Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stvara moćnu Legiju

Hrvat oduševio Poljake: Ni s kim nisam imao tako dobar odnos...

Romeo Jozak
Foto: Legia.com
1/5
08.12.2017.
u 09:01

Romeo Jozak postao je tek drugi Hrvat na klupi varšavskoga kluba nakon legendarnoga Stjepana Bobeka.

Nije baš čest slučaj da se dvojica hrvatskih nogometnih trenera bore za naslov prvaka u nekoj od europskih liga, kao što se ove sezone u Poljskoj natječu Romeo Jozak (45) s Legijom iz Varšave i Nenad Bjelica (46) s Lechom iz Poznanja.

Premda je situacija na vrhu poljskoga nogometnog prvenstva dosta zamršena, jer čak pet prvoplasiranih momčadi stisnulo se unutar četiri boda (kolonu predvodi Gornik Zabrze, u igri su još Korona Kielce i Wisla Krakow), mnogi predviđaju kako će upravo Jozakova i Bjeličina momčad biti najozbiljniji kandidati za titulu.

Legia je branitelj naslova i najmoćniji i najutjecajniji poljski nogometni klub... Stoga je bilo iznenađenje još veće što je predsjednik Legije Dariusz Mioduski, nakon samo nekoliko odigranih kola nove sezone, u rujnu smijenio domaćega trenera Jaceka Magieru i na klupu prvaka postavio stručnjaka bez značajnijih trenerskih referencija. Romeo Jozak tako je postao tek drugi Hrvat na klupi varšavskoga kluba nakon legendarnoga Stjepana Bobeka (od travnja do prosinca 1959. godine), kojemu se nedostatak prakse u vrhunskom profesionalnom nogometu nije pokazao kao nepremostiva prepreka za impresivan izričaj na početku svoga trenerskoga puta.

Romeo Jozak
1/10

O Jozakovu trenerskom uzletu na klupi Legije razgovarali smo s uglednim poljskim TV novinarom Bozydarom Iwanovom.

– Romea Jozaka upoznao sam tjedan dana nakon bolnog poraza u prvenstvenoj utakmici od Lecha iz Poznanja (0:3). Rekao sam mu kojim se poslom bavim i tom sam mu zgodom odlučio čestitati jer je nakon debakla s Lechom imao hrabrosti stati ispred kamere Canal Plusa i izjaviti kako ga je momčad razočarala, izdala, iako su mu igrači obećali kako će dati sve od sebe. Stručnjaci iz Canal Plusa, službene televizije poljske lige, bili su šokirani tom izjavom, smatrajući kako će se igrači Legije zbog nje okrenuti protiv Jozaka. A Jozak je samo tvrdio – kakvoga smisla ima lagati? Nakon što je to izjavio, Legia je pobijedila u sljedećih šest utakmica – priča nam Bozydar Iwanow i nastavlja:

– Uoči te utakmice u Kupu, s Bytovijom, koju sam komentirao na televiziji, posjetio sam ga u Koscierzynu, gdje je bila smještena momčad Legije. Postavio sam Romeu Jozaku mnogo pitanja o njegovoj karijeri i shvatio kako poljski novinari nisu dovoljno informirani o njegovom radu. Kad sam čuo priče o novcu koji je Dinamo zaradio od prodaje igrača iz svoje nogometne škole, koju je vodio Romeo Jozak, o ponudama Arsenala, te američke, potom i nogometne federacije UAE, shvatio sam da je pravi čovjek na pravom mjestu.

Kakav Jozak dojam ostavlja u odnosu s poljskim medijima?

– U nogometnom biznisu sam od 1991., ali nikada nisam imao tako dobar odnos s nekim kao što ga imam s Jozakom. Vrlo je profesionalan, inteligentan, ali i stvarno dobar i pošten čovjek. Na primjer, Jozak je pristao biti gost u mojoj emisiji Cafe Futbol samo nekoliko sati uoči derbija protiv Gornika iz Zabrzea. U više od deset godina povijesti ovog programa, samo jedan trener, Jozak, prihvatio moj poziv za gostovanjem na dan utakmice. 

Komentara 4

DU
Deleted user
10:31 08.12.2017.

Još lakše je oduševit Poljakinje ha ha

GE
gestapo45
10:16 08.12.2017.

ciji je placenik ovaj novinar kad ga hvali ovako

DU
Deleted user
09:19 08.12.2017.

Romeo Jozak? Stručnjak? Stvara moćnu Legiju? Ha, ha, samo da ne stvori moćnu kao i dinamo i hrvatski nogomet dok je tu radio. Veliki trag je ostavio. Pozer.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije