Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA NI U FILMOVIMA

Prepoznajete li je? Bila je najveća svih vremena, a onda žrtva komunizma i seksualnog zlostavljanja

'1976:  Nadia Comaneci of Romania performs the floor excercise during the 1976 Summer Olympic Games in Montreal, Quebec, Canada.   Mandatory Credit: Allsport /ALLSPORT'
'Getty Images'
12.11.2020.
u 13:39

Tatin nasljednik silno je volio žene, pa se na njegovoj listi želja našla i Nadia. Često su viđani zajedno i on ju je predstavljao kao svoju djevojku. Međutim, ona i dandanas tvrdi da nikada nije bila u vezi s njim

Na današnji dan, 12. studenoga 1961. godine rođena je najbolja gimnastičarka svih vremena – legendarna Rumunjka Nadia Comăneci. Prva savršena desetka na Olimpijskim igrama, najmlađa šampionka u povijesti gimnastike, petostruka osvajačica zlatne medalje na OI, višestruka prvakinja Europe i svijeta – neponovljiva Nađa. Ostat će upamćena po fantastičnim sportskim uspjesima, ali i nevjerojatnoj životnoj priči.

Nađa je odrasla u malom rumunjskom gradiću Onesti. Bila je prepuna energije koju je trebalo usmjeriti na neki sport. Majka ju je odlučila upisati na gimnastiku i odmah je zavoljela taj sport. Bila je jako uporna i vrijedna. Sate i sate provodila je u dvorani vježbajući. Trenirala je i po osam sati dnevno i uskoro je postala jedna od najboljih u zemlji.

Imala je samo 14 godina kada je s rumunjskom olimpijskom reprezentacijom krenula na OI u Montrealu 1976. godine. Djevojčica visoka 149 centimetara i teška 38 kilograma ispisala je povijest gimnastike. Nadia je za vježbu na dvovisinskim ručama dobila najvišu moguću ocjenu. Bila je to prva savršena desetka na Olimpijskim igrama.

Zanimljivo, ocjenu 10.00 nije bilo moguće napisati na semaforima, pa je nakon njezinog nastupa svuda pisalo 1.00. Kada je vidjela ocjene bila je razočarana, nije mogla vjerovati da je najlošija ikada, mislila je da je dobro odradila vježbe. Ubrzo su joj objasnili o čemu je riječ i uslijedilo je veliko slavlje 14-godišnje Rumunjke. Sedam čistih desetki!

Tako je preko noći postala nacionalna ikona. Njezino lice bilo je na poštanskim markama, a zahvaljujući njoj Rumunjska više nije bila nepoznata zemlja. Nadia je postala prva gimnastičarka koja je uspjela slaviti na tri europska prvenstva. Uzela je zlato 1975. godine, 1977. godine i 1979. Briljirala je i na Olimpijskim igrama u Moskvi. Osvojila je zlato na gredi i u parteru.

Međutim, godinu dana kasnije njen život polako se počeo pretvarati u pakao. Naime, za vrijeme turneje u Americi, Nadijin trener Bela sa suprugom je zatražio azil i dobio ga. Nadia se vratila u Rumunjsku i uslijedilo je osam godina pakla.

Ceauşescuov režim stavlja je pod posebnu prismotru kako bi spriječili njen bijeg iz zemlje. Zabranili su joj putovanja, pratili su je agenti tajne službe, prisluškivali... Njezina karijera bila je završena. Bila je zatvorenica rumunjskog režima. Tih godina odlučila je posvetiti se trenerskom poslu.

Nadia je u tom periodu bila prisiljena izlaziti se i viđati s Nicom Ceauşescuom, bahatim sinom poznatog komunističkog diktatora Nicolaea Ceauşescua. Tatin nasljednik silno je volio žene, pa se na njegovoj listi želja našla i Nadia. Često su viđani zajedno i on ju je predstavljao kao svoju djevojku. Međutim, ona i dandanas tvrdi da nikada nije bila u vezi s njim, barem ne svojevoljno. Poslije je isplivao podatak da ju je Ceauşescuov sin seksualno zlostavljao.

Nađa je u to vrijeme bila zaljubljena u drugog muškarca. Šest godina mlađeg glumca i pjevača Stefana Banika. Međutim, kada je Nicu saznao za njihovu vezu, ali i da je Nadija trudna s glumcem, poslao je tajnu službu kod Stefana. Naredio mu je da ostavi slavnu gimnastičarku ako želi nastaviti živjeti.

Dan kasnije Nadia je u tajnosti pobacila bebu i nakon toga pokušala izvršiti samoubojstvo. Popila je čašu izbjeljivača, a kasnije je tvrdila da je samo uzela pogrešnu čašu. 

U studenome 1989. godine, nekoliko tjedana prije revolucije, Nadia je odlučila pobjeći iz zemlje. Upoznala je Konstantina Panaita i on je obećao da će joj pomoći pri bijegu. Pristala je. Prateći njegove instrukcije preplivala je ledeni Dunav i hodala kilometrima kako bi se domogla Mađarske. Tamo su je primili i dopustili prelazak u Austriju, gdje ju je čekao Panaita. Zajedno su otišli u američku ambasadu, dobila je politički azil i kartu za New York. U Americi je imala dosta prijatelja. Tamo je bio njezin trener Bela i američki gimnastičar Bart Coner, ali Nadia je postala Konstantinov talac.

Panait, koji joj je omogućio bijeg iz Rumunjske za pet tisuća dolara, držao ju je u zatočeništvu godinu dana. Iskoristio je to tako što je od intervjua i gostovanja Nadije po televizijama zaradio 200.000 dolara. Uz pomoć prijatelja uspjela se preseliti u Montreal, godinu dana po odlasku iz Rumunjske, i konačno započela normalan život.

Postala je jako bliska s Amerikancem Bartom Conerom, kojeg je upoznala još na Olimpijadi u Montrealu. Nakon godinu i pol dana prijateljstva rodila se ljubav. Bart je pozvao Nadiju da se preseli k njemu u Oklahomu i predložio joj da zajedno otvore školu za gimnastičare. Počeli su živjeti zajedno, započeli posao i to je ujedno bio najsretniji period u Nadijinu životu.

Vjenčali su se 1996. godine u blizu Bukurešta, a Bart je, po želji svoje supruge, prešao na pravoslavlje. Inače, Nadia je željela da joj kum na svadbi bude tadašnji predsjednik Rumunjske, Jon Iliescu, koji je došao na to mjesto nakon što je Ceauşescu strijeljan. On se zahvalio na ovoj "lijepoj gesti i prema zemlji i njezinim roditeljima", ali zbog službenog položaja nije mogao biti kum. Ipak, bio je domaćin njezina vjenčanja, a na slavlje su bili pozvani i Robert de Niro, Arnold Schwarzenegger, Hillary Clinton...

Ključne riječi

Komentara 12

RO
roland
15:10 12.11.2020.

A gdje je fotka iz 2020.? Prepoznajem Nadiju iz na fotki 1976., ali ju vjerojatno ne bih prepoznao na fotki od ove godine!

Avatar Stari_Pjer
Stari_Pjer
14:54 12.11.2020.

velika sportašica, jedna od najvećih svih vremena, i to uopće, ne samo u gimnastici. Lijepa priča.

TO
tolonja
18:30 12.11.2020.

Preplivala iz Rumunjske preko Dunava u Madžarsku. Da nije prepliva možda u SFRJ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije