Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tjednik Max!

Putin i nogomet! Ne voli ga, a na njemu demonstrira svoju moć

Vladimir Putin
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
23.10.2017.
u 22:36

Ljutio se Putin na ruske klubove koji su svoju momčad napunili strancima. Za Zenit je u EL utakmiu počelo osam stranaca

Nogomet nije sport Vladimira Putina i to prvi čovjek Rusije, inače i počasni predsjednik svjetske džudo federacije, i ne krije.

– Hokej na ledu puno me više zanima, ali poštujem i nogomet. To je lijepa igra, sviđa mi se – kazao je Putin čije su propagandne snimke u kojima se ravnopravno nosi s hokejaškim profesionalcima već postale legendarne.

Međutim, pragmatično je prigrlio nogomet kako bi pokazao rusku moć, posljedično i svoju, i to organizacijom najvećeg i najskupljeg Svjetskog nogometnog prvenstva u povijesti koje je “pojelo” nevjerojatnih 17,8 milijardi dolara utrošenih za gradnju stadiona i infrastrukture.

Vladimir Putin
1/6

I dokazao je moć izašavši kao pobjednik iz nogometnog hladnog rata kada su zbog uloge Moskve u ukrajinskoj krizi, pogotovo nakon rušenja putničkog zrakoplova za što su optuženi proruski separatisti na Krimu, krenule inicijative da se Rusiji oduzme domaćinstvo turnira.

Poslušni suradnici

Upravo je Putin bio i inicijator organizacije SP-a naloživši tada prvom čovjeku nogometnog saveza Vitaliju Mutku da Mundijal dovede u Rusiju 2018. A Putinova zapovijed mora se izvršiti. Protukandidati nisu imali šansi, Rusija je već u drugom krugu glasanja imala potrebnu natpolovičnu većinu, a Mutko je za dobro odrađen posao prvo nagrađen foteljom ministra sporta iz koje je promaknut na mjesto dopredsjednika ruske vlade.

Zbog Svjetskog prvenstva i nogomet je ušao u Putinov vidokrug, sklon je i kritici, često i brutalnoj, odajući dojam svemoćnog vođe kojem ništa ne može promaknuti.

Nedavno je ponizio i prvog čovjeka Zenita iz Sankt Peterburga Sergeja Fursenka. Govorio je, naime, Fursenko o “nogometnoj revoluciji” u Rusiji, a zasluge za to je, naravno, pripisao klubu koji vodi.

– Ljepota igre važnija je od rezultata. Spektakularnim nogometom Zenit je privukao ogroman broj navijača na stadion, pa i obitelji s djecom – kazao je Fursenko, ali se na svoju žalost u toj navali samohvale nije na vrijeme zaustavio:

– Nogomet će postati prava ruska igra – zaključio je predsjednik Zenita svoje izlaganje nakon kojeg ga je Putin pogledao i prokomentirao:

– Ruska igra? Imali ste osam stranaca na terenu koji igraju za Zenit u Europskoj ligi. Baš dobro... – uzvratio je najmoćniji Rus.

Rusi nemaju igru

Putinov nagli interes za nogomet mnoge bi mogao dovesti u neugodnu situaciju jer najmoćniji Rus priznaje samo rezultate. Poznata je priča kako je divljao u VIP loži nakon što je hokejaška reprezentacija Rusije, od koje je na Zimskim olimpijskim igrama 2014. čitava nacija tražila zlato, poražena već u četvrtfinalu turnira. Kada ga je nedavno skupina djece pitala kakav plasman nogometne reprezentacije Rusije očekuje na SP-u 2018., Putin je odgovorio:

– Sve je moguće – odgovorio je Putin neodređeno.

Čak su se i djeca nasmijala. Rusija će, naime, ne izbori li Honduras nastup na SP-u u dodatnim kvalifikacijama s Australijom, biti najslabije rangirana reprezentacija na Mundijalu kojem je domaćin. Na Fifinoj rang-ljestvici tek su 65., čak su i Zelenortski Otoci, Haiti i Burkina Faso ispred.

– Iskreno, već dulje vrijeme nismo vidjeli lijepu igru nogometne reprezentacije Rusije – oprao je Čerčesova nakon neugodnog poraza Zbornaje komande od Katara (2:1), ali ga je ostavio “u sedlu”.

Izbornik Čerčesov vjerojatno će preživjeti do Mundijala, ali ne i dio onih zadužen za gradnju nogometnih arena na kojima će se igrati SP. Osam mjeseci pred početak SP-a radovi na pojedinim stadionima probili su rokove, a posebno je zabrinjavajuća situacija s arenom u Samari.

– Bilo kakvo kašnjenje u pripremi za Svjetsko prvenstvo je nedopustivo, ne smijete biti lijeni – oštro je upozorio izvođače radova ruski predsjednik.

Komentara 6

MU
mulag
09:07 24.10.2017.

očito su gradani zadovoljni, zato ima svu moć

Avatar Crnokošuljaš
Crnokošuljaš
23:33 23.10.2017.

E kad bi mi imali ovakvog!

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
00:27 24.10.2017.

NFL klubovi vise ne odsjedaju na gostovanjima u Trumpovim hotelima i to je razlog zašto ih je napao. Zašto bi se na domacim utakmicama svirala himna. To se radi jedino u Americi i Sj. Koreji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije