Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tužna vijest

Preminuo biciklistički olimpijac Eugen Pleško

Svijeće
Foto: Thinkstock
05.02.2020.
u 14:42

Bio je jedan od najuspješnijih hrvatskih biciklista poslije Drugog svjetskog rata, a od brojnih nastupa treba izdvojiti Pleškov nastup na Olimpijskim igrama 1972., godine u Münchenu

U utorak, 4. veljače, u Zagrebu je u 72. godini preminuo legendarni hrvatski biciklist i olimpijac Eugen Pleško. 

Pleško je rođen 10. studenoga 1948. godine u Zagrebu, a tijekom karijere je bio član biciklističkih klubova Zagreb – Metaliacomerc i Astra iz Ljubljane. 

Bio je jedan od najuspješnijih hrvatskih biciklista poslije Drugog svjetskog rata, a od brojnih nastupa treba izdvojiti Pleškov nastup na Olimpijskim igrama 1972., godine u Münchenu, gdje zbog ozljede nije završio cestovnu utrku na 182.4 kilometra.

Pleško je bio član momčadi reprezentacije Jugoslavije koja je na Mediteranskim igrama 1971., godine u Izmiru u ekipnom natjecanju u cestovnoj utrci osvojila brončanu medalju, a pobijeđivao je na brojnim domaćim i međunarodnim biciklističkim utrkama.

Godine 1972., osvojio je Trofej Zlatni kotač, kao naš najuspješniji biciklist. 

Nakon završetka uspješne karijere Eugen Pleško je bio trener u Biciklističkom klubu Zagreb, kao i višegodišnji izbornik hrvatske cestovne reprezentacije s kojom je sudjelovao na brojnim natjecanjima pa i na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008 i Londonu 2012.  

Vrijeme i  mjesto posljednjeg ispraćaja Eugena Pleška bit će naknadno objavljeni.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije