Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI ARGENTINAC

Prepoznajete li ga? Ćiro ga je psovao, a liječnika je molio da mu odsijeku nogu

Gabriel Batistuta, Dario Nardella
Foto: Stefano Cirinei/KIKA/PIXSELL/KIKA/PIXSELL
1/2
02.02.2021.
u 09:02

'Ako me netko zaslužuje nadmašiti, onda je to Batistuta', govorio je svojedobno veliki Diego Maradona...

Na današnji dan 1969. godine rođen je argentinski nogometaš Gabriel Omar Batistuta.  'Batigol' je zadavao glavobolje protivničkim golmanima, a njegov osebujan život i karakter upisali su ga zlatnim slovima u svijet nogometaša i slavnih cijeloga svijeta. 

Netko je na presici 1998. prije utakmice Hrvatske i Argentine (gdje je Hrvatska bila totalni autsajder), izbornika Ćiru pitao: – Kako ćete zaustaviti Batistutu? 

– Ma koji Batistuta? J*bo te Batistuta! – u svom je stilu povikao Ćiro i rekao kako Šukera ne bi mijenjao ni za deset takvih. Koliko je Ćiro bio iskren, a koliko samo dizao momčadski duh nije niti bitno, ali jasno je jedno – rijetko tko bi tada to rekao naglas. Mnogi bi prodali i kuće i obraze i sve što imaju za Batigol.


S 19 godina potpisao je svoj prvi profesionalni ugovor za Newell's Old Boys, ali se nije uspio nametnuti pa je proslijeđen niželigašu gdje se dobro snašao. Onda ga je 1989. uzeo River Plate, ali prava satisfakcija i dokazivanje stiglo je prelaskom u ljutitog rivala – Bocu Juniorse.

Poziv u reprezentaciju, Copa America i golijade bile su razlog da se predsjednik Fiorentine zaljubi u njega i dovede ga u Italiju gdje je Batistuta pustio kosu i dobio nadimak Batigol zbog svojeg instinkta za zabijanje. U devet godina igranja u Fiorentini imao je 268 nastupa i dao je čak 169 golova! Nije ih napustio ni u trenucima kada su ispali u Seriju B. 

Nakon toga je zaigrao i za Romu, Inter, a potom otišao u Al Arab.

Upravo je u potonjem završio svoju bogatu karijeru 2005. nakon niza ozljeda. Nakon karijere priznao je kako ga je bol dovela do 'ludila' pa je u jednoj viziti liječnika molio da mu odsiječe nogu. 

Na Mundijalu 1998. izbornik Daniel Passarella molio je Batistutu i ostale igrače da ošišaju kosu, a iako se u početku tome protivio, na kraju je pristao. 

Briljirao je i u sljedećim kvalifikacijama za SP 2002. godine, ali su godine već počele činiti svoje, a Bielsa ga je na Mundijalu malo držao i na klupi. Argentina je tada prvi put od 1962. godine eliminirana u grupnoj fazi, što je za Batistutu značilo da je vrijeme za oproštaj od reprezentacije. U 78 nastupa za svoju zemlju postigao je 56 golova, što ga čini najboljim strijelcem Argentine svih vremena.

'Ako me netko zaslužuje nadmašiti, onda je to Batistuta', govorio je svojedobno veliki Diego Maradona...

Komentara 2

PE
PE
11:43 02.02.2021.

Šuker je igrao za Real Madrid, Batistuta za Fiorentinu. Ne trebam ništa drugo reći.

VI
virkom
16:43 02.02.2021.

Ako se dobro sjećam, Ćiri je na toj presici bilo postavljeno pitanje, da li bi želio imati Batistutu u svom sastavu? A onda je on rekao to što je rekao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije