Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REDSI VODE

Prvi Hrvat na Otoku: Vrijeme je za Liverpool i Lovrena!

Dejan Lovren
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
29.12.2018.
u 08:39

Osim Lovrena, još dvojica Hrvata u ovom trenutku drže prva mjesta u ligama Petice, Mario Mandžukić s Juventusom i Ivan Rakitić s Barcelonom

Dejan Lovren (29) imao je doista godinu za pamćenje i u klubu i u reprezentaciji. Na primjer, zahvaljujući Lovrenu, Hrvatska je postala tek peta zemlja u povijesti nogometa koja je u istoj godini imala poraženoga igrača u finalima Kupa/Lige prvaka i Svjetskog prvenstva. Prvi takav tragičar bio je Šveđanin iz Milana Liedholm (1958.), zatim su se 1982. pojavili Nijemci iz Bayerna, Breitner, Rummenigge i Dremmler, pa 2002. godine opet Nijemci, ovog puta iz Bayera - Ramelow, Ballack, Schneider, Neuville i Butt - pa 2006. Francuz iz Arsenala Henry, 2010. Nizozemci iz Bayerna Robben i Van Bommel te na kraju 2018. Hrvat iz Liverpoola Dejan Lovren.

Nastupi života u Rusiji

No više od Dejanovih suza nakon šokantnih poraza u finalima u Kijevu i Moskvi ljeto 2018. pamtit ćemo po njegovim nastupima života za reprezentaciju u pohodu na svjetsko srebro; rijetko viđenu srčanost, požrtvovnost, čvrstinu i efikasnost u obrambenim zadaćama.

Dejan Lovren, međutim, u Rusiji kao da je uhvatio zalet i on danas figurira kao jedan od ključnih, nezamjenjivih kotačića u momčadi Liverpoola, vodećoj u engleskoj Premijernoj ligi. Ta činjenica, da su Redsi lideri prvenstva nakon 19 odigranih kola, gura Dejana Lovrena u novi povijesni kontekst – kao tek drugoga hrvatskoga nogometaša koji bi mogao okrunjen titulom prvaka u Engleskoj.

Prije njega medalju za engleski naslov primio je i Andrej Kramarić, iako je u šampionskoj sezoni Leicester Citya odigrao samo simbolične 22 minute.

Dejan Lovren
1/8

Nevjerojatno zvuči činjenica kako niti jedan naš nogometaš još nije imao značajnu ulogu u osvajanju Premijerne lige, premda su u tom natjecanju sjajna razdoblja imali igrali Ćorluka, Eduardo da Silva, Modrić, Kranjčar, Bokšić, Štimac... Najbliži tom ostvarenju bio je Igor Bišćan s Liverpoolom 2002. godine, kada su Redsi bili doprvaci, sa sedam bodova manje od prvaka Arsenala.

Legendarni Hajdukov vratar Ivan Katalinić (67) bio je prvi hrvatski nogometaš u Engleskoj, u tadašnjoj prvoj ligi. Između 1980. i 1982. godine branio je za Southampton, tada konkurenta najjačega Liverpoola u povijesti.

– U proljeće 1982. godine, dvanaest kola prije kraja prvenstva, moj Southampton bio je prvi na ljestvici. Među ostalim, pobijedili smo i Liverpool na Anfieldu s 1:0, Liverpool s Grobbelaarom, Dalglishem, Sounessom, Rushom..., a ja sam u svim novinama bio proglašen za igrača utakmice. Branio sam tu utakmicu sjajno, skidao sam sve što mi je išlo u okvir gola, kao da sam imao sto ruku. Bio je poseban gušt istrčati na Anfieldu, u taj pakao koji stvara njihova publika, a tada još nije bilo ni sjedećih mjesta na stadionu – prisjeća se Katalinić.

Na kraju smo bili peti

Ipak, te 1982. godine prvak je bio – Liverpool.

– U proljetnom dijelu morali smo nadoknađivati neke utakmice koje su bile odgođene zbog lošega vremena. Imali smo malo stariju momčad i, čim je nastupio ritam utorak-subota, ušli smo u krizu i doživjeli nekoliko neočekivanih poraza. Sezonu smo okončali na petom mjestu, što je bio uspjeh – dodaje Katalinić.

Liverpool danas drži vrh ljestvice u Engleskoj, sa šest bodova više od prvog pratitelja Tottenhama. Hoće li Redsi izdržati pritisak i vratiti naslov nakon 29 godina čekanja?

– Liverpool je danas drugačiji, moćniji, raznovrsniji u odnosu na prošlu sezonu, jer ima veći izbor igrača. Kloppu sada utakmice rješavaju igrači koji ulaze s klupe, poput Sturridgea ili Shaqirija. Hoće li izdržati? Za mene je Liverpool u ovom trenutku najveći favorit za naslov i doista bih volio da mu se to i ostvari. Veliki je to klub, zaslužuje tu počast. Situacija će se iskristalizirati u siječnju, možda čak i u prve dvije sljedeće utakmice, protiv Arsenala i Manchester Cityja. Dobiju li obje, bit će im otvoren put prema naslovu. Ali City je još uvijek opasan, vreba iz prikrajka i snažniji je od Tottenhama – dodaje Katalinić.

Kako gledate na Lovrenove nastupe ove sezone?

– Dejan je – fenomenalan! U odnosu na razdoblje u Southamptonu iznimno je napredovao, danas je on jedan od najboljih stopera Europe. Nekada su mu vadili i analizirali svaku pogrešku, a danas im gotovo uopće na daje povoda za to. Pazite, tamo se igra svaka tri dana, pražnjenja su strahovita, pritisak publike svugdje je ogroman, jer Liverpool je velika momčad i svima izazov, a Dejan se sa svim tim sjajno nosi. Ovo je njegova i Liverpoolova velika šansa za toliko čekani naslov i ja vjerujem da će je napokon iskoristiti – zaključio je Ivan Katalinić koji je za Southampton u dvije godine upisao 48 nastupa.

Osim Lovrena, još dvojica Hrvata u ovom trenutku drže prva mjesta u ligama Petice, Mario Mandžukić s Juventusom i Ivan Rakitić s Barcelonom. Mogla bi to biti nikad plodonosnija godina...

>> Pogledajte i video s Vidine farme crnih svinja

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije