Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BARCELONA - REAL MADRID

Posljednji El Clasico simbola Barcelonine “tika-taka” ere

Andres Iniesta
Foto: Reuters/PIXSELL
06.05.2018.
u 18:29

Iniesta je postao zaštitni znak velikoga kluba, uz virtuoza Xavija i njihova “tjelohranitelja” Busquetsa simbol nogometne “tika-taka” ere koja je Španjolsku učinila nogometnom velesilom, a Barceloninu izvedbu vječnim nadahnućem nogometnih zanesenjaka i esteta.

Ovaj 237. Clasico (20.45, Sportklub 1), koji nema nikakvu natjecateljsku draž, bit će obilježen pozamašnom dozom sladunjavosti, dirljive manifestacije Barcine publike prema jednome od najvećih nogometaša u povijesti, neponovljivome Andresu Iniesti.


Taj istinski nogometni kolos, 33-godišnji lakonogi, plemeniti matador visok 171 cm, sad već izrazito prorijeđene kose, odigrat će danas svoje posljednje minute u Clasicima protiv Reala, budući da se na ljeto seli u Kinu.

Majka je rekla da se mora boriti

Pomalo umoran od suludoga životnoga tempa u okrutnom nogometnom profesionalizmu, 22 godine nakon dolaska u Barcelonu iz Albacetea, 18 godina nakon što je upoznao Messija i 16 godina nakon svoga debija za prvu momčad, ocvali i zasićeni Iniesta posljednje će taktove svoga valcera otplesati u nimalo inspirativnom okružju.

Iako je madridski AS u jednom od ovotjednih brojeva na naslovnici raspalio naslov “Iniesta, ne idi!”, taj je apel samo učvrstio njegovu odluku: “Želim da me pamtite ovakvoga, dok sam na vrhu”.

Andres Iniesta Luyan pojavio se u Barceloni 1996. godine, kao 12-godišnjak i taj će dan opisati kao jedan od najgorih u životu. Izvjesni Jose Bermudez, tada već stanovnik čuvene La Masije, opisao ga je kao blijedog, malenog, tužnog, nježnog i osjetljivog dječaka koji nije prestajao plakati.

Nekoliko stotina metara dalje, u hotelu “Rallye”, njegov otac José Antonio i Andresov djed nisu mogli spavati, pa su sljedeće jutro zajedno odlučili da će ga povesti kući. Međutim, ispriječila se majka Mari i odlučno lupila šakom o stol: “Ostavite ga, neka pokuša i neka se bori!”.
Sve ostalo je povijest...

U posljednjih desetak godina, Iniesta je postao zaštitni znak velikoga kluba, uz virtuoza Xavija i njihova “tjelohranitelja” Busquetsa simbol nogometne “tika-taka” ere koja je Španjolsku učinila nogometnom velesilom, a Barceloninu izvedbu vječnim nadahnućem nogometnih zanesenjaka i esteta.

Zanimljiva anegdota vezana je za Iniestin prvi trening sa seniorima. Luis Enrique bio je poslan po njega na ulazna vrata stadiona za trening, jer zaštitar Antonio nikada unutra nije puštao nepozvane. Luis Enrique tog je dana upoznao golobradoga Andresa i iz nekog razloga dao mu nadimak Harry Potter.

Pep Guardiola toga je dana svojim suigračima najavio: “Zapamtite ovaj dan, dan kada ste prvi put zaigrali s Iniestom!”.
Pep je, naime, preko svoga brata, menadžera Perea, već bio saznao za nadolazeće čudo od djeteta iz La Masije...

Dobrica na terenu i izvan njega

Neki Iniestini suvremenici, poput Fernanda Torresa, tvrde da on nikada u karijeri ni u jednoj utakmici nije igrao loše. Izjavio je to nakon ogleda Hrvatske i Španjolske na Euru 2012. 


– Kad Iniesta ima loptu, sve što se u tom trenutku događa oko njega, kao da se zaustavlja – kazao je Torres.


Ivan Rakitić, koji tada još nije ni sanjao da će postati Iniestin suigrač, također je bio zadivljen nogometnim plemenitašem.
– Mi smo u stanju suprotstaviti se svima njima (Španjolcima), osim Iniesti. On je jedna druga, viša razina. Ima sve: brz je s loptom, brzo razmišlja i ima punu kontrolu – impresioniran je bio Rakitić.

Suigrači i prijatelji opisuju Iniestu i kao nevjerojatno dobroga čovjeka.

– Njega suparnik na terenu udari, a on mu se ispričava. Takav je Andres – kaže Samuel Eto’o.

Iniesta iz Barcelone odlazi nakon više od 670 nastupa i čak 35 trofeja, a posljednji u nizu mogao bi biti ravan čudu. Naime, Barcelona bi prvi put u povijesti mogla okončati šampionsku sezonu bez poraza. Madridski Real posljednja joj je iole zahtjevnija prepreka.


Nebrojeno puta Andres Iniesta bio je proglašavan igračem utakmice, pa tako i u ljeto 2011. godine kada je za Barcu igrao protiv Hajduka na Poljudu u prijateljskom ogledu.

Veliki Andres sučeljavao se u sredini terena s Brkljačom, Vukovićem, Trebotićem... Sada im je vjerojatno žao što nisu opalili selfie s proćelavim nogometnim Einsteinom. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije