Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski kupovi

Ristovski čeka Barcu... 'Niti se ja bojim Messija niti Rijeka Milana!'

27.09.2017.
u 14:39

Junak Rijekine trofejne sezone karijeru je nastavio u Sportingu, a u Lisabon danas stiže Barcelona.

Stefan Ristovski (25) bio je atomski zdesna u Rijekinoj šampionskoj sezoni, zajedno s kumom Markom Vešovićem bio je nerješiva zagonetka za sve suparnike u HNL-u i nezaustavljiv u ludom slavlju povijesne titule. Sjajne igre u dresu hrvatskog prvaka i makedonske reprezentacije donijele su mu poziv velikog portugalskog kluba koji je bilo nemoguće odbiti. S prvim nastupom za lisabonski Sporting aktivirana je i klauzula po kojoj portugalski klub potpuno otkupljuje ugovor, a hrvatski prvak zaradio je 2,5 milijuna eura na ime odštete. U tjednu u kojem njegovi dojučerašnji suigrači i veliki prijatelji napadaju San Siro, Ristovski sa Sportingom dočekuje giganta Barcelonu.

– Uh... Nisam se još do kraja ni prilagodio, a već dolazi takva ekipa, za mene broj jedan u svijetu nogometa, na trenutke sam sebe pitam je li to istina. Ali znam da se, želim li biti u vrhu, moram brzo prilagoditi da bih bio od pomoći Sportingu u borbi za najviše ciljeve. Ma ja sam takvog karaktera da se uvijek palim i nikoga se ne bojim, igram li protiv Messija ili nekog drugog. Bit će dobra utakmica – kaže Ristovski.

Trener je u početku tvrd

I vaša je momčad puna sjajnih igrača, otraga su Coentrao, Mathieu, na vratima Rui Patricio, a u napadu Nizozemac Bas Dost, lani najbolji strijelac portugalske lige. Kako takva momčad dočekuje Barcelonu, razgovarate li o tome da možete i pobijediti?

– Pa vidite, Barca je Barca, u pripremi krenuli smo od taktičkih pogrešaka koje moramo ispraviti i zbog kojih smo kiksali u zadnjoj prvenstvenoj utakmici. Kad igrate s Barcelonom, znate što vas čeka, ne možete se baš otvoriti kao u portugalskom prvenstvu jer oni samo čekaju vašu pogrešku i tada odmah znate što slijedi. Mi u takvim utakmicama nemamo što izgubiti, možemo samo dobiti. A naravno da su oni favoriti.

Dobro, niste ni vi baš bez iskustva protiv takvih ekipa, Španjolci još pamte onu golčinu koju ste im zabili u kvalifikacijama...

– I utakmica s Italijom bila je velika. Kad dođete kući nakon takvih utakmica misliš si: tako su male razlike između nas na terenu, a oni su po zaradama toliko ispred nas s Balkana.

Kako ste se snašli u Lisabonu, kako ste primljeni, učite li već portugalski?

– Za sada je sve odlično, suigrači su vrhunski, ali ne gledaju vas drukčije. Dapače, žele da budete prihvaćeni. Zanimljivo je da nema prevoditelja na treningu, a trener ne govori druge jezike, pa se snalazimo među sobom, netko govori talijanski, netko hrvatski... Pomažemo si. Portugalski? Čekam da se vrati klupski učitelj pa da počnem učiti. Znam talijanski, ima sličnosti, ali ipak to nije to. Nije lako kad ste negdje novi, a ja sam još došao kad je već počelo prvenstvo. Iskreno, iznenadilo me koliko je liga fizički zahtjevna, jako se puno na tome radi. Očita je razlika čim dođete, Sporting je veliki klub, u svakoj utakmici igramo pred 50 tisuća ljudi. I imamo žestok ritam, svaka tri dana ili prvenstvo ili Liga prvaka, prvih 13 igrača stigne se samo rekuperirati između utakmica.

Trener je poznato ime – Jorge Jesus.

– U startu mi je rekao da će me polako uvoditi, da se moram prvo jako dobro prilagoditi i da će mi dati dovoljno vremena za to. A ja želim što prije. Jesus je malo težak, treba mu vremena da stekne povjerenje u igrača i nikad ne ulazi u rizik. Jako puno radi na taktici, svaki dan ima sastanke, po više njih.

Idete li po naslov? Benfica ga već četiri godine ne ispušta...

– O da, i mogu vam reći da me čak ozračje podsjeća na Rijeku jer navijači i ljudi oko kluba, a svi su veliki fanatici, silno žele naslov prvaka, koji čekaju od 2002. Prate nas na gostovanja, baš je euforično. Ove je godine došlo dosta igrača, uložen je lijep novac i čeka nas velika utrka. Uh, kamo sreće da ponovim isto što i s Rijekom.

I Vardar doživio Europu

Kad smo već kod “najdraže Rijeke”, sutra igra protiv Milana.

– Ma jedva čekam da to vidim. Znate, svaku utakmicu Rijeke gledam čim ulovim priliku. Fale mi moji dečki, prelijepa Rujevica, grad... S kumom Vešovićem i drugima u kontaktu sam svaki dan.

Pa kad ćete svratiti?

– Baš smo žena i ja razgovarali da bismo trebali, samo znate... Ne da Jesus ništa, pogotovo otkako je počeo žestoki ritam.

Nego, Milan...

– Ta grupa dečki gdje god bila, s kim god igrala, ne boji se nikoga. Nama nitko nije napravio prevelike probleme i reći ću vam da će svi oni koji su ostali napraviti dobre karijere. Istina, dosta je novih i treba vremena da se prilagodite kod Keka, znam ja što sam prošao. Morate pratiti sve što vam kaže, nije lako. Rijeka je dobro nastavila svoj posao, a dok je Kek ondje ciljevi su jasni kao bijeli dan.

Ova vam je sezona posebna jer i vaš matični klub Vardar prvi put u povijesti igra u skupini Europske lige?

– Joj, to tako puno znači makedonskom nogometu, neka smo i to dočekali. Izbacili su Fenerbahçe i Malmö, bili su blizu protiv Kopenhagena... Vardar sad ima dobre uvjete i nadam se da će i momčad ostati na okupu. Jer, nije stvar samo u tome da se plasirate, treba ići za tim da to što dulje traje. Jako mi je drago, kao što bi mi bilo drago zbog bilo koje momčadi s ovih prostora. U HNL-u je tako puno talenata, i kad bi se riješili problemi s terenima, bilo bi to slatko malo prvenstvo, savršena odskočna daska za najveće klubove i velike karijere – kaže Ristovski.

Komentara 1

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
20:11 27.09.2017.

Dok je na klupi HNK Rijeke europski trenerski mag Matjaž Kek nema zime i brige. Matjaž je sposoban učiti naše domače balkanske igrače nogometa, kulture, ponašanja, reda i rada. I bilo koga da klub proda Kek če od polovnih i manje talentiranih balkanskih igrača napraviti materijal za prodaju na zapad. Ako naš klub preuzme neki hrvat onda smo gotovi, ponovo čemo biti treči lčub u HNL-u i utakice če se prodavati i lažirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije