Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIBALIJIN TRENER

Rupnik vjeruje u spas: Dečki vole trenirati i slušaju, mora biti rezultata

Davor Rupnik
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/6
03.05.2018.
u 13:06

– Kada govorim o svojim trenerskim počecima, veliku zahvalu dugujem Rajku Magiću, koji je bio uvijek tu i spreman da pomogne savjetima i razgovorima – ističe Rupnik

Poslije uspješne višegodišnje nogometne karijere, tijekom koje je igrao za Osijek i dva izraelska kluba, Davor Rupnik (47) očekivano se odlučio upustiti u trenerske vode.

U 13. godini nove karijere Rupnik je dobio drugu priliku voditi klub iz HNL-a. Poslije svog Osijeka, gdje je kao trener radio tri mjeseca prije nekoliko godina, ovaj rođeni Osječanin nedavno je preuzeo klupu Cibalije. Njegov je osnovni zadatak spasiti je od ispadanja.

Davor Rupnik
1/11

– Uvjeren sam da ćemo uspjeti. Momčad je dobra i po kvaliteti nije ništa lošija od drugih iz donjeg dijela tablice. Dečki vrijedno i naporno rade i siguran sam da će taj rad dati rezultate. I na zadnjim utakmicama pokazali smo koliko možemo, ali nekad za povoljan rezultat nisu dovoljni samo dobra igra i zalaganje igrača. Nužna je i sreća, protiv Rudeša je nismo imali – kaže Rupnik.

Volim trenerski posao

Njegov trenerski put pokazatelj je kako se do trenerske klupe u HNL-u može i zaobilaznim putem. Naime, u zemlji u kojoj je deset prvoligaša i gdje nema ni jednoga drugoligaša iz Slavonije treneri iz ovoga dijela Hrvatske imaju osjetno teži put do uspjeha.

Usto, klubovi trenere mijenjaju kada im ne ide i tada se redovito odlučuju za nekoga od iskusnih vukova. Tako je Rupnik 13 godina radio u klubovima druge i treće lige. U svojoj prvoj godini trenerske karijere vodio je Grafičar Vodovod i odmah osvojio drugo mjesto. Poslije dolazi u Vukovar 91, a onda sedam godina provodi u BSK iz Bijeloga Brda.

Tijekom tih sedam godina Rupnik je pet puta bio prvak 3. HNL. U međuvremenu je proveo tri mjeseca na klupi Osijeka, za što kaže da mu predstavlja vrijedno iskustvo tijekom kojega je dosta naučio.

– Kada govorim o svojim trenerskim počecima, veliku zahvalu dugujem Rajku Magiću, koji je bio uvijek tu i spreman da pomogne savjetima i razgovorima – ističe Rupnik dodajući i kako predsjednici BSK i Grafičar Vodovoda, Jovo Vuković i Goran Degoricia, s njim zajedno proživljavaju sve njegove uspjehe i neuspjehe na terenu.

Kaže i kako su trenutačno svi njegovi planovi vezani za Cibaliju s kojom ima potpisan ugovor na godinu i pol. Ipak, svjestan je i činjenice da u trenerskom poslu ugovor ne znači previše jer je s lošijim rezultatima očekivana smjena trenera. Plastično to objašnjava činjenicom da je lakše zamijeniti jednu osobu, trenera, nego cijelu momčad.

Rupnik je poznat i kao trener čije su momčadi uvijek vrhunski tjelesno spremne i teže napadačkom nogometu. Voli i raditi s mladim igračima kojima daje priliku da se istaknu. S ponosom ističe niz igrača, poput Barišića, Filipovića, Horvata, Dalića... koje je promovirao kroz klubove u kojima je radio.

Neki od njih, poput Barišića, na korak su do seniorske reprezentacije Hrvatske. S ponosom ističe kako njegovi najveći uspjesi nisu tih pet titula prvaka 3. HNL, nego mladi igrači koje je promovirao. I u Cibaliji je isto tako zatekao mladu momčad koja želi i voli raditi.

– Dolaskom u Cibaliju zatekao sam momčad koja je primila najviše golova pa smo prvo morali poraditi na tom dijelu. Kako vrijeme prolazi, radimo i na drugim stvarima. Uveli smo i individualne treninge. Moram istaknuti i da sam zatekao dobro pripremljenu momčad, ali i momčad koju nisam selektirao niti proveo pripreme s njom. Sve to meni kao treneru otežava rad, od čega najviše spoznaja da nam je svaka sljedeća utakmica kvalifikacijska. Dečki, a i ja, razmišljamo samo o tome i onda je normalno da su nam noge malo vezane – kaže Rupnik.

Dodaje i da je dolaskom u Vinkovce obećao krvav rad koji jedini može dovesti do željenog cilja, a to je ostanak u ligi. Da se radi, dovoljno govori i podatak da su njegove momčadi u 3. HNL, koja je amaterska liga, tjedno imale po 7-8 treninga.

Dečki vole trenirati

– Trening je vodilja svega. Ako se na treningu igrač daje maksimalno, to će moći ponoviti i na utakmici. Drugog recepta nema. Dečki su mladi, vole trenirati i slušaju i sve to mora dati rezultata. I oni i ja smo svjesni da sve to neće biti lako, ali to je jedini način – govori Rupnik, koji već nekoliko tjedana živi na relaciji Osijek – Vinkovci.

Nedavno se i drugi put oženio, ali to je, kako kaže, ozakonjenje višegodišnje veze. Ima i blizance, Ninu i Niku, te sina Domagoja (22) iz prvoga braka. Prvoligaške obveze donijele su i neke dodatne obveze pa smo ga tako prekinuli u vrijeme dok je analizirao svoje suparnike u preostalom djelu sezone. 

Ključne riječi

Komentara 3

NO
nostradamus11
13:52 03.05.2018.

cuj amaterska 3 liga. koliko znam amateri nisu placeni vec igraju za svoj gust. u hrvatskoj i 5 zupanijska liga ima cijelu momcad na placi (zalosno).

DH
dalibor.hren
10:58 05.05.2018.

Što ćeš uspjeti? Upasti u drugu ligu ili ispasti s Cibalijine klupe?

DH
dalibor.hren
20:18 08.05.2018.

Rupnik, uspio si: Druga liga bez kvalifikacija!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije