Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obljetnica

Prije 20 godina hrvatski Dream team osvojio srebro u Barceloni

košarka
Screenshot
08.08.2012.
u 08:58

Bile su to prve ljetne Olimpijske igre na kojima je Hrvatska nastupila od svoje samostalnosti

Toni Kukoč, Stojko Vranković, Dino Rađa, Vladan Alanović, Franjo Arapović, Danko Cvjetičanin, Alan Gregov, Arijan Komazec, Aramis Naglić, Velimir Perasović i Žan Tabak, predvođeni legendarnim kapetanom, košarkaškim Mozartom Draženom Petrovićem prije točno 20 godina osvojili su srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Barceloni.

Izbornik ove zlatne generacije hrvatske košarke bio je Petar Skanski.

Bile su to prve ljetne Olimpijske igre na kojima je Hrvatska nastupila od svoje samostalnosti, a jedan od najupečatljivijih trenutaka svakako je susret hrvatskog Dream teama s onim američkim, prvim, jedinim i pravim Dream teamom, igračima iz NBA lige koji su tada prvi put nastupali na Olimpijadi.

Svi još pamte poznato "Spusti se, Franjo", nakon Arapovićeva vješanja na koš i  vodstva Hrvatske protiv moćnog američkog stroja.

Za Hrvatsku, u kojoj je u to vrijeme bjesnio rat i čiju je trećinu terirorija okupirao velikosrpski agresor i domaći pobunjeni srpski teroristi, ovakav veličanstven nastup hrvatskih košarkaša, ali i tenisača Gorana Ivaniševića i Gorana Prpića koji su osvojili bronce, bili su dodatni poticaj i trenuci ponosa i slave u borbi za promociju i priznanje Hrvatske.

 

Komentara 2

BO
bomba
09:55 08.08.2012.

Prije 20 godina smo bili u ratu i agresor koji se buni na proslavu Oluje ne želi priznati da su sljedeće tri godine terorizirali hrvatske građane. Evo agresori tri godine prije oluje što ste radili na 1/3 hrvatske države? Nistee htjeli da se integrirate u sustav RH već ste se htjeli odvojiti i pripojiti Srbiji a nikad niste tamo pripadali. Pupovac ne želi da ide na proslavu Oluje a za vrijeme agresije i poslije nje prima plaću iz proračuna tj živi na grbači hrvatskog naroda. Nisam čuo da je Pupovac bio protiv agresora ali i ako je bio nisu ga agresori smatrali relevantnim za njihova pitanja i kao takav uvijek je mlatio praznu slamu. A mi Hrvati te 1992 imali smo viziju kakvu državu želimo. Prosperitetnu i zemlju gdje ćemo zadovoljno živjeti od svog rada. Sve bi bilo lijepo da nismo izglasali lopove u Sabor koji su nam taj prosperitet i zadovoljstvo ukrali. Koju je volju imao taj narod prije 20 godina a koja apatija vlada 20 godina poslije. Žao mi je što smo prokockali našu šansu i djeci dali u nasljedstvo da vračaju naše nestašluke.

SA
SI aka SI
11:23 08.08.2012.

jasno je da je Dražen neponovljiv, ali smo čak i bez njega igrali i osvajali medalje, sve dok se sa scene nije povukla generacija Rađe, Kukoča, Vrankovića, Komazeca, Perasovića. Upravo košarka, možda i najpopularniji svjetski sport je primjer kako mi puno lakše upropaštavamo, nego stvaramo. Imamo vrlo solidne mlađe uzraste, dobre trenere (Spahija, Perasović, Repeša), a nikakvih rezultata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije