Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK RUKOMETNOG VELIKANA

Preminuo legendarni trener, profesor Željko Seleš

rukomet
Damir Spehar/PIXSELL
12.12.2020.
u 21:37

Velikan bjelovarskog sporta Željko Seleš, bio je i veliki čovjek, visokih moralnih i ljudskih kvaliteta. Za svoje zasluge je, 1999. godine, proglašen počasnim građaninom Grada Bjelovara

U 91. godini preminuo je profesor Željko Seleš, jedan od najboljih hrvatskih rukometnih trenera, utemeljitelj rukometa u Bjelovaru te osoba koje je zaslužna za velike uspjehe bivšeg ORK Partizana. Od legendarnog trenera oprostili su se na Facebook stranici RK Bjelovara prigodnim riječima. 

-Nažalost, napustio nas je naš trener jedan i jedini Gospodin Profesor Željko Seleš. Bilo što reći, pisati nije dovoljno i ne može se sav njegov rad i trofeji opisati jel nema dovoljno riječi. Ostat ćete zauvijek u našim srcima sa svime što ste postigli,sa svojim znanjem,dobrotom,iskrenošću i poštenjem. Gospodine Željko Seleš počivajte u miru i neka Vam je laka zemlja – stoji u objavi. 

Legendarni trener nekadašnjeg bjelovarskog Partizana rođen je u Gašincima kraj Đakova 25. veljače 1929. godine. Po struci je bio profesor tjelesnog odgoja. Rodio se u sportskoj obitelji, a uz rukomet su mu već bili vezani mati i sestre koje su igrale hazenu, šport koji je bio vrlo sličan rukometu, a danas je gotovo izumro. 

Školovao se u Bjelovaru i studirao je na DIF-u Sveučilišta u Beogradu, tada jedinom takvom u državi. Osnovao je 1955. godine ORK Partizan, zajedno s još dva prijatelja. Proslavio se kao trener Partizana iz Bjelovara kojeg je vodio od 1955. do 1973. godine. Njegovom zaslugom Partizan je ušao u prvu ligu i osvojio brojne državne i europske naslove. Poslije 1974. godine otišao je raditi u druge klubove, križevački Čelik, varaždinski Varteks, dok je izvan Hrvatske u radio u slovenskom Celju, njemačkom klubu THW Kiel te u Italiji. U međuvremenu je njegov Partizan ispao iz lige. Seleš se vratio u Bjelovar i pod njegovim vodstvom se Partizan vratio u najviši razred.

Unatoč njegovom uspješnom radu kao voditelja momčadi i kao stvaratelja igrača, kao i trener omladinskih reprezentacija Jugoslavije, nikad nije dobio mjesto izbornika državne “A” reprezentacije. Za svoj rad i doprinos rukometu, dobio je republičke nagrade. Velikan bjelovarskog sporta Željko Seleš, bio je i veliki čovjek, visokih moralnih i ljudskih kvaliteta. Za svoje zasluge je, 1999. godine, proglašen počasnim građaninom Grada Bjelovara.

Ključne riječi

Komentara 2

MO
modovisisajteMaraschino
18:56 13.12.2020.

bravo novinaru, nisi se potrudio da saznaš ništa više od copy/paste. ORK Bjelovar je pod profesorovim vodstvom ostvario sedam naslova prvaka i pet kupova Jugoslavije, kao i naslov prvaka Europe 1972. godine, te je još 2 puta bio viceprvak Europe. To je bio nevjerojatni uspjeh jer igrači su svi od reda bili bjelovarski učenici i studenti u vrijeme kad Bjelovar nije imao ni 10000 stanovnika, a nadimak im je bio Selešove bebe

SA
SandroZg
19:40 13.12.2020.

Počivao u miru naš veliki treneru. Bog te primio u svoje kraljevstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije