Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izdašne svote

Premier liga sa 6,9 mlrd. eura od TV prava u drugi plan može 'baciti' Ligu prvaka

Michel platini
DPA/Pixsell
16.02.2015.
u 23:15

Astronomska cijena televizijskih prava za Premier ligu Skya i BT Sportsa nije samo loša vijest za druga otočka natjecanja nego i za Ligu prvaka.

Potvrda prošlotjedne informacije kako je trogodišnji ugovor engleske Premier lige o televizijskim pravima vrijedan 6,9 milijardi eura izazvao je brojne rasprave o snazi nogometa.

Ova najava sport stavlja na višu razinu u vremenu kada se sve više govori o sveprisutnoj globalnoj štednji, a ne povećanju troškova. Ipak, ovaj ugovor nije dobra vijest za sve u nogometu, piše Goal

Ipak ugovor o pravima Premier lige nije dobra vijest za svakoga. S televizijskim prijenosima Premier lige, koji vrijede oko 12 milijuna eura, i svim ostalim vodećim europskim ligama koje se bore da održe korak, izgleda da će Liga prvaka puno izgubiti.

Unatoč tome što joj rejting od promjene sustava natjecanja iz Kupa prvaka u Ligu prvaka 1992. stalno raste, bogatstvo koje nudi konstantno se smanjuje u odnosu na zaradu koju klubovi mogu zaraditi u domaćim ligama.

Najnoviji rastući TV ugovor je onaj Bundeslige i vrijedan je 2,5 milijarde eura u četiri sezone. Imajući u vidu da ugovor Premijer lige vrijedi 2,3 milijarde po sezoni,  Bundesliga sa 628 milijuna zarađuje samo 30 posto onoga što zarađuje Premijer liga. U španjolskoj ligi klubovi su dobili 775 milijuna (35 posto Premijer lige) u sezoni 2013./14. na račun televizijskih prava, dok su talijanski klubovi podijelili 846,1 milijun (37 posto Premijer lige).

Sve ove brojke ipak predstavljaju veće nagrade nego što je Uefa mogla ponuditi za uspjeh u Ligi prvaka. Real Madrid je dobio 57,4 milijuna eura za deseti naslov u Ligi prvaka osvojen u Lisabonu 2014., ali su od španjolskih televizijskih prava dobili 140 milijuna eura.

Španjolska je poseban slučaj, jer Real i Barcelona trenutno koriste nedostatak kolektivnog ugovora u Primeri.

Chelsea je, primjerice, dobio 112,9 milijuna za treće mjesto u Premier ligi, a samo 43,4 milijuna za ulazak u polufinale Lige prvaka, a da su osvojili Ligu prvaka dobili bi polovicu onog što su dobili za uspjeh u domaćem prvenstvu.

Ali statistika koja je najnevjerojatnija je činjenica da je Real Madrid za uspjeh u Ligi prvaka dobio 20 milijuna manje nego Cardiff koji je završio posljednji u Premier ligi!

Kada novi posao s TV pravima krene, klubovi koji budu na dnu Premier lige zaradit će tri puta više od pobjednika Lige prvaka. Domaće lige bit će tako financijski jače od najprestižnijeg klupskog natjecanja na svijetu Lige prvaka.

Tvrdnja kako bi više od pola od 20 klubova iz Premijer lige rado prihvatilo 17. mjesto i sigurnost koju nudi sve se više potvrđuje sa svakim novim TV ugovorom. Sposobnost kluba u borbi za milijune bit će daleko važnija od europskog napredovanja i zamki koje mogu prouzročiti dodatni napori. Prirodni poredak jednostavno je doveden u opasnost.

Cijelu analizu pročitajte ovdje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije