Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pionir mješovite borbe

Ponosno nosi tetovažu hrvatskog grba, a tući se počeo kako bi spasio život majci

31.07.2020.
u 11:49

Bio je Miletich i vrlo dobar prvak, uspješno obranio pojas četiri puta, no problem je bio taj što je gubio borbe po manjim organizacijama dok je bio na tronu veltera u UFC-u

Kada spomenemo pojam američkog Hrvata u UFC-u, većini nam na pamet prvo pada ime teškaškog prvaka Stipe Miočića koji porijeklo vuče iz Rtine i jako je ponosan na njega. Manji je broj onih koji će znati da je jedan drugi američki Hrvat bio među glavnim pokretačima UFC-ova uspjeha. I također je ponosan na svoje korijene.

Riječ je o čovjeku čiji je nadimak bio Hrvatska Senzacija, Patu Miletichu, sada 52-godišnjaku koji je u ranim godinama organizacije (devedesete) bio jedan od glavnih likova oko čijih borbi su se gradile priredbe. Prije nego što su mnogi znali što je slobodna borba, Pat je kombinirao vještine.

Trenutačno su samo 24 osobe u UFC-ovoj Kući slavnih, a Miletich je toliko važan u povijesti organizacije da uopće nije iznenađenje što je u odabranom društvu legendi poput Randyja Couturea, Antonija (Minotaura) Nogueire, Georgesa St-Pierrea...

Potpuno opravdano i zasluženo jer bio je sjajan borac, ali i osebujan tip, pa je brzo postao poznata ličnost u ranim danima UFC-a, prije nego što su vještinu i osebujnost kombinirali likovi poput Andersona Silve ili Conora McGregora.

Odrastao je kao najmlađi od petero djece. Majka Mona bila je medicinska sestra, a otac vojnik. Pat je prošao teško djetinjstvo, ponajviše jer su mu dva starija brata preminula a da nisu doživjeli tridesetu te zato što si nije mogao financirati studiranje.

U MMA krenuo s 26 godina

MMA karijeru započeo je dosta kasno, budući da su mu prve strasti bile hrvanje i američki nogomet. Počeo je trenirati s 26 na leđima i to kako bi platio račune i liječenje majci koja je imala problema sa srcem. Trenirao je u Iowi gdje je, uz znanje iz hrvanja, počeo s karateom i brazilskim džiju-džicuom, a zatim je proširio znanje i na ostale borilačke vještine. Baš su mu karate i džiju-džicu i ostali najjača područja jer je u obje vještine zaradio crni pojas.

Nakon početaka Miletich je ekspresno u manje od dvije godine odradio 19 borbi po manjim organizacijama te upisao omjer 17-1-1, što je bilo dovoljno da dobije poziv UFC-a za turnir velteraša, kategorije koja u to doba još uvijek nije imala svojeg prvaka ili pojas. Tog 13. ožujka 1998. Miletich je upisao dvije pobjede i slavio na turniru, da bi samo pola godine poslije bio u borbi za prvog velter prvaka u povijesti kategorije. Nakon napete borbe Hrvatska Senzacija uspjela je svladati Mikeya Burnetta podijeljenom odlukom i tako se zauvijek zapisati u povijesne knjige organizacije.

Bio je Miletich i vrlo dobar prvak, uspješno obranio pojas četiri puta, no problem je bio taj što je gubio borbe po manjim organizacijama dok je bio na tronu veltera u UFC-u, tako da ga se nije shvaćalo toliko ozbiljnim. Naslov je držao od ožujka 1998. pa sve do svibnja 2001. kad ga je gušenjem za naslov svladao Carlos Newton. Pokušao se Miletich prebaciti iduće godine u srednju kategoriju, ali nije išlo – upisao je jedan poraz, da bi u kasnijim godinama karijere odradio još dvije praktički ekshibicijske borbe.

No, njegov utjecaj nije stao samo na borilištima, mnogi kažu da je Mileticheva aktivnost nakon karijere pridonijela i više za sport negoli ona tijekom nje.

– Ovaj lik je legenda tog sporta. Toliko je dugo tu i toliko je i dalje u sportu, na najvišoj mogućoj razini. Istinski MMA pionir – govori UFC komentator Joe Rogan.

Još tijekom MMA karijere Miletich je otvorio svoj Miletich Fighting System kamp u rodnom Bettendorfu u Iowi gdje su iznjedrili sjajne borce od kojih su neki završili i s naslovom UFC prvaka, poput Matta Hughesa, Tima Sylvije i Robbieja Lawlera. Njegov kamp funkcionira i danas te i dalje proizvodi sjajne borce.

S UFC-om jedno vrijeme nije bio u dobrim odnosima. Nakon što je postao jedan od trenera u popularnom UFC-ovu realityju “Ultimate Fighter” (u kojem mladi borci dobivaju šansu u kavezu, a treniraju ih bivši prvaci), optužio je Danu Whitea da je priredbu UFC 63, na kojoj su se trebali boriti njegovi mladi borci, namjerno organizirao da se podudara s njegovom borbom.

Veliki šef UFC-a Dana White nazvao ga je egocentričnim i paranoičnim luđakom. Ipak, nekoliko godina nakon toga White se ispričao i rekao da je sukob njegova krivnja, a najbolja potvrda da tako i misli stigla je 2014., kada je Pat primljen u Kuću slavnih UFC-a.

Optužbe za nasilno ponašanje

Inače, Miletich već 15 godina trenira američke vojnike u Iowi, a nekoliko puta je pisao i dizajnirao obrambene taktike za vojsku. A bavi se i komentiranjem MMA borbi. Prije je radio za Strikeforce, a sad radi za ESPN-ov MMA Live.

Također, vodi i podcast The Conspiracy Farm koji je uglavnom utemeljen na činjenici da je mason te je u tom smislu iznimno aktivan u iznošenju svojih uvjerenja i agendi u javnost, do te mjere da je proklinjao Baracka Obamu govoreći da želi da tadašnji predsjednik SAD-a oboli od ebole (!?).

Od brojnih optužba za nasilno ponašanje i remećenje javnog reda i mira samo su dvije dokazane. Dvaput je zaustavljen u vožnji u alkoholiziranom stanju, posljednji put početkom srpnja. Imao je sreće jer mu je taman prošla uvjetna kazna od prošlog prekršaja. No, ne može se zaboraviti sve dobro što je učinio za sport i nove generacije u njemu. I sve to ponosno noseći tetovažu hrvatskog grba na ramenu.

– Ja sam valjda najmanji Hrvat na svijetu! Kad pogledate Hrvate, svi su ogromni. Pogledajte Cro Copa, Stipu Miočića koji je medvjed od čovjeka. Jeste ikad vidjeli njihovu vaterpolsku reprezentaciju? To je jezivo, sve ogromni dvometraši koji te mogu potopiti kad požele – rekao je ponosno Miletich. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije