Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJAJNI MARKO ROG

Poruka Napolijevom treneru: Marzullo, zašto jednog tako jakoga igrača držiš u zamrzivaču?

Marko Rog
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
06.03.2017.
u 17:01

– Ako ovako nastavi, Rog će biti novi Roy Keane – jedan je od komentara

Dečko iz Nedeljanca Marko Rog (21) ipak je nogometaš za veliku svjetsku scenu. Novi dokaz tome briljantan je nastup našega reprezentativca za Napoli u derbiju talijanskog prvenstva protiv Rome na Olimpicu (2:1 za goste), u kojemu je Marko Rog bio nositelj jedne od naslovnih uloga u sastavu gostiju.

– Nisam siguran koliko je Napoli platio za Roga, ali to je bila sjajna investicija.

– Marko Rog, ti si čudo od igrača! – ovo su samo neki od komentara navijača Napolija na službenom klupskom Twitteru, dok je netko s BBC-a tresnuo ovo:

– Ako ovako nastavi, Rog će biti novi Roy Keane.

Kruške i jabuke

Pomiješane kruške i jabuke, ofenzivni i defenzivni vezni, nikakvih dodirnih točaka između lakonogog, lepršavog Varaždinca i nabusitoga Irca...

Marko je protiv Rome prvi put odigrao 90 minuta u talijanskoj ligi, bio je pozicioniran na desnoj strani veznoga reda, u kojemu su još bili Brazilac s talijanskom putovnicom Jorginho i Slovak Marek Hamšik. Na nogometnom portalu whoscored.com ocijenjen je sa 7.1, bolji od njega bili su Hamšik (8.1), Koulibaly (8.0), Ghoulam (7.2) i igrač utakmice, dvostruki strijelac, sjajni belgijski reprezentativac Dries Mertens (8.2).

Zanimljivo, Rogov prosjek ocjena u šest nastupa u talijanskoj ligi je 6.52, dok Ivan Strinić (koji u Rimu nije nastupio) u sedam nastupa ima prosječnu ocjenu 7.24 i četvrti je najbolje ocijenjeni igrač Napolija. To znači da ni jednom nije podbacio, što mu u bitci za dres reprezentacije malo znači. Naime, izbornik Čačić ga se odrekao.

No nije se primjerice odrekao 29–godišnjega vratara Ivana Vargića iz Lazija, jedinoga s popisa reprezentativaca koji ove sezone nije branio ni jednu jedinu minutu.

No vratimo se ipak Marku Rogu, talentiranom igraču kojega je trener Napolitanaca Maurizio Sarri očito predugo držao na ledu. Jer, kad god je dobio šansu, Marko Rog bio je među najboljim igračima Napolija.

– Marzullo, zašto jednog tako jakoga igrača držiš u zamrzivaču? – pita se portal Tutto Napoli.net.

La Gazzetta dello Sport ovako je recenzirala Markov nastup u Rimu, uz naslov: “Rog simbol Napolija”.

– Dvojica igrača simboliziraju taktičke stavove suparnika: Marko Rog i Daniele de Rossi. Mladi Hrvat, angažiran na poziciji koju obično pokriva Poljak Zielinski, radio je stalni pritisak na veziste Rome, imao je siguran posjed lopte i izvrsno surađivao s Callejonom, Jorginhom i Hysajem.

– Napulj je osobito vruća sredina, na to trebate biti spremni – kaže bivši igrač Napolija (2003./2004.) Mario Cvitanović i objašnjava Rogov status:

– Marko je došao u Napoli prošloga ljeta na kraju prijelaznoga roka, dakle poslije priprema, i trener Sarri očito smatra kako mu treba vremena za prilagodbu. Sarri je na glasu kao veliki taktički mag i očito želi da svi igrači pohvataju sve automatizme u igri.

Nije li s Rogom ipak predugo čekao?

– Zar je tih nekoliko mjeseci, koliko je Marko čekao debi, predugo razdoblje u karijeri nogometaša? Nije, sve je to normalan proces i nisam vidio nikakav razlog za uzbunu oko Markova statusa. Usto, Napoli ima dobar rezultat pa Sarri nije sklon prevelikim rotacijama, a i konkurencija u veznom redu dosta je jaka – ističe Cvitanović.

Čak i Gvinejac igra više

Marko Rog tako je od sedmorice Napolijevih vezista u talijanskoj ligi dobio najmanju minutažu, sa samo šest nastupa, dok ih je dvije godine mlađi Gvinejac Amadou Diawara skupio čak 14. Nažalost, Varaždinac će morati još neko vrijeme ostati u čekaonici kada je riječ o ključnim nastupima sezone. Tako sutra u uzvratu osmine finala Lige prvaka protiv Real Madrida (prijenos na Arenasportu) vjerojatno neće biti u prvom planu.

U ovoj sezoni u Ligi prvaka odigrao je samo deset minuta protiv Benfice u Lisabonu, a posljednji pogodak postigao je još u kolovozu prošle godine, za Dinamo protiv Red Bull Salzburga. Predugi post...

Marko Rog četvrti je hrvatski nogometaš u redovima Napolija, nakon Aljoše Asanovića te spomenutih Cvitanovića i Strinića. Prvi naš čovjek u Maradoninu klubu, Aljoša Asanović, zatekao se pod Vezuvom u sumornoj sezoni 1997./1998. kada je Napoli osvojio samo 14 bodova i izletio iz prvoligaškog društva. Aljošin suigrač u Napoliju bio je tada današnji Juventusov trener Massimiliano Allegri.

Mario Cvitanović nastupao je s Napolijem u sezoni 2003./2004. u talijanskoj Seriji B.

Napoli će se ove sezone tući s Romom za drugo mjesto u talijanskoj ligi (Rimljani nakon 27 kola imaju dva boda prednosti), u polufinalu talijanskog kupa love zaostatak 1:3 protiv Juventusa, a isti ishod trebaju nadoknaditi protiv Real Madrida u Ligi prvaka.

>>Las Palmas na hrvatski pogon: Livaja zabio, Halilović asistirao

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije