Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Priča o Muškom rukometnom klubu Zaprešić

MRK Zaprešić
Foto: Promo
1/4
06.03.2019.
u 16:43

Sport odgaja djecu i mlade ljude i pretpostavka je mnogih stvari u životu. Sport je način života; razvija tijelo i um, a osim snage i izdržljivosti razvija i fleksibilnost i smanjuje razinu stresa.

Istraživanja pokazuju da bavljenje sportom smanjuje vršnjačko nasilje kod djece i uči ih disciplini, poštovanju drugih, čini ih sigurnijim.

Vrijeme koje dijete provede baveći se sportskim aktivnostima svodi na minimum boravak pred računalom, a  aktivno bavljenje sportom  stavlja u fokus i zdravu prehranu, dobar apetit…

Svako kretanje je dobro i zdravo,, a izbor rukometa kao  sporta  odličan je potez. Kolektivni sport koji osim navedenog  donosi  I druženje, prijateljstva veliki broj poznanstava, putovanja  kroz igranje utakmica….

Rukomet u Hrvatskoj je visoko rangiran sport s zavidnim rezultatima I uspjesima na svjetskom planu. Mnogi uspješni rukometaši počeli su  igrati i zaljubili se u rukomet još kao djeca,  i to u manjim klubovima  koji i danas nose  lijepu  reputacijju  rasadišta  nacionalnih i svjetskih zvijezda, kao i sportskih stručnjaka.

Foto: Promo/Eva Virc

Jedna od takvih rukometnih sredina je i grad Zaprešić u kojoj upravo traju UPISI za najmlađe.

Povijest rukometa u Zaprešiću seže u  50-te godine prošlog stoljeća pri čemu  se Zaprešić može smatrati jednim od prvih rukometnih centara na prostoru naše države. Ondašnji klub „Partizan“ najveći uspjeh je postigao igrajući u tadašnjoj drugoj republičkoj ligi, a neki od igrača koji su nastupali tada, danas su uspješni ljudi i intelektualci.

S vremenom je klub promijenio ime u RK “Zaprešić” i ''dao'' mnoga poznata rukometna imena kao što je Davorin Gajnik (reprezentativac bivše Jugoslavije i kasnije igrač RK Medveščak). Nakon njih treba svakako izdvojiti Denisa Špoljarića (hrvatski reprezentativac, svjetski i olimpijski prvak sa međunarodnim iskustvom), Krunoslava Pipinića (prvoligaški igrač sa međunarodnim iskustvom), Marka Zurunića (bivši prvoligaški igrač sa međunarodnim iskustvom) te Bornu Hadrovića (bivši prvoligaški igrač sa međunarodnim iskustvom).

Klub je u sezoni 1993./1994. ušao u 1. HRL, ali se nažalost ubrzo našao u financijskoj krizi. Sa završetkom kalendarske 1993. godine sa radom prestaje škola rukometa, da bi se sredinom 1994. godine ugasio čitav klub.

Foto: Promo/Eva Virc

Pauza je trajala sve do 1.rujna 1999. godine kada je grupica entuzijasta i članova nekadašnjeg kluba odlučila osnovati Muški rukometni klub „Zaprešić“. Klub je krenuo iz 2.županijske lige te je postepeno napredovao do 3.HRL Središte gdje se natječe i danas. Pokrenuta je i Škola rukometa koja je kroz godine izbacila mnoštvo kandidata za seniorsku momčad, ali i igrače koji su članovi klubova Premier lige. I danas klub vode entuzijasti – volonteri koji svoje slobodno vrijeme posvećuju radu kluba kako bi klub mogao igračima svake godine ponuditi razinu više u svom razvoju.

Muški rukometni klub Zaprešić broji oko sto članova (igrača) s pravom nastupa. Momčadi se natječu u pet  kategorija:

  • Seniori - 3. Hrvatska rukometna liga Središte
  • Kadeti 2002.god - 2. Hrvatska kadetska rukometna liga Središte
  • Mlađi kadeti 2004. - 1. Hrvatska rukometna mlađe kadetska liga
  • Dječaci 2006. i mlađi - 1. Hrvatska rukometna liga Središte, dječaci „A“
  • Dječaci rođeni 2008.i mlađi - Mini rukomet

Na području grada Zaprešića i okolice organiziraju se pokazni treninzi kako bi se što više djece zainteresiralo za sport (rukomet), a samim tim i potaknulo na za zdrav način života.

Treninzi se za sve kategorije (uzraste) odvijaju najmanje tri puta tjedno, osim za najmanji uzrast (dva puta tjedno).

U sklopu programa za mlađe dobne skupine, MRK Zaprešić odlazi na turnire po cijeloj Hrvatskoj, a svake godine odlazi se i na dva ili tri turnira u susjednim zemljama (Italija, Bosna i Hercegovina).

Obaveznim sportskim liječničkim pregledom dva puta godišnje radi se preventivna kontrola zdravlja natjecatelja

Foto: Promo/Eva Virc

Od 2014. godine do danas, svake godine u siječnju, MRK Zaprešić organizira održavanje Međunarodnog kadetskog rukometnog turnira – Memorijal Ivica Birovčec. Naš Klub svake godine primamo najviše pohvale za organizaciju od sudionika turnira. Na turniru sudjeluje 10 momčadi iz Hrvatske i susjednih zemalja (Austrija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Italija). Ove godine pobjedu je odnijela ekipa Dobove iz istoimenog mjesta u susjednoj nam državi.

Kako je razvoj djece najvažniji cilj kluba, isti pomaže klubu BHC Ban u organizaciji Zaprešić Open-a, turnira u sklopu prvenstva Hrvatske u rukometu na pijesku. Time se čime se produžuje sezona rukometašicama i rukometašima te olakšava ostanak u natjecateljskoj formi. Zaprešić Open je dio European Beach Handball Tour-a te svake godine privlači sve više posjetitelja.

www.facebook.com/mrk.zapresic

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije