Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAMO NEGDJE 2007.

Prvi Rebićev trener 'Večernjakovom' novinaru: Sjećaš li se da ti je Ante bio rezerva?

Ante Rebić
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
29.06.2018.
u 13:30

Trener iz Gruda je kroz mlađe kategorije u Vinjanima Donjim trenirao Antu Rebića. Govori o njemu u superlativima

Cijelom svijetu si pokazao kako se daje golčina. Pazi se crvenog! Poruku tog sadržaja je u noći kada je deklasirao Argentinu grudski trener Petar Miloš Piljoš poslao najboljem igraču kojeg je ikad trenirao, a trener mu je bio u Vinjanima Donjim (RH) - Anti Rebiću.

‘Eksplodirao’ u svjetsku klasu

Ovih dana s Petrom smo razgovarali u njegovim Grudama, ponosan je na Antu, ali i još neke. 

- Jesi ti zaboravio da je on tebi bio rezerva? - upita Piljoš u uvodu ovog razgovoru potpisnika ovih redova, novinara "Večernjaka", i vraća ga negdje u 2007., 2008. godinu kada je vjerovao da će ga put ipak nekim spletom svih čudnih okolnosti odvesti na Santiago Bernabéu ili barem do Maksimira. 

Ante Rebić
1/16

- Nisam, treneru moj. Još živim na staroj slavi nekih drugih poluvremena kada me mijenja Ante Rebić, a na što me redovito podsjete naši tadašnji suigrači Ivan Mikulić i Ante Miloš - govorim mu kroz smijeh, vraćajući nas na glavnog aktera ove priče kojim se obojica ponosimo. Petar Miloš Piljoš Anti Rebiću je, uz Željka Jonjića, bio prvi trener. 

- On je od svih mojih igrača bio najbolji. Imao je dribling i kada dobije loptu blizu šesnaesterca znaš da će napraviti nešto s njom i dovesti je do protivničke mreže. Ali, kako sam ga tada forsirao na kretanje... I njemu i svima oko njega uvijek sam govorio da će Ante Rebić, kada se počne više kretati, biti svjetska klasa u nogometu i uskoro je eksplodirao - ističe. 

Piljoševe metode njeguju red, rad i disciplinu, stoga nije čudo što je dosta njegovih pulena danas u Njemačkoj. Playmaker Erzgebirge Auea, bundesligaškog drugoligaša, Mario Kvesić nam je u jednom razgovoru bez zadrški spomenuo Piljoša kao najvažnijega trenera u svojoj mladosti. Individualno je trenirao i igrača Osijeka Mirka Marića, kao i Antu Majstorovića, nogometaša Lokomotive.

- Ja sam trenirao mlađe dobi i nikad ih nisam opterećivao samo trčanjem te jakim i teškim vježbama, uvijek sam forsirao da se radi s loptom. Lopta je uvijek bila među nogama. Odigravali smo dvostruke pasove, udarce glavom, raznorazne udarce nogom, a najviše smo radili na fintama, na driblingu. Oni to kao mladi moraju naučiti i to je ono što se ne može izgubiti, dok snaga i kondicija dolaze s radom i godinama - govori nam Piljoš o metodama treninga s Antom Rebićem i njegovim suigračima. Naglašava da mladi nogometaš mora slušati trenera i ne komplicirati. 

- U vrhunskom nogometu igra se brzo, dodir, dva, osim ako niste Leo Messi ili Ante Rebić pa ćete krenuti i u neke solo prodore i završiti. Ali, koncept sa što manje dodira i brzim dodavanjima je u najboljim momčadima usavršen. Dok su bili djeca, igrače sam forsirao da se što više druže s loptom, zatim, kako su odrastali, išli smo na brže rješavanje lopte, završavanje akcija - govori grudski tvorac brojnih nogometaša.

Razgovor iznimno važan

Ističe da je razgovor u nogometu jako važan.

- Kada trenirate djecu, nešto im morate ponoviti deset puta ako treba, sve dok vas u potpunosti ne razumiju. Naučili su oni od mene što raditi na terenu, gdje stati, kako se postaviti, kako se zavući iza protivnika, kako plasirati loptu, naučili su se kretati. Ali naučili su i životne pouke. S djecom treba stalno razgovarati i zadržati ih na pravom putu - govori nam Piljoš. 

Ističe da onaj tko želi biti vrhunski nogometaš, stvari mora posložiti u glavi. 

- Glava je najvažnija i bez sređivanja stanja u njoj ne može se postati vrhunski. Može igrač biti brz i kompenzirati na jedan način to što ne razmišlja, ali dugoročno od takvih igrača, ako žele biti vrhunski, nema ništa. Glava mora biti sređena - ističe grudski trener. 

Vraća se na svog pulena, danas jednu od zvijezda SP-a u Rusiji, Antu Rebića. 

- Možda je ponekad bio na klupi kad si igrao ti i drugi kadeti, ali bio je i malo mlađi, te je izrastao brzo u jednog od najboljih. Uvijek je imao tu prgavost, bio je, kako mi s ovih prostora kažemo, malo pogan, ali to je vrlina danas u svjetskom nogometu. On može odvesti Hrvatsku do kraja - završava Petar Miloš Piljoš razgovor za Večernji list, u kojem smo se obojica prisjetili sretnih, zajedničkih dana s jednim od najboljih hrvatskih nogometaša čijem se golu Argentini divi čitav svijet. Što poželjeti nego da se to nastavi i u nokaut fazi SP-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije