Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DERBI Donosimo vam pregled najzanimljivijih susreta Dinama i Hajduka

Povijesne utakmice Hajduka i Dinama u HNL-u

22.02.2009.
u 13:21

Nedjelja popodne, nogometni dan. Najbolja potvrda stihova Johnnyja Štulića stiže 22. veljače kad će na ispunjenom Poljudu istrčati nogometaši Hajduka i Dinama.

Već godinama, da ne kažemo desetljećima, oko najvećeg hrvatskog derbija nije bilo toliko napetosti, a 71 susret, uključujući Kup, Superkup i prvenstvo, Hajduka i Dinama trebao bi nam pokazati što mogu dvije najbolje hrvatske nogometne ekipe. Utakmice plavih i bilih često su znale pružiti nogomet za pamćenje. Nudimo vam mali uvid u neke od njih.

Prvi derbi u samostalnoj Hrvatskoj odigran je 14. ožujka ratne 1992. godine. Hajduk je slavio na Maksimiru sa 2:1 protiv loših Zagrepčana, koji su sezonu okončali na petom mjestu. Da se može gore, pokazao je Lonačervić koji je odveo Dinamo u Ligu za ostanak. Splićanima je pripao prvi povijesni naslov u HNL-u.

Rapaić za legendu
Godinu dana kasnije Poljud je svjedočio jednom od ponajboljih derbija u povijesti HNL-a. Osokoljeni pobjedama protiv Ajaxa i Steaue, igrači su odigrali maestralnu utakmicu. Dinamo je s "izdajnicima" Jeličićem i Novakovićem potopio genijalni Rapaić i njegov gol za anale. Čim je ušao u igru, napravio je slalom pokraj Dinamovih igrača, a Ladić nije bio ni blizu. Rezultat 4:2 za Hajduk.

Dvije godine nakon prvog derbija u samostalnoj Hrvatskoj Dinamo je upisao prvu pobjedu nad "majstorima s mora". Utakmicu života odigrao je Igor Cvitanović. Dva gola, sjajna igra. Glatkih 4:0 za plave u Zagrebu.

Dan kad je Mlinka rekao zbogom
Slavili su plavi i dvije godine kasnije, kad se od "svetog" dresa opraštala legendarna Dinamova desteka Marko Mlinarić. Prekrasan pogodak iz slobodnog udarca za oproštaj od Maksimira. Uvjerljivih 4:1 za Dinamo i veliki naklon majstoru nogometa, Marku Mlinariću.

Sjajno se igralo i na Poljudu te iste 1996. godine. Tri kola prije kraja prvenstva gosti su imali tri boda prednosti nad Hajdukom, kojem je trebala pobjeda od 3:0. Počelo je furiozno i nakon pet minuta bilo je 2:0 za domaće. No Dinamo se vratio zahvaljujući Cvitanovićima (Mariju i Igoru). Na kraju Pirovih 3:2 za Hajduk, naslov je ostao u Zagrebu.

Plete kao Beara
Devedeste su bile vrijeme dominacije Dinama (Croatia) koji je svoju snagu uspješno dokazivao i u Ligi prvaka. U svibnju 1999. godine derbi je završio sa 1:1. Kvalitetom snažnije plave nepotrebno je pogurivao i sudac Novak. Međutim, Pletikosa, koji je zamijenio isključenog Gabrića, branio je kažu stariji kroničari poput Beare pedeset godina ranije.

A, nakon petogodišnjeg posta Hajduk je 2001. godine konačno skinuo Dinamo s hrvatskoga nogometnog prijestolja. U toj sezoni derbiji su se igrali četiri puta. Tri puta slavio je Dinamo, ali u onoj najbitnojoj utakmici pobjedu je odnio Hajduk sa 3:1. Utakmicu svih utakmica odigrao je Stanko Bubalo. Dva gola Ronalda iz Turčinovića usmjerili su Hajduk prema prvom mjestu. Potvrda je stigla u Varaždinu, a Bubalo je postao miljenik sjevera.

Roma se izvukla, Dinamo nije
Jesen 2003. godine pokazala je svu snagu Hajduka. Bili su još tugovali zbog Rome i još jednoga nesretnog ispadanja iz Europe. Međutim, ako se izvukao Capello, nije Nikola Jurčević. Rezultat 3:1 za Hajduk, u 35. minuti bilo je već tri gola iza Šarlijinih leđa. Maestralno je odigrao Dean Računica, koji je i postigao vodeći pogodak za Hajduk.

Hat trick Eduarda
Proljeće 2007. godine pamtit će svi Dinamovi navijači koji su došli na proslavu naslova. Izgubljeni Hajduk, koji je te sezone igrao katastrofalno, dotukao je Edurado da Silva s tri pogotka. To je jedini hat-trick na utakmicama Dinama i Haduka otkad se natječu u HNL-u.

Posljednji derbi nije ponudio spektakularni nogomet. Međutim, pobjedom Hajduka od 2:0 u Maksimiru ipak su bili vratili draž ovom prvenstvu. Pobjeda je potvrdila Mišu na klupi Hajduka, i upravo je mladi trener izašao kao najveći pobjednik posljednjeg sraza između Dinama i Hajduka.

A tko će biti pobjednik 22. veljače, znat ćemo u nedjelju, nešto poslije 22 sata. Utakmica koja dolazi ipak je, nek' se nitko ne uvrijedi, priča za sebe u hrvatskim nogometu. Kvalitetna pojačanja trebala bi biti jamstvo nogometnog spektakla. Publika neće izostati, sve je spremno za još jedan derbi svih derbija. Utakmica koju svi s nestrpljenjem čekamo. Uostalom, nedjelja je nogometni dan.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije