Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Robert Jarni:

Nisam došao u HNS da bih prijetio Čačiću

18.06.2017.
u 23:02

– Moj trenerski stil podrazumijeva puno razgovora s igračima, rad na njihovoj odlučnosti i samopouzdanju

U duhu dobre tradicije da bivši igrači Juventusa rado hrle u trenerske vode, i Robert Jarni (48) opet je u sedlu, kao novi izbornik mlade reprezentacije do 19 godina. Podsjetimo, Jarni je bio član Juventusa u sezoni 1995./1996., zajedno s današnjim trenerom Rome Paulom Sousom, trenerom Chelseaja Antonijem Conteom, Ferrarom, Viallijem... Jeste li vi onda talijanska trenerska škola?, pitamo novog izbornika, slavnog vatrenog Jarnija.

– Ne, nisam taj tip trenera, ja sam više hrvatska trenerska škola u kojoj je naglasak na kreativnosti i maksimalnoj slobodi izražavanja, ali i na slobodi u igri u posljednjih 30 metara, uz naravno izvršavanje i svih obrambenih obveza. Talijanski stil nogometa za naše je igrače težak, iscrpljujući i ne odgovara našem mentalitetu – kaže Jarni. Posljednji trenerski angažman imao je lani u mađarskom Puskasu, prije toga radio je u Pecsu i Sarajevu, u kojemu je 2014. dobio otkaz nakon samo devet utakmica. U Hrvatskoj ligi vodio je ukupno 27 utakmica na klupi Hajduka i Istre 1961. Ne skriva da je posao u HNS-u stigao na preporuku prijatelja i bivšeg suigrača Davora Šukera.

– Ugovor će biti godinu za godinu, a ja se odmah bacam na posao. Počinjem razgovarati s klubovima i prikupljati informacije o igračima. Moram u kratkome roku dobiti cjelovitu sliku kadra s obzirom na to da već sljedećeg mjeseca putujemo na međunarodni turnir u Japan (9. do 19. srpnja) – ističe Jarni, koji će preuzeti generaciju nogometaša rođenu 2000. To su momci koji su proteklog svibnja predstavljali Hrvatsku na EP-u do 17 godina, među ostalim Kotarski, Hrvoj, Marin, Čolina iz Dinama, Radić, Vušković, Baždarić, Kreković iz Hajduka...

– Na jesen tu selekciju čeka prvi krug kvalifikacija za EP protiv Danske, Letonije i San Marina...

– Moj trenerski stil podrazumijeva puno razgovora s igračima, rad na njihovoj odlučnosti i samopouzdanju, cilj je uvjeriti ih da ništa s čim se suočavaju nije bauk. Otvoren sam i volim poslušati, a moje je geslo da svatko može uspjeti samo ako je svome cilju jako posvećen i ako to jako želi – nastavlja Jarni.

Je li jednoga dana ambicija, poput bivših vatrenih Bilića, Štimca i Kovača, preuzeti A vrstu?

– Ne dolazi u obzir! Pa Hrvatska ima izbornika, formiranu i uigranu reprezentaciju s kojom Čačić radi odlične stvari. Uvjeren sam da ćemo s prvog mjesta u skupini ići na SP u Rusiju – dodaje Jarni.

A poraz na Islandu?

– On nas je sigurno uzdrmao, ali ne i poremetio. Znam dobro što znači igrati kvalifikacijsku utakmicu u lipnju, osobito protiv suparnika koji nikada ne odustaje. Ma, apsolutno sam uvjeren da ćemo biti prvi u skupini bez problema – tvrdi Jarni.

Već 20 godina tražimo novog Jarnija u reprezentaciji, kako riješiti problem lijevog braniča?

– Ja ga u ovom trenutku i ne vidim. Naime, pratim Bornu Barišića i Bornu Sosu. U njima vidim vrlo dobra rješenja za tu poziciju. Obojica su vrlo interesantni igrači, imaju talent, moć i mladost i sada je sve na njima, da se dokažu – kaže Jarni. A Pivarić?

– Žao mi je što u posljednje vrijeme ne igra na visokoj razini. Neću reći da je na zalasku, ali čini mi se da je vrijeme da se okrenemo mlađima – zaključio je Jarni. 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije