Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Je li to dovoljno za titulu?

Prvaci prijelaznog roka imaju i Hrvata: Nasamarili Guardiolu i za 200 mil. eura stvorili savršen'stroj'

Chelsea v Liverpool - Premier League - Stamford Bridge
Foto: Matt Dunham/Press Association/PIXSELL
1/12
26.09.2020.
u 11:00

Hoće li tolike investicije biti dovoljne Chelseaju za titulu?

Iako do kraja ovog modificiranog prijelaznog roka ima još nekoliko dana (završava 5. listopada), već sad s popriličnom sigurnošću možemo proglasiti pobjednika prijelaznog roka, a to je Chelsea.

Nakon prve “testne” godine u ulozi stratega na svojem Stamford Bridgeu Frank Lampard zadovoljio je i zauzvrat mu je vlasnik milijarder Roman Abramovič omogućio potrebne svote za pojačanja ovog ljeta. Najbolji strijelac u povijesti kluba te je svote iskoristio fantastičnim trgovanjem te je zasad doveo sedam pojačanja koja će, u bližoj ili daljoj budućnosti, biti okosnica londonske momčadi.

Lampard je dobro trgovao

U prvoj sezoni, podsjetimo, super Frank nije imao prava kupovati zbog zabrane transfera pa je vraćao engleske klince s posudbi i pozitivno iznenadio u sezoni u kojoj na njemu nije bilo ama baš nikakva rezultatskog pritiska. Prvo veliko pojačanje objavljeno je i prije početka prijelaznog roka. Na Stamford Bridge stigao je jedan od najboljih europskih napadača, još uvijek mladi 24-godišnji centarfor njemačke reprezentacije Timo Werner, koji je prošle sezone u redovima Leipziga u 45 nastupa poentirao čak 34 puta. Efikasniji od njega bili su samo igrači koji su već zašli u tridesete, Robert Lewandowski, Ciro Immobile i Cristiano Ronaldo.

Za takvog rasnog te mladog strijelca odšteta od 53 milijuna eura na današnjem je tržištu nevjerojatno jeftin transfer i sjajan posao Franka Lamparda, inače poznatog kao jednog od najinteligentnijih nogometaša u povijesti ovog sporta (kvocijent inteligencije 150). Mladi strateg shvatio je da mu 18 pogodaka koje mu je prošle sezone donio Tammy Abraham neće biti dovoljno za prvog topnika ako želi napasti sam vrh europskog i svjetskog nogometa.

Chelsea v Liverpool - Premier League - Stamford Bridge
1/12

Iako je vezni red s Kovačićem, Kanteom i Jorginhom funkcionirao jako dobro, u redovima plavaca nedostajao je jedan čarobnjak veznog reda, koji bi jednim potezom mogao preokrenuti utakmicu. Lampard je ovog ljeta doveo dvojicu ponajboljih u svijetu koji bi Wernera trebali hraniti sjajnim loptama, ali i sami dovršiti akciju kad Nijemac ne bude u pravoj poziciji.

Najprije su doveli nevjerojatnog Marokanca Hakima Ziyecha s kojim Ajax nije produljio ugovor pa je tako odštetna klauzula ostala na vrlo jeftinih 40 milijuna eura. Zašto jeftinih? Zato što je Ziyech među pet najboljih igrača na kontinentu po broju ključnih dodavanja te po broju upućenih udaraca na suparnička vrata. Chelseaju je baš nedostajao jedan takav igrač, koji s distance može opaliti “projektil”, a baš je to na svojoj koži osjetio i Chelsea kad mu je prošle sezone u Ligi prvaka Ziyech zabio gol iz kornera.

Što se tiče kreativnosti, Lampard nije htio štedjeti i odraditi još jedan “bagatela” transfer na jednog od najuzbudljivijih mladih kreativaca u nogometnom svijetu. Dugo smo čekali na službenu potvrdu transfera Kaija Havertza iz Leverkusena u London, ipak je riječ o najizdašnijem transferu prijelaznog roka pa je takvo nešto bilo i očekivano. Sjajni 21-godišnji napadački vezni došao je u Chelsea za 80 milijuna eura s bonusima od 20 milijuna eura, a podatak da je su od njega lani u Bundesligi više velikih šansi namjestili samo Sancho i Muller dovoljno govori o kvaliteti 21-godišnjaka koji je već upisao 150 nastupa u seniorskoj karijeri.

S ovakva dva transfera Lampard će sad imati pravi vezni red – N’Gola Kantea, koji će u samom srcu terena biti destruktor, Matea Kovačića, koji će svojim dodavanjima i driblinzima dovesti momčad u ritam, te Ziyecha ili Havertza (ovisno o tome tko bude igrao povučenije jer će obojica igrati), koji znaju što napraviti s loptom u završnoj trećini. Kao što je već naglašeno, lanjski vezni red bio je izvrstan, ali ovakva ravnoteža trebala bi ga učiniti još boljim.

Nije se na zapadu Londona, međutim, radilo samo na pojačanjima u ofenzivnom smislu. Ukrali su svojem konkurentu Manchester Cityju jednu od najvećih želja Pepa Guardiole, lijevog beka Bena Chilwella, za kojeg je plaćena odšteta u iznosu od 52 milijuna eura. Time Lampard planira imati lijevog braniča koji će biti dobar na obje strane, za razliku od Alonsa i Emersona koji su bili dobri samo prema naprijed.

Premier League - Chelsea v Liverpool Soccer Football - Premier League - Chelsea v Liverpool - Stamford Bridge, London, Britain - September 20, 2020 Chelsea
Foto: NEIL HALL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Chelsea je također odradio i dva sjajna besplatna transfera. U klub su nakon završetka ugovora u svojim klubovima došli 35-godišnji Thiago Silva iz PSG-a, koji će svojim iskustvom uvelike pomoći mladoj obrani, te sjajni 21-godišnji Malang Sarr iz Nice, koji će zbog strašne konkurencije svoje vještine, vrlo je izgledno, kovati na posudbi.

Kad smo već kod strašne konkurencije, Chelsea je sad ima toliko da se mogu složiti dva puna sastava koja bi mogla bez ikakvih problema konkurirati barem za mjesto u Ligi prvaka, ako ne i više. Na klupi će vjerojatno ostati igrači poput Jorginha, Abrahama, Zoume, Tomorija, Hudson-Odoija (zajedno vrijede gotovo 200 milijuna eura), a jedan svjetski prvak Olivier Giroud bit će tek treći izbor za napadača.

Kepa dobio konkurenciju

U ritmu s četiri natjecanja Lampard je svjestan da je kvalitetna rotacija prijeko potrebna. Pozicija u kojoj su, nakon svih silnih transfera, kritike još uvijek ostale je pozicija vratara, a Lampard se pobrinuo i za taj problem.

Španjolac Kepa više neće moći dolaziti u zonu komfora kao siguran izbor za broj jedan pa raditi “pacerske” greške koje je radio prošle sezone jer u redove plavaca stiže i Edouard Mendy, strahovito pouzdani 28-godišnji vratar koji je u posljednje dvije sezone u redovima Reimsa i Rennesa pokazao da je zapravo jedan od najpodcjenjenijih nogometaša u francuskoj Ligue 1. Makar Mendy i ostao na klupi, njegov bi dolazak u najmanju ruku probudio Kepu zbog prave konkurencije na poziciji. Ako ga ni to ne trgne, Senegalac će ga biti spreman zamijeniti.

Jako je važno dodati još jedan element u ovu cijelu priču, a to je da je Chelsea sa svim ovim vrsnim pojačanjima potrošio samo 220 milijuna eura. Zašto kažemo “samo”? Samo je Eden Hazard prošlo ljeto otišao za 120 milijuna eura, a ovo ljeto su za transfer Alvara Morate u Atletico Madrid inkasirali čak 56 milijuna. Dakle, s ta dva transfera isplatili su većinu ovoljetnih pojačanja.

Nije to više ono bezglavo bacanje novca kao što je bio slučaj u Abramovičevim počecima, a nemojte se čuditi ako plavci i s ovakvim pametnim trošenjem opasno pomrse račune Liverpoolu i Manchester Cityju u borbi za naslov u Premiershipu. Pitanje je samo kako će se igrači uigrati, ostaje nam da vidimo...

>>Cijelu ponudu kladionice Germania pogledajte ovdje - http://bit.ly/V-link28

Video - Ivan Rakitić objavio da više neće igrati za Hrvatsku: "Ovo mi je najteža odluka u karijeri!"

Komentara 3

DA
DarthVader
20:24 26.09.2020.

Nece biti dosta. Prvak bude ManU.

DH
dalibor.hren
14:01 26.09.2020.

Konačno će Kovačić na svoje prirodno mjesto, na klupu!

Avatar southman
southman
15:55 26.09.2020.

Samo 220 mil eura haha. Liverpool potrošip 70 i lagano ih potopio u Londonu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije