Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIJEPA DORIS POLE

'Roditelji su mi ranjeni u ratu u Vukovaru. Kada se toga sjetim dobijem dodatni motiv'

Doris Pole
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/6
18.05.2019.
u 13:16

Jer, za razliku od većine natjecatelja, koji se bore s viškom kilograma, Doris se sve do vaganja, dan prije nastupa, borila s manjkom kilograma

Premda debitantica na Svjetskom prvenstvu, i to u kategoriji koja nije njena, Doris Pole (20) vratit će se iz Manchestera sa svojom prvom seniorskom medaljom na najvećim natjecanjima. Osim što je, nakon što je osigurala broncu, vrisnula i poljubila tatami, nije kod nje bilo neke velike euforije. Ni tada, a ni dan poslije. No, zato nije zaboravila naglasiti tko joj je najveća inspiracija.

– Moji su roditelji Vukovarci i za vrijeme opsade su bili ranjeni. Mamu je pogodio šrapnel tako da je i danas invalid i šepa od svoje 18 godine. Rekli su joj da možda neće moći ni hodati ni rađati, no ona je sve to uspjela prebroditi. Tata je pak branitelj i on je bio ranjen u borbama pa i danas ima ožiljak na licu. Kada se svega toga sjetim, kada znam što su prošli, onda je to uvijek dodatni motiv i rezervoar nadahnuća.

Ne vole govoriti o ratu

Kada je već tako, u ovoj priči doista nismo mogli zaobići ni mamu (Ivanka) ni tatu (Mijo).

– Mi joj baš i ne govorimo puno o tome, da ju ne zamaramo, niti sami volimo na to podsjećati – kazuje hrabra mama Ivanka, koja ima osobni “podsjetnik” na razaranje Vukovara.

Ostala sam bez tri kralješka, no glavno je da hodam.

Ne samo da hoda nego je osoba izrazito vedre, dok je tata Mijo pomalo suzdržaniji:

– Naša kći o tome što smo mi prošli više sazna od drugih nego od nas. Ne želimo je time opterećivati. Ponekad, kada zajedno odemo u Vukovar, neka lokacija nas potakne da joj prepričamo neko naše iskustvo.

O ratnom putu obitelji Pole, tata Mijo (umirovljeni branitelj i policajac) kazao nam je tek ovo:

– Nakon ranjavanja, supruga je završila u osječkoj bolnici, a potom je išla u Italiju na rehabilitaciju i na koncu u Njemačku, k mojim roditeljima koji su tamo živjeli i radili 40 godina i gdje nam se 1992. rodio sin Mihael. Ja sam u Vukovaru bio sve do 30 dana prije pada, a tada sam, temeljem zapovijedi, otišao u Osijek po zadatku, za osnivanje vojne policije. No to je već priča o kojoj ne bih dalje. Nakon rata, nisam htio u mirovinu, već sam diplomirao i radio kao kriminalist u MUP-u.

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Kada je Doris izabrala borilački sport, roditelji se nisu protivili.

– Tekvondaši su jako dobro zaštićeni i prije će do ozljede doći na treningu nego u borilištu – uvjeren je otac.

Sretni su što imaju takvu kćer i po onome izvan sporta.

– Doris je jako organizirana osoba, vrlo predana sportu i fakultetu.

Potvrdila nam je to i njena klupska trenerica iz Dubrave Lidija Katalinić Špoljarić.

– Imali smo mi europskih medalja, no ovo je za naš klub prva svjetska medalja nakon 23 godine. Doris je sportašica koja se točno razvija po knjizi, čak i malo brže. Kako je upisala (financije i pravo na Effectusu, op. p., kao da se sve posložilo i ona jako dobro napreduje na oba polja.

Kristina nam je kazala da vjeruje da može biti i svjetska prvakinja. Uostalom, nedavno je na turniru svjetsku doprvakinju iz njene kategorije (do 73 kg), Meksikanku Espinozu, pobijedila s 10 bodova razlike.

Doris sanja zlato

– Ako nastavi raditi kao i do sada, može ona biti i više od svjetske prvakinje – kazala je trenerica Lidija, a Doris je dodala:

– Ako sam na svom prvom svjetskom prvenstvu osvojila broncu, zašto ne bih mogla biti najbolja na svijetu. Ja neću prestati sanjati o svjetskom zlatu.

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

Dakako, veće izglede za takvo što vjerojatno će imati u svojoj (73 kg) kategoriji, a ne u teškoj. Jer, za razliku od većine natjecatelja, koji se bore s viškom kilograma, Doris se sve do vaganja, dan prije nastupa, borila s manjkom kilograma.

– Kada sam saznala da ću nastupati u teškoj kategoriji, radila sam s nutricionisticom, da bih dobila koji kilogram, a to je čak i teže nego skidati. Jer, kada skidaš kile, onda ovisiš o tome koliko ćeš paziti u jelu, a ja sam jako puno jela, ali kile nikako da dođu, a da bih prošla vagu, morala sam piti i puno vode. Uostalom, nakon polufinalne borbe protiv olimpijske pobjednice Zheng imala sam 68 kg, a ona je u borbu ušla s 10 kilograma i desetak centimetara više – kazala je Doris.

>>> Doris Pole osvojila je svjetsku broncu 

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar rubinet
rubinet
13:46 18.05.2019.

Čestitke cijeloj obitelji.

SA
samograd
15:22 18.05.2019.

Bravo!!

AO
ante.oreskovic75
18:30 18.05.2019.

Na sreću postoje i takovi ljudi kod nas!Hvala im!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije