Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pratio ga i Marseille

Prvi Hrvat koji je igrao za Juve: Moj peh lansirao je velikog Del Piera

Zoran Ban
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
1/4
02.06.2017.
u 22:52

Za Juve je potpisao 1993. godine. Rijeka je dobila odštetu od 1,5 milijuna dolara...

Tiho, bez medijskoga publiciteta, na riječkom Trsatu živi prvi hrvatski nogometaš koji je nekoć igrao za Juventus, 44-godišnji Zoran Ban. Ovo je njegova priča o bombastičnom transferu u Staru damu i životu u okruženju ponajvećih svjetskih nogometaša toga doba.

– Dogodilo se to u ljeto 1993. godine, nakon moje izvrsne sezone u Rijeci. U toj sezoni pratio me među ostalim i Marseille, čiji je predsjednik Tapie, u društvu menadžera Barina, došao radi mene na utakmicu Rijeka – Varteks. No Rijeka je bila postavila previsoku odštetu – priča Ban.

Tko je realizirao transfer u Juve?

– Bilo je to teško, ratno vrijeme, klubovi su životarili, mi igrači nismo imali ni za pizzu. Sjećam se kako sam toga proljeća gledao na TV-u finale Kupa Uefe u kojemu je Juventus svladao Borussiju Dortmund, a koji mjesec kasnije ušetao sam u Juveovu svlačionicu. Nestvarno! Rijeka je dobila odštetu od milijun i pol dolara, a posao je realizirao Duško Grabovac.

Pazite sad koga je Zoran Ban zatekao u Juveovu kampu.

– Trener je bio Trappatoni, od stranaca Nijemci Kohler i Möller te Brazilac Julio Cesar, pa R. Baggio, Conte, Vialli, pokojni Fortunato, iz Padove je tek bio stigao Del Piero...

Uz Del Piera u Primaveri

Kako vas je tretirao veliki trener?

– Trappatoni, svjetska trenerska veličina, posvećivao mi je puno pažnje. Znao je ostajati s Del Pierom i sa mnom pola sata nakon završetka treninga i dodatno raditi s nama. Polagao je velike nade u nas – prisjeća se Ban.

Ipak, uza svu trenerovu naklonost, u Juventusu ste u toj sezoni upisali samo šest nastupa.

– U Seriji A nastupio sam protiv Leccea i Genoe i na obje utakmice izborio jedanaesterce, a u Kupu Uefe protiv moskovskog Lokomotiva, Kongsvingera, Tenerifea i Cagliarija. Budući da su za prvu momčad mogla igrati samo trojica stranaca, ostatak sezone igrao sam za mladu momčad u Primaveri. Nisam baš bio sretan zbog toga, ali sam pošteno i profesionalno odradio zadaću. Postigao sam više od 25 golova. Uz mene, u Primaveri je igrao i Del Piero i nije ga to tako povrijedilo kao mene. On si je zacrtao da bude najbolji igrač svijeta i shvatio je Primaveru kao jednu od stanica na tom putu – nastavlja Ban.

Jedna anegdota s Del Pierom otkrit će o kakvom se karakteru nogometaša radilo.

– Bili smo zaista bliski, imali smo odličan odnos. Jednom su nas poslali da kao igrači prve momčadi pojačamo mladu momčad u polufinalu kupa protiv Empolija. Dodijelili su nam vozača koji nas je vozio automobilom u Toscanu. U toj utakmici slavili smo 4:1, ja sam postigao tri gola i prepustio Del Dieru da zabije četvrti iz penala. Na putu prema Torinu moj prijatelj Del Piero, obuzet zavišću i ljubomorom, sa mnom tri sata nije progovorio ni riječ! On je morao biti najbolji i nikoga drugoga nije priznavao – nastavlja Ban.

Ipak, prijatelj Zoran, odnosno njegov peh s ozljedom, bili su možda presudni okidač za Del Pierovu eksploziju.

– Na utakmici u Veneciji bilo mi je iskočilo rame, puknula mi je ključna kost, završio sam na operaciji. Nakon oporavka trebao sam zaigrati protiv Milana, ali na zagrijavanju sam osjetio strahovitu bol u ramenu i nisam mogao igrati. I opet sam završio u bolnici. Potom je došla i utakmica s Parmom, u kojoj sam trebao zaigrati, ali zbog bolnoga ramena opet nisam bio u stanju i priliku je dobio Del Piero. I znate što se dogodilo? Zabio je hat-trick i odletio u orbitu. A trebala je to biti moja utakmica. Eto, da nije bilo te ozljede, možda bih se proslavio. Kad ste u velikom klubu, mora vas malo pomilovati i sreća. Kao što je na žalost nema Pjaca, čiji će povratak biti mukotrpan.

Juventus ili Real Madrid?

– Juventus je jedini izgubio čak šest finala Lige prvaka i nitko ne može imati veći motiv od njih. U ovoj sezoni pokazali su strahovitu moć, nije to više onaj Juventus koji je prije dvije godine glatko izgubio finale od Barcelone, nego puno snažnija, odlučnija i iskusnija momčad, što je dokazala baš protiv Barce. Kao njegov bivši igrač žarko želim Juventusu ovu titulu – zaključio je Zoran Ban, danas Fifin menadžer.

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije