Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USA Today i Infostrada proučavaju učinak

Predviđaju rekord: Hrvatskoj osam medalja na OI-u

'10.04.2011., Zagreb, Jarun - Medjunarodna veslacka regata Croatia Open na jezeru Jarun.Cetverac na parice u sastavu David Sain, Martin Sinkovic, Damir Martin i Valent Sinkovic, Svjetski i drzavni prv
Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
1/9
20.01.2012.
u 20:10

Kakva bi to žetva medalja trebala biti u Londonu ovog ljeta, odnosno kakav bi to buran doček mogao biti na zagrebačkom Trgu bana Jelačića tamo negdje sredinom kolovoza...

Hrvati(ca)ma predviđaju čak osam medalja, od čega dvije zlatne, za Blanku Vlašić te četverac na pariće.

Prognoza je to američkog USA Todaya i Infostrade, renomirane tvrtke koja se bavi sportskim statistikama. Bude li zaista tako, da se "oslade" Blanka, veslači, zatim jedriličari Fantela/Marenić i Ivan Kljaković-Gašpić, vaterpolisti, rukometaši, tekvondašica Ana Zaninović i hrvač Neven Žugaj, u Londonu bi oborili vlastiti rekord.

Naime, na pet ljetnih Igara, otkako je Hrvatske naši su sportaši osvojili osvojili 17 medalja, a najuspješniji smo bili upravo na Starom kontinentu, u Ateni 2004. godine (zlatni rukometaši, srebrni Draganja i braća Skelin, brončani Pešalov te par Ančić/Ljubičić).

Treba napomenuti da se prognoze računaju prema trenutačnim uspjesima sportaša, mijenjaju se iz sata u sat, a "dionice" naših sportaša, koji bi također mogli biti blizu medalje visoke su i za streljašicu Snježanu Pejčić te gimnastičare Filipa Udea i Roberta Seligmana.

Ako su statističari dobro prognozirali, sigurni smo kako bi Zlatko Mateša i njegovi suradnici vrlo rado odmah potpisali dogovoreno. No, jedno je računalo, a drugo štoperica, sat i znanje. Bez obzira, i ove će najave goditi našim sportašima...

Analiza USA Today i Infostrada proučavaju učinak i statistike svih sportaša:

Čini se kako bi dvanaest godina nakon srebrne generacije Šimenca, Bukića, Hinića... vaterpolisti mogli ponoviti uspjeh iz Atlante. Prema predviđanjima Amerikanaca, u finalu će ih pobijediti - Srbija.

Naša visašica prvi put je na OI nastupila još u Sydneyu 2000., zatim u Ateni 2004., da bi do srebra skočila u Pekingu 2008. Tia Hellebaut tada je osvojila zlato. Sada bi Blanka trebala biti ispred svjetske prvakinje Ane Čičerove.

Uz pet zlata Janice Kostelić, najviše imaju rukometaši (dva) - iz Atlante i Atene. Međutim, u Londonu ih, predviđa se, očekuje dolazak tek do utakmice za broncu, gdje će pobijediti Španjolce. Zlato pripada Francuzima.

Solinjanin Ivan Kljaković Gašpić, zvani Bambi, sanja olimpijsko zlato. Dosad je u finnu dva puta bio europski prvak te tri puta srebrni na EP-u u zadnjih pet godina. Broncu ima sa SP-a 2009., a bio je i svjetski i europski juniorski prvak.

Tekvondašica Ana Zaninović lani je postala svjetska prvakinja u južnokorejskom Gyeongjuu, a ima i srebro sa SP-a u Pekingu 2007. godine. Čini se da bi u Split mogla stići nova medalja, olimpijska bronca.

Jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su krajem prošle godine broncu u klasi 470 na SP-u u Australiji, što im je peta seniorska medalja s europskih i svjetskih prvenstava. U Londonu bi mogli dodati još jednu medalju.

Hrvač Neven Žugaj osvojio je lani broncu u kategoriji do 74 kilograma na SP-u u Istanbulu, a Hrvatska bi u Londonu trebala dobiti prvu medalju u hrvanju grčko-rimskim stilom. Predviđaju mu to Amerikanci.

Veslačka posada David Šain, Martin Sinković, Damir Martin i Valent Sinković bila je lani treća na SP-u, a godinu prije zlatna. Na Olimpijskim igrama u Londonu trebali bi otići korak dalje, predviđaju im najsjajniju medalju!

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Django
Django
23:39 21.01.2012.

Koji članak ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije