Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 93. GODINI

Preminuo Ante Čičin-Šain, začetnik izgradnje JANAF-a i počasni član Mladosti

Ante Čičin-Šain
HAVK Mladost
19.08.2022.
u 16:49

Ante Čičin-Šain je rođen u Šibeniku 1930. godine. U profesionalnoj karijeri, kapitalno djelo mu je svakako Jadranski naftovod (JANAF) čiji je bio idejni začetnik izgradnje i ostvarenja naftovodne infrastrukture na Krku i kroz Hrvatsku, a čiji je značaj danas vjerojatno veći nego ikad.

U Zagrebu je u srijedu u 93. godini preminuo Ante Čičin-Šain, počasni član vaterpolskog kluba Mladost, višegodišnji član klupske uprave u kojoj je najduže obnašao dužnost dopredsjednika, a kraće vrijeme i predsjednika kluba.

Ante Čičin-Šain je rođen u Šibeniku 1930. godine. U profesionalnoj karijeri, kapitalno djelo mu je svakako Jadranski naftovod (JANAF) čiji je bio idejni začetnik izgradnje i ostvarenja naftovodne infrastrukture na Krku i kroz Hrvatsku, a čiji je značaj danas vjerojatno veći nego ikad. U JANAF-u je Ante Čičin-Šain bio generalni direktor, a umirovio se 2000. godine.

Međutim, od sporta, preciznije vaterpola i Mladosti se nikada nije odmaknuo ili ‘umirovio’. Još je tijekom prošle godine u jednom navratu došao na bazen, na utakmicu Žabaca. U biti, susrete mladostaša tijekom cijelog života teško da je propuštao. No, nikada prvom redu tribina, nego iza, pomalo samozatajno, tiho, ali sa širokim osmjesima u trenucima slavlja i bez gorčine kada se nije uspijevalo.

Bio je povezan jednako s generacijom koja je koncem ’60-tih i početkom ’70-tih godina donosila u Zagreb naslove prvaka Europe (Bonačić, Stipanić, Poljak…), ali i s onom s kraja ’80-tih, te kasnije u samostalnoj Hrvatskoj (Bukić, Šimenc, Štritof, Vićan, braća Kobešćak…) koja je nastavila europski šampionski niz. Kada je u klubu ‘zaškripalo’, u Mladosti su znali na čija vrata mogu pokucati, komu se obratiti. Ante Mladosti i mladostašima niti jest, niti je ikada i mogao okrenuti leđa. Žapci su bili sastavni dio njegove osobnosti, života. Baš kao što Ante Čičić-Šain ostaje zauvijek u povjesnici HAVK Mladosti.

>> VIDEO: Hrvatska senzacija plače pred novinarima nakon povijesne utrke, pogledajte što nam je kazala


Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Poskok
Poskok
22:28 19.08.2022.

U JANAF-u je Ante Čičin-Šain bio generalni direktor do mirovine. On je JANAF i pokrenuo. Lijep život do kraja bez ijedne zamjerke medijskih sila.

ST
Stipan
18:05 19.08.2022.

Amen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije