Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cedevita

Prvaci smo, a za Europu ‘beskućnici’

23.07.2018.
u 15:34

– Mi smo htjeli stranca koji će napredovati kako bismo ga za godinu-dvije imali po povoljnim uvjetima za prvu momčad.

Nakon što su zadržali sve one domaće igrače koje su i planirali (Krušlin, Ramljak, Žganec...), u hrvatskom prvaku Cedeviti krenuli su i s potpisivanjem sa strancima kao što je Brazilac Vitor Benite (28, 191 cm). A stranaca u sljedećoj sezoni planiraju imati najmanje šestoricu, pa nam je direktor kluba Davor Užbinec nastojao objasniti zašto je tome tako:

– Hrvati su skuplji od Amerikanaca iste klase. Kvalitetnim Hrvatima cijena je otišla gore jer ih i nema puno, a kako se u nekim zemljama kao državljani EU i ne vode kao stranci, kao takvi mogu dobiti višu cijenu.

Bez razigravača

Cedevita je stranca dovela i za svoju drugu momčad, snažnog centra Tylera Widemana?

– Mi smo htjeli stranca koji će napredovati kako bismo ga za godinu-dvije imali po povoljnim uvjetima za prvu momčad. Tzv. druga momčad je tu da profilira nekoliko igrača za prvu, možda već i tijekom sezone, kako bismo onda mogli izdvojiti veći iznos za udarna pojačanja. Mi se moramo okrenuti mlađim i jeftinijim igračima i njihovu razvoju jer, kada kupujete gotove igrače, onda vas to dođe puno skuplje.

Jedan od takvih jest i novopridošli krilni igrač Elgin Cook (25, 195 cm), sin bivšeg NBA All-Star igrača Alvina Robertsona. No, igračem koji se tek treba razviti smatra se i Cedevitin reprezentativac Toni Perković iz sjajne U-20 reprezentacije koja se izborila za finale Eurobasketa.

– On je košarkaš izražene energije i primjer igrača kakve mi želimo izbacivati. Prošao je kroz naše kadete i juniore i sada je u mlađem seniorskom programu. Od Perkovića očekujemo da će za neko vrijeme igrati za našu prvu momčad.

1/4

Na najvitalnijoj poziciji, onoj razigravačkoj, Cedevita pojačanje još nije dovela. Spominjala su se razna imena poput Argentinca Laprovitole i Amerikanaca Randlea, no Cedevitina je sudbina takva da igrači koji su njen prvi izbor klub ne doživljavaju kao svoj prvi izbor jer vjeruju da negdje drugdje mogu dobiti više.

– Možda je nekome to izgledalo kao da smo u kašnjenju, no situacija je na tržištu takva da mi tek sada dolazimo na red. Nakon NBA klubova i euroligaša. Na žalost, cijene igrača otišle su u nebo i to je vrlo teško pratiti.

Hoće li to nova Cedevita na čelu s trenerom Alonsom biti konkurentna euroligašu Budućnosti i Zvezdi?

– Budućnost se financijski skoro podvostručila, a uz njih će najveći proračun imati Zvezda. Mi ćemo biti iza njih, Partizan će po proračunu biti četvrti klub, a za top-četiri kandidirat će se i crnogorski prvak Mornar.

Cedevita je konkurirala za pravo korištenja KC-a Dražen Petrović, ali na to odgovor još nije dobila.

– Utakmice Eurokupa mi u Domu sportova više ne možemo igrati jer “dvojka” više ne zadovoljava tehničke uvjete. A te uvjete u Zagrebu zadovoljavaju samo dvije dvorane, Draženov dom i Arena, pri čemu treba biti realan i reći da nam je Arena prevelika – kaže Užbinec i nastavlja:

Prošli su rokovi

– Grad Zagreb još nije donio rješenje gdje ćemo mi igrati, a nama su rokovi za prijavu već prošli. Nadamo se da višestruki hrvatski prvak neće biti europski beskućnik. Mi bismo voljeli da sve utakmice igramo u istoj dvorani, no prioritet nam je dvorana za Eurokup, da se u Europi ne sramotimo ni mi ni grad, pa se s ABA ligom možemo snalaziti i u Domu sportova – zaključio je Užbinec.

Komentara 4

Avatar comandante
comandante
07:02 24.07.2018.

fantastična ideja, imaju stranca u razvojnoj momčadi!!! šta će nam mladi, treba stranca razviti... on od malih nogu navija za Cedevitu... nastavak briljantnih poteza kao i dovodjenje španjolskog trenera...

IL
ilija26
20:15 23.07.2018.

Biti će kada partizanka Marina, Žarka vrati lovu

Avatar Point_of_view
Point_of_view
15:54 23.07.2018.

Žašto u privatno-javnom partnerstvu ne završite onu dvoranu u Sisku!? Gradonačelnica sigurno nebi imala ništa protiv. Cibonina dvorana je u centru grada, nema dovoljno parkirnih mjesta u okolici a grad nema novaca da na ovalnu konstrukciju u visini semafora montira tri-četiri video zida. Sramota, da već godinama po tom pitanju nisu ništa napravili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije