Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj Villarove vladavine

Predsjednik koji je od uspjeha više volio – krasti!

Foto: gtres/Gtres/PIXSELL
04.08.2017.
u 00:30

Otkriveno je da je kupovao glasove od predsjednika lokalnih klubova i nudio im za uzvrat funkcije, nekima čak i u Uefinim komisijama

Kad je Ángel María Villar 1988. zasjeo u predsjedničku fotelju Španjolskog nogometnog saveza (RFEF), još je postojala Jugoslavija, Njemačka je bila rascijepljena, a Marco van Basten najbolji igrač nogometnog Eura. U idućih 29 godina spretni je Bask uspostavio apsolutnu vlast u domaćem nogometu i popeo se do vrhova Uefe i Fife, a kroz ruke su mu prošli deseci milijuna eura. Na žalost, nešto je od tih milijuna skrenulo u pogrešnom smjeru – u privatne džepove, tvrdi španjolski državni odvjetnik.

Ugledni je nogometni magazin Don Balón 2009. objavio ljestvicu najistaknutijih nogometnih dužnosnika uvrstivši Villara na peto mjesto. Ispred njega bili su samo Fifin predsjednik Joseph Blatter, Uefin predsjednik Michel Platini, Conmebolov predsjednik Nicolás Leoz i predsjednik argentinskog saveza Julio Grondona. Prva su trojica u međuvremenu svrgnuta zbog sumnje u korupciju, a Grondona je preminuo. Ni četvorica dužnosnika koja su na toj ljestvici zauzela mjesta iza Villara više ne djeluju u nogometu.

Jedino je on od devetorice najmoćnijih zadržao utjecaj do ove godine. Točnije, do prije desetak dana, kad je zajedno sa sinom Gorkom i dvojicom suradnika uhićen zbog sumnje u veći broj kaznenih djela. Veliki je vožd španjolskog i svjetskog nogometa osumnjičen za prisvajanje sredstava saveza, pronevjeru javnog novca, nezakonito bogaćenje i podmićivanje drugih dužnosnika.

Pokrivali ga rezultati

Po riječima istražnog suca Santiaga Pedraza, 67-godišnji je Villar sređivao plaćanje naknada za prijateljske utakmice reprezentacije na račun tvrtke svog sina umjesto na račun saveza. Od osnutka 2011. “Sports and Advisers” Gorke Villara ostvario je milijunske prihode od prodaje prava na utakmice reprezentacije. Prisluškivanja su otkrila i da mlađi Villar ima gole, utjecaj na sve što se odvija u savezu, iako u njemu nikad nije imao nikakvu službenu funkciju.

Tužitelji tvrde da je Villar raspolagao s 5,2 milijuna eura iz proračuna saveza i trošio ih po svom nahođenju, ne polažući račune nikome. Navode i da je kupovao glasove predsjednika regionalnih saveza amaterskog nogometa da bi ostvario većinu prilikom izbora za predsjednika španjolskog saveza. Proljetos je Villar osvojio osmi uzastopni mandat na čelu saveza, no u svjetlu uhićenja čini se nemogućim da još dugo ostane za kormilom. Nesigurne su i njegove dugogodišnje pozicije dopredsjednika Fifa i Uefe, u kojoj je 11 mjeseci bio vršitelj dužnosti predsjednika do izbora Aleksandra Čeferina. Obje su organizacije objavile da pozorno prate razvoj situacije sa svojim visokim dužnosnikom, ali još nisu poduzele nikakve korake.

Mito i korupcija

Villar i nekoliko visokih dužnosnika otprije su optuženi za pronevjeru 1,5 milijuna eura koje je vlada uplatila savezu radi financiranja četiriju sportskih projekata u Africi i na Karibima. Jedan od projekata trebala je biti gradnja sportske škole na Haitiju u sklopu španjolske pomoći za žrtve katastrofalnog potresa. Iako je vlada dobila potvrdu o primitku sredstava s Villarovim potpisom, nijedan projekt nije realiziran. Početkom srpnja Angel Villar je izjavio istražiteljima da je njegov potpis na potvrdi krivotvoren i da novac nije došao do njega.

Posrnuli je Villar sedamdesetih bio zapažen srednjak Athletica iz Bilbaa, s kojim je osvojio španjolski kup 1973. i tijesno izgubio od Juventusa finale Kupa Uefe 1977. Šest je godina branio boje reprezentacije, za koju je odigrao 22 utakmice i zabio tri pogotka.
Nakon ranog igračkog umirovljenja 1981. probio se do mjesta predsjednika saveza regije Biskaje (zapadnog dijela Baskije) i do člana španjolskog saveza u vrijeme vladavine Joséa Luisa Roce. Prvi je put izabran za predsjednika 1988. i nakon toga još sedam puta, zadnji u svibnju ove godine.

Komentara 3

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
02:10 04.08.2017.

"Veliki je vožd" - stvarno? Hrvatski?

EL
EldersRealm
07:40 04.08.2017.

Ugledni je nogometni magazin Don Balon - tu sam prestao citati. Prestanite se sramotiti.

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
11:47 04.08.2017.

Zar je Ángel María Villar stvarno Španjolac?? Meni više izgleda kao neki utjecajni pravi hrvat koji se uz Boga i domoljublje ponašal kao svoj na svome dok jami svojima i tuđima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije