Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Davisov kup

'Salatara' je napokon stigla u Zagreb: Ovo je kruna generacije!

Davisov kup
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
20.12.2018.
u 21:31

Ova 'salatara ne bi bila tu da atmosfera u momčadi nije idilična. Motivacija koju smo imali, zbog te, hajdemo reći, propuštene prilike 2016., pokazala se ključnom. Ostat će zapisana u povijesti ova naša pobjeda - rekao je izbornik Krajan

Osvajači Davisova kupa u četvrtak su na svečanosti u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt otkrili veliki srebrni trofej, jedan od najprepoznatljivijih u svijetu sporta, te ga na taj način dali na uvid svima koji će u sljedećih desetak mjeseci posjetiti ovu kulturnu ustanovu u središtu hrvatske metropole, u kojoj je trofej bio izložen i nakon što su ga naši tenisači prvi put osvojili 2005. godine. 

Od igrača koji su tijekom 2018. godine dali svoj doprinos na putu prema drugom trijumfu u Davisovu kup, na ovoj svečanosti nije bilo tek Borne Ćorića, Mate Pavića i Viktora Galovića koji su započeli pripreme za novu sezonu koja je pred vratima.

Davisov kup
1/9

- Zahvaljujem se Hrvatskom teniskom savezu što je opet izabrao Muzej za umjetnost i obrt kao mjesto koje je dostojno da čuva jedan od najznačajnijih trofeja u povijesti sporta tijekom ove godine. Sport i kultura su dva bitna identifikatora svake nacije, svakog društva, i spajaju se u ovom krasnom činu, otkrivanju ove 'salatare' - rekao je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.

- Na svečanoj večeri u Lilleu, prije nego što je meč počeo, zahvalila sam se dečkima što će ovaj trofej doći u Hrvatsku. Sada vam zahvaljujem što ste sve ove godine vjerno, velikog srca, s puno ljubavi igrali i što igrate za Hrvatsku. Imate puno uspjeha, ali ovo je sigurno i kruna vaše karijere. Osvojili smo zadnji, povijesni, a nadam se da ćemo i onaj prvi, sljedeće godine u Madridu - rekla je u svom obraćanju predsjednica Hrvatskog teniskog saveza Nikolina Babić.

Marin Čilić je od 2006. godine član reprezentacije te je na putu do momčadskog 'svetog grala' u teniskom svijetu postao i hrvatski rekorder po broju pobjeda u Davisovu kup dvobojima.

- Ovo je sigurno najveća kruna ove generacije. Htio bih se zahvaliti i pomoćnom dijelu ekipe koji su sa srcem radili svoj posao i uvijek nam davali podršku. Htio bih se zahvaliti domaćinima u Osijeku, Zadru i Varaždinu, gdje smo ostvarili sjajne pobjede, gdje su nas navijači gurali do finala i u finalu nas bodrili iz sveg srca - istaknuo je najbolji hrvatski tenisač.

Izbornik Željko Krajan apostrofirao je ozračje u ekipi, koje je pratilo hrvatsku reprezentaciju na putu do trona.

>> Pogledajte video: Doček hrvatske teniske reprezentacije na Trgu

- Ova 'salatara ne bi bila tu da atmosfera u momčadi nije idilična. Motivacija koju smo imali, zbog te, hajdemo reći, propuštene prilike 2016., pokazala se ključnom. Ostat će zapisana u povijesti ova naša pobjeda.

- Svi smo puno željeli taj trofej, možda smo u toj želji malo i izgorjeli 2016. u Zagrebu. Naučili smo dosta iz toga. Sigurno nam ovo puno svima znači. Možemo biti ponosni, jer smo postigli nešto što će nam ostati za cijeli život u sjećanju - rekao je najiskusniji igrač reprezentacije Ivan Dodig koji se posebno osvrnuo na ulogu navijača i dao im povod da za godinu dana potegnu i do Madrida: 

- U Lilleu smo bili pozitivno iznenađeni brojem i podrškom naših navijača. U Madrid idemo kao branitelji naslova, vjerujem da će biti puno naših ljudi i mislim da još imamo puno toga za pokazati.

Pohod na obranu naslova ne odbacuje ni Marin Čilić:

- Zašto ne? Bit će i malo lakše, s obzirom na to da je samo jedan tjedan. Nadam se da ćemo ostati zdravi, da ćemo ostati jako motivirani i da ćemo dogodine braniti titulu.

Svečanost otkrivanja Davisova kupa iskorištena je i kako bi Hrvatski teniski savez podijelio godišnja priznanja najuspješnijim tenisačicama, tenisačima i trenerima za 2018. godinu.

>> Pogledajte video: Fešta tenisača kod Milana Bandića

U seniorskoj konkurenciji nagrađeni su Marin Čilić i Petra Martić, najbolji mlađi junior je Mili Poljičak, a najbolja mlađa juniorka Lucija Ćirić-Bagarić. U kategoriji starijih juniora nagrade su osvojili Duje Ajduković i Antonia Ružić.

Najboljom reprezentaciji proglašeni su osvajači Davisova kupa, a najbolja mlada reprezentacija su europski prvaci do 14 godina, a momčad su činili Mili Poljičak, Dino Prižmić i Noa Vukadin pod trenerskim vodstvom Igora Blaževića.

Nagradu za mladog igrača koji je najviše napredovao osvojio je Borna Gojo, a mlada igračica s najvećim napretkom je Lea Bošković. Za najboljeg teniskog trenera u 2018. priznanje je dobio Željko Krajan, a najboljim hrvatskim trenerom na ATP ili WTA Touru proglašen je Ivan Ljubičić.

Davisov kup
1/28
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar CENTARFOR
CENTARFOR
23:34 20.12.2018.

Bravo Hrvatski Momci !!!! Nevjerojatna ta Mala Hrvatska !!!!! Bravo Svjetski Prvaci !!!! Koji Povjesni Uspjeh !!!!

DU
Deleted user
21:55 20.12.2018.

🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷 napišite komentar

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije