Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EP U KOŠARCI

Reprezentativci Kosova ipak stigli u BiH, ministar proizveo skandal bez presedana

Košarkaška lopta
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
11.08.2018.
u 16:24

Kosovskim košarkaškim kadetima sada ostaje nadoknaditi propuštene utakmice uključujući onu s vršnjacima iz BiH koju su trebali igrati na sami dan otvaranja

Članovi kadetske reprezentacije Kosova u košarci u subotu su nakon višednevnih peripetija ipak uspjeli doputovati na natjecanje u okviru B divizije Europskog prvenstva koje se održava u Sarajevu. 

Dvodnevno kašnjenje pretvorilo se u politički skandal bez presedana jer je mladim kosovskim košarkašima ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak odbijao izdati vize pozivajući se na tvrdnju kako se tome protive srpski dužnosnici u upravnim tijelima Košarkaškog saveza BiH.

- Nije baš bilo dobro iskustvo - kazao je izbornik kosovskih košarkaša do 16 godina Petrit Zeqiri za televiziju N1 nakon što su on i njegovi igrači tijekom dana ipak uspjeli stići do Sarajeva.

Kosovskim košarkaškim kadetima sada ostaje nadoknaditi propuštene utakmice uključujući onu s vršnjacima iz BiH koju su trebali igrati na sami dan otvaranja kada su još uzaludno čekali da im u bosanskohercegovačkom veleposlanstvu u Skoplju izdaju vize.

BiH je jedina zemlja regije koja uz Srbiju do danas nije priznala Kosovo kao neovisnu državu. Državljanima Kosova pri tom je puno teže putovati u BiH nego  u Srbiju jer svaki zahtjev za vizu osobno mora odobriti ministar vanjskih poslova BiH.

Sadašnji ministar Crnadak, kadar Partije demokratskog progresa (PDP) čije je sjedište u Banjoj Luci, tvrdio je kako vize kosovskim košarkašima ne može izdati jer su mu srpski dužnosnici u Upravnom odboru Košarkaškog saveza BiH prenijeli kako se protive nastupu reprezentacije Kosova.

>> Pogledajte i kako je Sandra Perković najavila nastup na EP-u u Berlinu

Crnadak je to tvrdio iako je na njegovo ime iz Košarkaškog saveza BiH stigao dopis sa zahtjevom za izdavanje viza te unatoč činjenici da je na tome inzistirala i FIBA prijeteći kako će Košarkaški savez BiH biti sankcioniran ne dobiju li mladi kosovski košarkaši vize.

Nakon toga oglasio se Boris Spasojević, potpredsjednik KS BiH i predsjednik KS Republike Srpske. Kazao je kako on nema ništa s onim što mu Crnadak pripisuje istaknuvši kako je izdavanje viza isključivo posao Ministarstva vanjskih poslova BiH a ne Košarkaškog saveza.

- U Upravnom odboru KS BiH sjedi devet članova, svi su ravnopravni, svaki glas je isti i sve se odluke moraju donijeti konsenzusom od šest glasova. Sve i da sam htio zabraniti dolazak košarkaša s Kosova, a nisam, tu odluku nisam mogao donijeti - kazao je Spasojević optužujući Crnatka za politikantstvo.

Crnadak je izdavanje viza odobrio u petak navečer no pri tim je izjavio kako je Spasojević slagao jer mu je do petka tvrdio kako se protivi dolasku košarkaša s Kosova da bi naknadno promijenio mišljenje.

- Mogao je to reći i ranije kada je eksplicitno rekao da je protiv toga - kazao je Crnadak pojašnjavajući kako su se "okolnosti promijenile' pa odjednom nema zapreka za izdavanje viza.

Prije nego što su vize izdane iz sjedišta Europske košarkaške federacije (FIBA) u Sarajevo je stigla obavijest u obliku ultimatuma u kojoj je traženo da se to pitanje riješi do petka ili će uslijediti oštre kaznene mjere.

- Ispalo je kako je ispalo. Došli smo ovdje dati maksimum. Ovo nas nije demotiviralo iako smo u minusu što se tiče treninga. Zahvaljujemo se KS BiH, FIBA-i i svima koji su nam pomogli da budemo ovdje i pokažemo što znamo - kazao je nakon svega kosovski izbornik Zeqiri.

Ključne riječi

Komentara 36

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
17:17 11.08.2018.

uskoro će Vučić objaviti da Srbija priznaje Kosovo, tako da su ovo zadnji trzaji.

Avatar navijač
navijač
17:58 11.08.2018.

Bolestan narod.

TR
trabant7
17:18 11.08.2018.

U toj lakrdiji od države nema ni reda ni rada, najbolje dovesti 150 tenkova i ograditi se i od mahale i od ortodoksnih papaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije