Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIVA STATISTIKA

Problem ili prednost? Dalićeva Hrvatska po ovome ispred svih u top 15!

Rijeka: Trening hrvatske nogometne reprezentacije
Goran Kovacic/PIXSELL
03.04.2021.
u 07:03

Iskustvo je važno, ali ni bez mladosti nema uspjeha. A kvalitetnih mladih igrača itekako imamo, uostalom potvrdio je to ulazak u četvrtfinale Eura Bišćanovih mladih vatrenih.

Igra hrvatske nogometne reprezentacije posljednjih godinu dana malo je koga oduševila, rušili su se neki negativni rekordi, bilo je više poraza nego pobjeda. A nestala je i ona lepršavost i energija koju smo imali na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Nakon tog SP-a i osvojenog srebra očekivalo se da će izbornik Zlatko Dalić ipak više pomladiti reprezentaciju, no izuzev nekih mlađih koje je uveo, svi "senatori" i dalje su u reprezentaciji. Možda pomlađivanje kasni i zbog problema na koji je upozorio Lovren: "Mladi igrači ne poštuju dovoljno nas starije, to se mora promijeniti."

Taj problem u svlačionici morat će rješavati Dalić, a vjerojatno će pritom imati na umu da je svježa, mlada krv potrebna, jer Hrvatska trenutačno ima najstariju momčad među 15 najboljih reprezentacija svijeta!

Naime, u proteklom ciklusu od tri kvalifikacijske utakmice za SP u Kataru, prosječna dob vatrenih bila je čak 28,2 godine, najviše od svih prvih 15 reprezentacija po Fifinoj ljestvici.

Prosječna dob vodeće po Fifinoj ljestvici, Belgije, je 27,3, drugoplasirane Francuske 27,6, a uvjerljivo najmlađu momčad u top 15 ima Engleska (25,5).

Englezi su za posljednje tri utakmice kvalifikacija koristili čak četvoricu igrača mlađih od 21 godinu, baš kao i Španjolci, Nijemci, Nizozemci i Belgijci po trojicu, a Hrvatska nijednog. Kod nas je najmlađi bio Josip Brekalo s 22, odnosno Nikola Vlašić s 23 godine.

Nijemci su pak u A-reprezentaciju priključili 17-godišnjeg igrača Bayera Wirtza te 18-godišnje čudo iz Bayerna Musialu, sve kako bi ih što prije adaptirali u najvažniju reprezentaciju, A-reprezentaciju koja donosi novac i imidž Savezu.

I zato bi trebalo razmisliti je li bolje na predstojeći Euro zbog “starih zasluga”, primjerice, voditi Milana Badelja, ili ga zamijeniti Lukom Ivanušecom, dečkom koji se poigravao i s obrambenim igračima Tottenhama, i koji je sigurno velika budućnost hrvatskog nogometa. Ako se gleda na daljnju perspektivu reprezentacije, onda je Ivanušec svakako logičniji izbor.

Kao što je logičnije da zamjena za Barišića na lijevom beku već godinu dana budu Gvardiol (on može igrati i lijevog beka i obje stoperske pozicije), Bradarić ili Sosa, a ne Melnjak, koji nije pokazao da može biti igrač prevage u važnim utakmicama. Melnjak je nažalost tek prosječni lijevi bek koji samo krpa rupe kad je Barišić ozlijeđen ili umoran.

Inače, prosječna dob hrvatskih igrača na SP-u u Rusiji bila je 27,8 godina, dok su Francuzi poharali svijet s igračima prosječne dobi od svega 26,2 godine!

Portugalci su pak Euro 2016. osvojili s igračima prosječne dobi od 27,3 godine. Znači, svi su bili mlađi nego sadašnja Hrvatska.

Iskustvo je važno, ali ni bez mladosti nema uspjeha. A kvalitetnih mladih igrača itekako imamo, uostalom potvrdio je to ulazak u četvrtfinale Eura Bišćanovih mladih vatrenih.

Komentara 14

PU
puniša
08:29 03.04.2021.

Karlo pun znanja i ideja kao J.Jelićić...A odgovornost majstore?

Avatar Idler
Idler
09:44 03.04.2021.

HR nema izbor igračak kak pobrojeni pa je normalno mlajše slat vu U-21 na "kaljenje" ali ah...svak denes more bit komentator !

OS
osijek68
15:05 03.04.2021.

Za sljedeci ciklus utakmica pod hitno u repku 6,7 igraca ispod 20 godina da popravimo taj prosjek. Pa da ovaj vrsni istrazivacki novinar moze napisati clanak pod naslovom: " Senzacionalno, brutalni Hrvati na celu Fifine ljestvice". Pa cemo mi svi potrcati procitati o cemu se radi. A vrsni novinar, koji je danima prekopavao po podacima, izracunavao prosjeke, komparirao statistiku ce nam svojim briljantnim umom zakljuciti :" Hrvatska se porazima protiv Rusije i Slovacke dovela u nemogucu misiju odlaska u Katar, ali je sa prosjekom od 24.389 godina starosti najmladja reprezentacija na Fifinoj ljestici prvih 22.3 reprezentacije." Jel treba ici u skolu za posao novinara u VL?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije