Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBOG DOPINGA

Rusija drakonski kažnjena! Izbačena s Olimpijskih igara i Svjetskog nogometnog prvenstva

Rusija
Foto: Reuters/Pixsell
1/2
09.12.2019.
u 11:49

Kazna je to zbog varanja njihovih sportaša uporabom nedopuštenih sredstava

Svjetska antidopinška agencija (WADA)objavila je da Rusija neće nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju iduće godine i na Svjetskom prvenstvu u nogometu koje će se održati 2022. u Kataru. Četverogodišnja kazna stigla je zbog varanja njihovih sportaša uporabom nedopuštenih sredstava, a odluka je bila jednoglasna.

Izvršni odbor WADA-e svoju je odluku o suspenziji donio nakon što su njegovi članovi zaključili kako je u laboratoriju u Moskvi došlo do manipuliranja uzorcima, podmetanja lažnih dokaza i brisanja dokumenata koji su bili povezani s pozitivnim nalazima na testovima i s pomoću kojih se lako moglo otkriti tko su sportaši koji su se služili nedopuštenim sredstvima.

Izuzetak je Europsko prvenstvo u nogometu 2020. jer su Rusi domaćini četiri utakmice te finale Lige prvaka 2021. u Moskvi.

Ruski sportaši koji nisu prekršili WADA-ine pravilnike moći će nastupati na OI i SP-u, ali ne pod ruskom zastavom, nego pod zastavom Međunarodnog olimpijskog odbora.  To je bio slučaj i na posljednjim Zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji te na velikim atletskim natjecanjima, s obzirom na to da je Rusija pod djelomičnim sankcijama već od 2015. kad su otkriveni mnogi slučajevi dopingiranja kod ruskih atletičara i atletičarki, a poslije i na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. Kazna uključuje i ukidanje akreditacije Ruskoj antidopinškoj agenciji.

Rusi  imaju rok od 21 dana da ulože žalbu na ovu odluku, a očekuje se da će to i učiniti. Podsjećamo, Rusija je imala mogućnost izbjeći sankcije da je WADA-i predala kopije stvarnih laboratorijskih nalaza, ali se to nije dogodilo.

 

Ključne riječi

Komentara 56

KE
Kenobi
12:16 09.12.2019.

Jednako postupanje prema svima , uključujući Amere i Kineze.

GE
GeoxHR
12:02 09.12.2019.

Ovo ispod teksta o izbacivanju Rusije sa Olimpijskih igara u Tokiju mi je još bolje: Kolinda je sad nakon pet godina cirkus-predsjedanja RH dosjetila se predložiti da obiteljima sa više djece oproste krediti!..majke ti mile-pa ti gubiš ove izbore!..sada si shvatila da te je Škoro prestigao i nadmudrio,,ti si gotova pa očajnički pokušavaš na najjadniji način nešto ušećariti..dno dna!

VA
vapor
12:38 09.12.2019.

Rusi su sa dopingom uvjek najviše muljali. Kao SSSR su u doping uvukli i Istočne Njemce, Kubance itd. Pa i sada, jer imati puno love ne znači da ćeš i u sportu imati puno medalja. U Soči su, na primjer, ulupali nezamislivu lovu a onda im je mala Norveška pokazala što je sportska sila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije