Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nogometni izvanzemaljac

Priča za koju svijet ne zna: Maradona je bio i u Novom Vinodolskom, a po ovome će ga pamtiti

Davis Cup, Hrvatska - Argentina
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/17
26.11.2020.
u 12:31

O Maradoni možete misliti što hoćete, ali on je vrh, jedan od rijetkih, a sad nije vrijeme za gradaciju onih koji ulaze u taj vrh, samo je osobni dojam presudan za rangiranje

Gledali smo ga svi, i danas kad je napustio ovozemaljski svijet, svi će se sjetiti te njegove Božje ruke kada je zabio Engleskoj, još većeg i teško ponovljivog drugog pogotka kad je od centra sve nanizao i zabio.

No, Diego Armando Maradona bio je nogometni izvanzemaljac koji bi, s onim što je mogao i znao, uz drukčije trenažne procese i drukčiji pristup profesionalnom nogometu mogao biti čudesan i u današnjem nogometu.

Zaludio Novi Vinodolski

Nije uopće u ovom trenutku važno je li on najbolji svih vremena, je li to Pele, ili današnji Leo Messi, napustio nas je Maradona, apsolutni velikan svjetskog nogometa. Pustimo sad na stranu i sve kontroverze, njegov život izvan nogometnog terena koji je bio stalno pod opravdanim ili manje opravdanim povećalom. No, taj čovjek je obilježio nogomet, jednu cijelu eru, i nikad neće i ne smije biti zaboravljen.

Potpisnik ovih redaka pogledao je nebrojeno puta što je Pele značio i što s pravom znači u nogometu, no nije ga gledao uživo. Gledali su ga roditelji kad je bio u Maksimiru i prepričavali taj doživljaj, no u sjećanju ostaje druga priča.

Kada je Argentina dolazila u Hrvatsku igrati prijateljsku utakmicu s našom reprezentacijom, vaš novinar osjećao je neviđeni ponos jer ima priliku uživo gledati i raditi tu utakmicu u Maksimiru. I da, otac vašeg novinar je poželio biti tamo, jer gledao je Pelea, želio je vidjeti i Maradonu jer je znao da je to nogometna veličina na razini Pelea.

I kisnuo je na istoku tih 90 minuta, završilo je s nepopularnih 0:0, ali bio je sretan jer je vidio još jednu nogometnu veličinu uživo na djelu. Vidio je razmjenu dresova Zvonimira Bobana i Maradone, vidio je čestitke Franje Tuđmana dvojice ‘desetki’ i mokar, promrzao, ali i sretan otišao je kući. Sretan jer je uživo vidio još jednog od najvećih svih vremena.

Desetljeće kasnije, vaš je novinar bio na zadatku praćenja događanja u Novom Vinodolskom, trebao se tamo igrati i nekakav humanitarni nogometni susret, ali fokus je bio na veteranskom, ekshibicijskom teniskom turniru.

I bilo je tu dosta nekadašnjih teniskih zvijezda, ali bio je najavljen i Diego Maradona. U organizaciji bivšeg Davis kup reprezentativca Brune Orešara i njegove sestre najavljen je dolazak Maradone.

Istina, bilo je misli da je to marketinški trik, ali svi smo u Novom Vinodolskom, bez obzira na najavljene dolaske Zvone Bobana, Davora Šuker, Gorana Ivaniševića... čekali ‘malog zelenog’.

I u svom tom iščekivanju, novinarsko uho, srećom na pravom mjestu, čulo je da taj velikan stiže, da će svaki čas doći na recepciju. Pomalo u tajnosti od ostalih kolega vaš je novinar otišao do recepcije i čekao, kad je stigao automobil zatamnjenih stakala, a sestra Brune Orešara na recepciju je došla po ključ apartmana za VIP gosta.

A što drugo, bilo je vrijeme za novo prisluškivanje, čuli smo broj apartmana i laganim korakom odšetali do njega prije negoli je ‘inkognito’ gost stigao. I uslikali smo Maradonu kako izlazi iz automobila, kako ide u svoju smještajnu jedinicu, vratili se u press centar i poslali fotografije.

Malo je bilo zlurado, ali kolege fotoreporteri su satima na jakom suncu čekali da se Maradona pojavi na balkonu, a u Večernjaku je već krenula ‘rotacija’ s Maradoninim fotografijama. Kako i mala zluradost košta, tako je taj mali digitalni fotoaparat s kojim smo ga snimili napravio svoj posljednji posao, jer kad je Maradona nakon humanitarne utakmice došao na konferenciju za medije, aparat je bio u krivom džepu i stradao je.

Srećom, kolege profesionalni fotoreporteri uhvatili su Maradonu i vašeg novinara zajedno u objektivu, veliki igrač spremno je stao na molbu za fotografiju, bilo je veliko uzbuđenje samo stajati kraj njega, a ostavio je dojam običnog čovjeka.

Hvala što si postojao

Danas je sve manje takvih, ni približno s takvim igračkim mogućnostima, ali sve je teže doći do ovakve zvijezde, planetarne zvijezde koja će spremno stati s nekim ‘no name’ likom i ispuniti želju za fotografijom, za potpisom ili za razmjenu jedne-dvije riječi.

A Maradona je tada bio pristupačan svima, igrao je tenis i učio udarce od teniskih velikana kakav je Goran Ivanišević, zaigrao sa Zvonom Bobanom, drugima je pak pokazivao svoje nogometne vještine.

O Maradoni možete misliti što hoćete, ali on je vrh, jedan od rijetkih, a sad nije vrijeme za gradaciju onih koji ulaze u taj vrh, samo je osobni dojam presudan za rangiranje. Hvala ti Maradona što si postojao. Uvijek ćeš biti među nama.

Foto: zvonimir ferina

Ključne riječi

Komentara 4

ER
EroK
16:48 26.11.2020.

Lijepao napisana ova nepoznata priča o Maradona Legendi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije