Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visoki dužnosnik HNS-a

Črnko: To je nedopustivo što se sudi Dinamu, Zebec je bio njihov igrač

23.01.2021.
u 21:45

- Nažalost, sudac Zebec sudi takve utakmice koje odlaze u nekakvom krivom smjeru. Nama je on sudio već nekoliko utakmica i ja nikad nisam bio zadovoljan, uvijek je sudio utakmice Dinama i Gorice.

Nogometaši Dinama vratili su se na vrh ljestvice Prve HNL dramatičnom 4:3 (2:2) pobjedom na gostovanju kod Gorice u susretu 17. kola.  Dinamo se ovom pobjedom vratio na vrh ljestvice sa 36 bodova, koliko ima i drugi Osijek, ali s utakmicom manje od Osječana, dok je Gorica treća sa 30 bodova i utakmicom manje. 

Posebno je ova Dinamova pobjeda zasmetala Goričanima, doduše, ne toliko pobjeda, koliko same sudačke odluke. O tome smo razgovarali s predsjednikom Gorice, Nenadom Črnkom.

- Najgore od svega mi je što sam ja jučer pogodio sve kako će se odvijati. Ja sam jučer rekao ili će nam isključiti igrača do kraja utakmice, odnosno, do 70. minute, a nakon toga će se početi kemijati - započeo je otvoreno naš razgovor pa nastavio:

- Ja ne mogu govoriti, ako ćemo realno, gledano po statistici, Dinamo je zasluženo pobijedio. Međutim, mi smo imali utakmicu u rukama, ta 90. minuta u kojoj je linijska sutkinja dosudila čisti aut za nas, sudac samo iz nekog svog razloga sudi aut za Dinamo iz kojeg je bio kazneni udarac o kojemu neću govoriti. Na kraju krajeva je došao iz akcije koja je bila neregularana. A definitivno od te 70. minute svi kontakti koji su se događali unutar terena odlazili su na stranu Dinama, što se tiče prekršaja i normalno je onda da izgubite takvu utakmicu.

'To ne ide u korist domaćeg nogometa'

- Gorica nažalost još uvijek nije klub koji se s te strane resprektira i osobno mislim da takve situacije sigurno ne idu u korist hrvatskog nogometa i mislim da u takvim situacijama mi svi skupa moramo naći rješenje jer ovo nije u redu - smatra predsjednik Gorice. 

Bi ste li vi ovo danas sudili kao penal?

- Uvjeren sam da ako stavimo deset utakmica u niz u osam to ne bi bilo čak niti kazneni udarac, nego bi se čekao VAR da presudi. Ja sam bio na tribini, nisam vidio snimknu, s tribine to nije izgledalo kao kazneni udarac, ali s druge strane govorim o situaciji koja se dogodila o autu koji je dosuđen za Dinamo. 

- Na kraju krajeva mi smo kiksali na tri gola što se tiče obrane, ali definitvno je slobodan udarac koji je izveden u 95. minuti, iz kojeg je pao 4. gol je bio barem 10 metara unutar prostora. Znači faul je bio kod aut linije, lopta je povučena 10-ak metara dalje - rekao je pa našao krivca:

Kriv je: Zebec

- Nažalost, sudac Zebec sudi takve utakmice koje odlaze u nekakvom krivom smjeru. Nama je on sudio već nekoliko utakmica i ja nikad nisam bio zadovoljan, uvijek je sudio utakmice Dinama i Gorice. Definitvno je on odveo utakmicu u zadnjih 15-ak minuta u tom smjeru - kaže. 

- Iako, dodajem, po statistici je Dinamo sigurno zaslužio pobjedu, iako bi kada gledamo sve skupa, najrealnije bilo nerješeno. Statistika nije ta koja kreira rezultat. Sigurno je moja momčad po borbenosti i zalaganju...Zabili smo tri gola Dinamu. Zaslužili smo sva tri boda - sumirao je Črnko. 

Potvrđuje li ova utakmica onu ciničnu: 'Igra se dok Dinamo ne pobijedi'? 

- Ne razumijem zašto u hrvatskom nogometu to nekome nije u interesu, da sve bude čisto i da se nekoliko klubova bori za naslov prvaka. Iako sam u nekoliko navrata potvrdio da suđenje u hrvatskom nogometu ide u dobrom smjeru i da nam VAR u nekim situacijama itekako pomaže, ali u ovoj situaciji to ne mogu potvrditi. Nažalost, događaju se neke stvari koje nisu dobre za hrvatski nogomet. 

- VAR nije mogao reagirati za dosuđeni aut, ali s druge strane je ovdje vrlo konkretno nepoštivanje suca Zebeca svoje pomoćnice, linijske sutkinje. Ako linijski sudac dosudi aut za Goricu, a sudac je u ovom slučaju čuo nešto, a čuo je da je lopta dirala stativu i od nje je zapravo lopta otišla u aut i na kraju je ispalo tako kako je ispalo. A nažalost ispalo je na štetu Gorice i hrvatskog nogometa jer bi Gorica u ovom trenutku bila na 33 boda zajedno s Dinamom i ova bi liga postala itekako interesantna - smatra Črnko. 

'Nemamo što tražiti u ovakvim utakmicama'

- Mi smo mali klub i mi da dođemo u takvu situaciju trebaju nam godine i godine rada i milijuni i milijuni kuna. Naš proračun je desetak puta manji od ostalih klubova i onda kada nas se zaustavlja u nekakvim realnim iskoracima kluba koji pošteno i korektno radi, mislim da to nije dobro za hrvatski nogomet. 

- Ne možete dobiti utakmicu ako vam se svaki faul na centru sudi u korist protivnika, a onda u suprotnoj situaciji se ne sudi ništa. Sve mi se pokazalo kada smo dva puta došli do 16-erca Dinama, oba puta je dosuđen faul u napadu u korist Dinama. To su stvari koje vam potvrđuju da nemate što tražiti u takvim utakmicama. 

- Mi smo znali da će Dinamo preuzeti incijativu i stvoriti nekoliko prilika, ali naš vratar danas Banić je sjajno isto reagirao, mi smo znali ako se izvučemo iz tako nečega da ćemo moći tražiti više od boda i mi smo to pokazali i da je danas Gorica pobijedila sigurno ne bi bilo nezasluženo, ali danas je Dinamo imao 12, a ne 11 igrača na terenu i u takvim situacijama klubovi poput Gorice teško mogu parirati.

'Ili mene neće biti u Savezu ili će se neke stvari popraviti'

- To je i problem naše sudačke organizacije u Hrvatskoj. Ja sam član i Izvršnog odbora HNS-a, ali borit ću se rukama i nogama da se takve stvari ne događaju. Ili mene neće biti u Savezu ili će se neke stvari popraviti. 

- Nitko ne osporava da Dinamo ne radi dobro. Dinamo radi odličan posao u hrvatskom nogometu. Ali postoje situacije u kojima Dinamu stvarno nisu potreben neke potpore sa strane da bi Dinamo pobijedio, nije im to potrebno, oni mogu i bez toga - govori Črnko. 

Zadovoljni ste radom Siniše Oreščanina? 

- Da, apsolutno. Nemam što reći, mi smo sjajno parirali Dinamu i sama činjenica da smo vodili 3:2 do 90. minute govori u prilog tome. 

Ključne riječi

Komentara 34

Avatar GeniKameni
GeniKameni
22:08 23.01.2021.

Nikad se ne stvara tolika histerija oko sudjenja, izuzev ako neki smatraju da je sudac pogrijesio u Dinamovu korist. A suci grijese iz nedjelje u nedjelju, i ne samo u HNL-u...

HR
Hrabraja
22:38 23.01.2021.

Zebec je možda jedino promašio aut, pa nije valjda kriv što je obrambeni igrač reagirao kao igrač Odre

Avatar Poskok 1
Poskok 1
22:24 23.01.2021.

...ne da je bio penal, nego ga je odvalio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije