Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
In memoriam

Preminuo Simo Nikolić, jedan od najvećih hrvatskih jedriličara

svijeća
arhiva
10.04.2012.
u 14:40

Nikolić je u posadi s Antonom Gregom osvojio niz medalja – bio je europski juniorski prvak, europski seniorski doprvak, pa prvak, osvojio je i svjetsku broncu...

Simo Nikolić preminuo je jučer u Rijeci u 71. godini nakon teške bolesti. Bio je jedan od najboljih hrvatskih jedriličara svih vremena. Pogreb će se održati u četvrtak 12. travnja u 14 sati na groblju Trsat u Rijeci. Isti dan u jutarnjim satima bit će održana i komemoracija.

Simo Nikolić rođen je 29. 1. 1941. Završio je srednju tehničku brodograđevnu školu – brodostrojarski odjel u Rijeci te diplomirao na Strojarskom fakultetu u Ljubljani.

Jedrenjem se počeo baviti 1954. u  J. K. Istra – Lovran, a od 1957. bio je član J. K. Galeb. Godine 1960. zajedrio je u klasi Šljuka u posadi s Antonom Gregom. Prvi veliki rezultat stigao je vrlo brzo. Godine 1961. dvojac Grego/Nikolić osvojio je naslov europskih juniorskih prvaka. Godine 1964. bili su seniorski viceprvaci Europe, 1966. pripalo im je europsko zlato, godinu poslije okitili su se i svjetskom broncom. Godine 1968. uslijedilo je još jedno srebro na Europskom prvenstvu.

Krajem 60-ih posada Grego/Nikolić prelazi u olimpijsku klasu Flying Dutchman. Dva su se puta uspjeli plasirati na Olimpijske igre. Na OI 1968. u Meksiku zauzeli su 13. mjesto, dok su 1972. na OI u Münchenu bili peti, nadomak osvajanju medalje. Taj rezultat zasad je još uvijek drugi najbolji rezultat u povijesti nastupa hrvatskih jedriličara na Olimpijskim igrama. Samo je Karlo Kuret u Ateni 2004. ostvario bolji rezultat, zauzevši četvrto mjesto u Finnu.

Nakon jedriličarske karijere Simo Nikolić posvetio se suđenju, od 1984. do 1991. imao je status međunarodnog jedriličarskog suca. Od 1984. do 1988. bio je dopredsjednik SIZ-a za Fizičku kulturu Hrvatske. U razdoblju od 1984. do 1987. obnašao je dužnost predsjednika JK Galeb.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije