening ?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije