Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Totti se oprostio

Posljednji kojemu je privrženost klubu bila važnija od slave i novca

Francesco Totti - oproštaj
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
31.05.2017.
u 07:47

Valjda se Totti neće ljutiti što ću nositi njegovo ime Francesco, rekao je 2013. novoizabrani poglavar Katoličke crkve Franjo I.

U vremenima kada je nogomet postao čisti biznis, a sport samo celofan u kojem se prodaje ovaj proizvod satkan od velikih provizija, reklama velikih banaka, pivske i automobilske industrije i milijunskih TV prava, do nedjelje je postojao jedan nogometaš koji je svemu tome prkosio.


 

Francescu Tottiju proteklih je 25 godina grb Rome na njegovu dresu značio više od novca, trofeja i slave, i zato nikada taj svoj grb nije želio izdao. U nedjelju je plakao cijeli Rim, sa suzama u očima navijači su ispratili “posljednjeg rimskog cara”, a vjerojatno i posljednjeg nogometnog romantičara u ovom sirovom svijetu u kojem su novac i biznis najveći.
Razočaran odnosom kluba
Iako su mu svojedobno predsjednik Milana Berlusconi i predsjednik Reala Perez nudili bianco čekove za transfer u njihove klubove, Tottijev jedini životni izbor bila je Roma, iako je bio svjestan da će u crveno-žutom dresu osvojiti daleko manje trofeja nego li u nekom od europskih velikana.
Ovako je, u 25 godina, osvojio samo jednu Serie A (2001.), te dva talijanska kupa (2007. i 2008.).
Rim je svjetska prijestolnica, ali realno, nogometni liliputanac sa svega tri titule talijanskog prvaka. Prvu su osvojili Mussolinijevim dekretom 1942. godine, druga je stigla zahvaljujući 1983. zahvaljujući brazilskom genijalcu Falcau, a treću, i posljednju, osvojila je Tottijeva Roma 2001. .
Zbog toga što je ljubav prema svom gradu i klubu pretpostavio novcu i slavi, Totti je već sada postao simbol, zaštitni znak grada Rima i kluba Rome.
– Jedan kapetan, samo je jedan kapetan! – skandirao mu je Olimpijski stadion na njegovu nedjeljnom oproštaju, a nakon posljednjeg sučeva zvižduka otrčao je posljednji krug uz pjesmu Eltona Johna “Circle of Life”. A Tottijev životni krug sastojao se samo od Rome.
Dok su sretnici na Olimpicu plakali gledajući posljednje Tottijeve minute u dresu Rome, legendarni bivši trener vučice Zdenek Zeman je plakao.
– Ovo nije fešta, ovo je tragedija, to što ga više nećemo gledati – rekao je Zeman i dodao:
– On je najbolji igrač kojeg sam ikada trenirao. A trenirao sam brojne prvake, svjetske i europske, osvajače Lige prvaka... Imao je tehniku i viziju igre superiornu svim ostalim igračima.
Zemana je pogodio loš odnos kluba prema Tottiju protekle dvije sezone. Najbolje o tom odnosu govori Tottijeva izjava kada ga je španjolski novinar zamolio za izjavu nakon utakmice Lige prvaka s Realom u veljači 2016. godine. Totti se nasmijao i odgovorio ‘Što će vam moja izjava, ja ovdje ionako više ne značim ništa.”. Trener Spalletti nije ga volio, a američkom milijarderu i vlasniku Rome Jamesu Pallotti ionako su važniji bili Boston Celticsi, čije je suvlasnik, nego legenda Totti. No, unatoč tome, Totti je otišao kao gospodin, nije se želio svađati. I zato će navijačima Rome zauvijek biti legenda. A o tome koliko je velik Totti govori i događaj iz 2013., kada je Argentinac Jorge Mario Bergoglio izabran za papu.
Ali, Rim već ima papu Franju!
Bergoglio je svoje papinsko ime izabrao po sv. Franji Asiškom i bio je prvi papa koji će se zvati Franjo ili, na talijanskom, Francesco. Tada je jedan od talijanskih kardinala rekao papi:”Imamo problem!”, Franjo I. je priupitao: “Kakav problem?”
“Rim već ima jednog papu koji se zove Francesco”, ponizno mu je rekao ovaj kardinal. “A da... valjda se Totti neće ljutiti”, uzvratio mu je novi poglavar Vatikana.

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije