Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZAZIVA POLEMIKE

Promijenila je spol i u ženskoj konkurenciji osvaja medalje: Nastupit će i na OI!

FILE PHOTO: Gold Coast 2018 Commonwealth Games
Paul Childs/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
06.05.2021.
u 11:45

Laurel Hubbard ima 43 godine, a spol je promijenila 2012.

Bude li sve u redu kako je i najavljeno te se održe 32. Olimpijske igre u Tokiju mogle bi biti potpuno drugačije, povijesne i kontroverzne. Po prvi puta nastupiti će transrodna osoba, Novozelandska dizačica utega Laurel Hubbard.

Kako prenosi britanski časopis The Guardian, dobili su informaciju da će se 43-godišnjakinja kvalificirati zbog izmijenjenih pravila koja je već ranije odobrio Međunarodni olimpijski odbor. 

Trenutno Hubbard još nije potvrđena u Novozelandskom timu, ali ne sumnjamo da će tako ostati budući da je srebrna sa Svjetskog prvenstva 2017.

Dvije godine kasnije bila je šesta nakon ozljede, ali je iste godine bila prva na Pacifičkim igrama u Samoi kada je pobijedila ispred domaće reprezentativke i prvakinje Commonwealtha, Feagaiga Stowers. Taj slučaj pokrenuo je lavinu nezadovoljstva.

S ovakvim rezultatima Hubbard će zasigurno postati prvi transrodni sportaš koji se natjecao na Olimpijskim igrama. Sada će se oštro podijeliti mišljenje između onih koji ovakav primjer vide kao ogroman korak prema naprijed za transrodne sportaše i sportašice ili pak onih koji inzistiraju na tome da je to nepravedno, čudno ili kako se voli reći 'bolesno'.

Već prije šest godina, u studenom 2015. prema smjernicama MOO-a, sportaši koji mijenjaju spol, odnosno transrodne osobe koje se žele natjecati u ženskoj konkurenciji moraju imati limit razine testosterona do 10 nanomola po litri u razdoblju od najmanje godinu dana prije natjecanja. I tada je Hubbard mogla nastupiti jer je transrodna osoba već devet godina. 

Jednom je prilikom, nakon drugog mjesta 2017. godine, izjavila:

- Pravila koja su mi omogućila da se natječem, prvi su put stupila na snagu 'davne' 2003.

Dodala je i da svijet ni prije deset godina nije bio spreman za sportaša poput nje, a tko zna je li i sada. Spol je promijenila 2012., a prije tog zvala se Gavin Hubbard i kao junior postavio je rekorde u dizanju utega.

Prije tri godine tražila se zabrana za njen nastup, organizatori su odbili, a ove godine velika je vjerojatnost da ju gledamo na Olimpijskim igrama u Tokiju. Buru reakcija definitivno će izazvati, bilo pozitivnih ili negativnih, ali u svojoj kategoriji ide po zlatnu medalju.

Komentara 19

Avatar Bud Humski
Bud Humski
12:14 06.05.2021.

"Promijenila je spol"? Pa, prije je bila musko, pa bi bilo pravilno reci "promijenio je spol"?! A sad vara na sportskim natjecanjima prodajuci se kao zensko i terorizirajuci prave i prirodne zene...

DI
Dingo
11:58 06.05.2021.

Jel treba ovo komentirati uopće. Gdje su sada borci za ženska prava?

Avatar Stari_Pjer
Stari_Pjer
12:18 06.05.2021.

već je i samo dizanje utega za žene, kao sport, dekadentno i za svaku osudu, a o ovom muškarcu koji je - tobože - postao žena, to ne treba ni govoriti. Bolesno, jašta je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije