Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REZIME KVALIFIKACIJA

Ronaldo ruši rekorde, Finska i Kosovo blizu debija na Euru

12.09.2019.
u 17:34

U proteklih tjedan dana odigrano je točno pedeset utakmica, na kojima je postignuto 170 pogodaka, dakle čak 3,4 po utakmici. Najviše su za taj prosjek zaslužne utakmice odigrane posljednjeg dana ovog kvalifikacijskog kruga

Završio je i treći krug utakmica kvalifikacijskog ciklusa za Europsko nogometno prvenstvo 2020. godine. Nogometaši se s reprezentativne pauze vraćaju klupskim obvezama sve do početka listopada, kad ćemo opet slušati nacionalne himne prije utakmica.

U proteklih tjedan dana odigrano je točno pedeset utakmica, na kojima je postignuto 170 pogodaka, dakle čak 3,4 po utakmici. Najviše su za taj prosjek zaslužne utakmice odigrane posljednjeg dana ovog kvalifikacijskog kruga.

1/5

U sedam utakmica koje su odigrane u utorak postignuta su čak 34 pogotka, tek malo manje od pet po utakmici.

Ukrajinci ispred Portugala

Od ta 34 pogotka 34-godišnji Cristiano Ronaldo ugradio je četiri u 5:1 pobjedi Portugala protiv Litve. Ne čini se da portugalsku mašinu godine uopće sustižu jer je izgledala spremnije i svježije na terenu nego, primjerice, njegov 19-godišnji suigrač Joao Felix.

Drugi mu je ovo put da je za Portugal zabio četiri pogotka na utakmici nakon što je 2016. “nabušio” Andoru. Uz to, Ronaldo je postao najbolji strijelac u povijesti europskih kvalifikacija. Do utorka je rekorder bio legendarni Irac Robbie Keane s 23 pogotka, a Ronaldo je pokerom protiv Litavaca došao na brojku od 25.

Ne treba sumnjati da će ta brojka još narasti jer će se Portugal grčevito boriti sa Srbijom za drugo mjesto skupine B u kojoj su na čelu odlični Ukrajinci, još jedno lijepo pozitivno iznenađenje prvenstva.

Tog dana odigrana je i utakmica s najviše pogodaka u cijelom ciklusu. Reprezentacija Engleske je na St. Marysu u briljantnoj utakmici za gledateljsko oko s 5:3 svladala Kosovo, inače najugodnije iznenađenje ovogodišnjih kvalifikacija.

Još uvijek poprilično svježa reprezentacija u kompetitivnom obliku tek je u petom kolu doživjela svoj prvi poraz u skupini, a trenutačno su, nakon više od pola ciklusa, treći sa samo bodom zaostatka za mjestom koje bi ih dovelo do povijesnog uspjeha – direktnog plasmana na prvo veliko natjecanje u svježoj povijesti reprezentacije.

Na tom putu stoje im Česi koje su prije tjedan dana Kosovari na domaćem terenu pobijedili (2:1). Uzmemo li to u obzir, šanse za Bernarda Challandesa i njegove igrače sigurno postoje.

Finci iskoristili krah BiH

A još veće šanse za prvi plasman na veliko natjecanje u povijesti reprezentacije (pokušavaju se kvalificirati od još od 1938.) ima sjajna Finska. Predvođeni nezaustavljivim Teemuom Pukkijem, Finci su najviše profitirali krahom dvaju najvećih negativnih iznenađenja u cijelim kvalifikacijama – Bosne i Hercegovine te Grčke.

Tako su pobjegli na 12 bodova iz šest utakmica, a odlična je činjenica za njih što su se već riješili utakmica protiv Italije i do kraja bi trebali osigurati povijesni uspjeh koji nisu uspjeli ostvariti čak i u onoj generaciji Jarija Litmanena i Samija Hyypije.

Dok se u nekim od skupina situacija razbistrila te već znamo neke putnike (Španjolska, Belgija, Italija) na Euro, koji će se igrati na cijelom kontinentu, u ostalima, kao i u onoj u kojoj igra Hrvatska, još ne možemo donositi zaključke.

Uz našu skupinu E, postoje još tri skupine u kojima se situacija “lomi” između tri nacionalne vrste. Irska, Švicarska i Danska su u skupini D nagurane unutar tri boda, kao i Poljska, Slovenija te Austrija u skupini G. Napeta je borba za drugo mjesto u skupini F, u kojoj vodi Španjolska. Švedska (11), Rumunjska (10) i Norveška (9) lovit će jednu kartu za Euro.

Svjetski prvaci Francuzi, zanimljivo, još uvijek nisu ni blizu osiguranog plasmana na Euro. Drugi su u skupini (15) iza odličnih Turaka (15), a iz pozadine vreba uvijek neugodni Island (12).

Podsjetimo, na Europsko prvenstvo, koje će se održati u 13 zemalja na kontinentu, plasirat će se 24 najbolje reprezentacije iz kvalifikacija. Prvi put nema jasnih domaćina pa stoga nema i direktnog kvalifikanta.

Svi put pronalaze preko kvalifikacija, 20 reprezentacija plasirat će se putem plasmana u skupini, a preostale četiri selekcije put do prvenstva pronaći će pomoću dodatnih kvalifikacija čiji će se sudionici odrediti prema rezultatima ostvarenim u lanjskoj Ligi nacija.

>>> Pogledajte što je Davor Šuker rekao o gostovanju reprezentacije na Poljudu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije