Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVAN PERASOVIĆ

Prespavao sam kod Kukoča, gledali smo NBA utakmicu

19.02.2020.
u 15:15

Augustas dobro pamti Ivana Perasovića. Na kadetskom Eurobasketu 2018. izgubio je od Hrvatske čiji je važan dio bio Peras junior

Za razliku od Lea Menala (18) koji se razbolio i nije uspio odraditi nijedan trening s najtalentiranijim vršnjacima iz cijelog svijeta, već je završio u bolnici, 17-godišnji Splićanin Ivan Perasović bio je puno bolje sreće sa zdravljem. Čikaški kamp “Košarka bez granica” odradio je punim kapacitetom i kući je krenuo pun dojmova i saznanja.

– Bilo je to nezaboravno iskustvo. Dok se nismo ovako okupili, nisam imao predodžbu koliko ima talentiranih momaka u mom godištu na svijetu.

Nevjerojatno iskustvo

Slično je reagirao i njegov litavski vršnjak Augustas Marčulionis (17), također sin slavnog košarkaškog oca. Augustasov tata, jedan od europskih pionira u NBA ligi, član je Košarkaške kuće slavnih, iste one kojoj pripadaju i naši Ćosić, Petrović, Rađa i Novosel.

– Biti među 64 juniora iz cijelog svijeta nevjerojatno je iskustvo. O gledanju NBA All-Star subote i All-Star utakmice uživo da i ne govorim.

Augustas dobro pamti Ivana Perasovića. Na kadetskom Eurobasketu 2018. izgubio je od Hrvatske čiji je važan dio bio Peras junior.

– Bilo je to pomalo nevjerojatno. Pet vaših igrača igralo je cijelo prvenstvo po 35 minuta i sve su dobili. Imali ste razigravača koji puno dodaje, nekoliko dobrih šutera i vrlo dobrog visokog igrača Prkačina. Jako dobar balans momčadi.

Obojica imaju slavne košarkaške očeve što možda donosi startnu prednost, ali zna biti i teret, pa Augustas ističe:

– Odlično je imati u obitelji osobu koja ti uvijek može pomoći vezano uz igrački razvoj, no u takvim okolnostima ponekad ideš protiv očekivanja. Jer, očekuje se od vas da budete jednako dobri ili čak bolji od svog oca.

Za vrijeme Eurobasketa u Vilniusu 2011. posjetili smo košarkašku akademiju njegova oca Šarunasa.

– Nažalost, prije četiri godine, zbog nekih problema, tata je morao zatvoriti akademiju.

Tata Perasović je euroligaški trener (trenutno bez angažmana) koji pomno prati sinov razvoj, a da bi imao realnu sliku što se događa na kampu u Chicagu, zvao je skauta Chicago Bullsa Ivicu Dukana.

– Svaki dan javio bih se ocu, red je. Inače, jednu noć sam prespavao kod Tonija Kukoča pa sam imao priliku s njim gledati jednu NBA utakmicu koju smo zajedno komentirali. Puno mi znače savjeti tako velikog igrača. Znači mi i to što sam vidio i naučio na ovom kampu.

Za razliku od oca koji je bio klasični šuter, dvojka, Ivan je krilo.

– Najprirodnija pozicija mi je trojka, no mogu igrati u rasponu od dvojke do četvorke.

Peticu “igra” jedino u školi.

– Treći sam razred Četvrte gimnazije Marka Marulića. Zasad dobro guram, a u školi su uviđavni s obzirom na moje sportske obveze.

Koliko tata Peras sudjeluje u njegovu igračkom razvoju?

– Puno. S njim uvijek pričam što sam mogao ili trebao bolje.

U kakvom su režimu svi ti klinci živjeli u ovom tradicionalnom kampu koji zajedničkim snagama organiziraju NBA i Fiba?

– Ustajali bismo oko šest i pol, a odmah nakon doručka išli bismo u dvoranu na jutarnji trening. Obavezni odlazak na spavanje bio je u 22.45, no bili bismo toliko umorni od ta dva treninga i drugih aktivnosti da nitko nije ni pokušavao ostati budan iza toga.

Za razliku od Roka Prkačina, Perasovićev klub Split je pustio svog juniora da nazoči ovom kampu kroz koji su prošla 32 aktualna NBA igrača, a među njima i četvorica Hrvata - Dario Šarić, Dragan Bender, Ante Žižić i Luka Šamanić. Doduše, valja reći da Prkačin ipak ima veći obol u seniorskoj momčadi Cibone nego Peras u sastavu žutih.

– Žao mi je što Prkačina nije bilo u Chicagu. Njemu je tu bilo mjesto i vjerujem da bi imao što pokazati.

Ako ništa drugo, imao bi priliku poslušati iskustva trojice aktualnih NBA-jevaca Pascala Siakama, Davisa Bertansa i Tacka Falla. No osim što je poznat po tome da u njemu trenerski sudjeluju aktualni, ali i bivši NBA igrači, kamp “Košarka bez granica” okupljao je i mnoge današnje NBA zvijezde poput Embiida, Markkanena, Aytona, M. Gasola, Valančiunasa, Galinarija...

Šteta za Menala

Inače, s nekim sudionicima, baš kao i sa Marčulinoisom, Perasović će se susresti ovo ljeto na juniorskom Eurobasketu u Turskoj.

– Budemo li kompletni, imat ćemo priliku potvrditi kadetsko zlato. Nadam se da će nam ovo ljeto pomoći i Menalo jer njega nije bilo dva ljeta. Nevjerojatno je što se njemu dogodilo. Prvi dan osjećao se loše, povraćao je u autobusu za prvi trening pa su ga odveli u bolnicu gdje je proveo dva-tri dana. Inače, Menalo ima sjajne predispozicije. Dug je i skočan, moderna četvorka.

Šteta što se nije uspio pokazati pred mnoštvom NBA skauta koji ovaj kamp redovito prate još od njegova pokretanja 2001. A od tada je kroz njega prošlo 3600 sudionika iz 133 zemlje od kojih je njih 69 u nekom trenutku imalo ugovor s NBA klubovima. Sveukupno, NBA i Fiba upriličili su 61 ovakav kamp u 38 gradova u 30 zemalja. NBA definitivno zna kako svojom moći i blještavilom omađijati najnadarenije klince iz cijelog svijeta.

>>> Pogledajte što je za Večernji list rekao Toni Kukoč

Ključne riječi

Komentara 1

CA
cortesova arkebuza
18:01 19.02.2020.

Peras je košarkaška legenda. Najfjakastiji košarkaš 80-tih,ušao bi sa klupe i izgledao kao da je prebolio neku tešku bolest-blijed beskrvan,nikakav a onda bi ubacio 20-tak koševa bez problema. Košarkaški „ubojica“ blijedog lica...legenda i dobar čovik. Nikad ništa loše o njemu...ako je sin upola dobar kao Peras senior dobili smo pravog čovjeka i košarkaša.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije