Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drugi najmlađi pobjednik Toura

Pogačar: Glava će mi eksplodirati... Armstrong: Nešto takvo nikad nisam vidio

Tadej Pogačar
21.09.2020.
u 12:12

Tadej Pogačar nikoga ne sluša, vozi po svom osjećaju...

Tadej Pogačar proslavit će danas (ponedjeljak) 22. rođendan. Bolji poklon od toga da postane ukupni pobjednik biciklističke utrke Tour de France nije mogao ni zamisliti. A još do subote bilo je prilično nevjerojatno da bi ovaj mladi slovenski biciklist mogao postati ukupni pobjednik najzahtjevnije i najprestižnije biciklističke utrke na svijetu.

Tadej je pobjedom u 20. etapi, pojedinačnom kronometru od Lurea do vrha uspona na La Planche des Belles Fillesu u dužini od 36,2 kilometra, preuzeo vodstvo u ukupnom redoslijedu od svog sunarodnjaka Primoža Rogliča. Savršeno je odvozio subotnji kronometar te je zaostatak od 57 sekundi u odnosu na Rogliča pretvorio u prednost od 59 sekundi. Najveći dio razlike u subotu Pogačar je napravio u posljednjih šest kilometara etape, odnosno na usponu na La Planche des Belles Filles. Na prolaznom vremenu uoči uspona imao je samo 36 sekundi bolje vrijeme od Rogliča, no uspon je odvozio čak 1:20 minuta brže od svog devet godina starijeg sunarodnjaka i u posljednji trenutak “ugrabio” žutu majicu koju je Roglič držao od devete do 19. etape.

Mora da sanjam

– To što je Tadej napravio u 20. etapi nešto je što do sada nikad nisam vidio na biciklističkim utrkama – rekao je Lance Armstrong, legendarni američki biciklist.

Tadej Pogačar
1/9

Po ulasku u cilj ni Tadej nije vjerovao u to što se dogodilo.

– Mora da sanjam. Ovo je nevjerojatno – rekao je.

Primož Roglič mu je prišao, zagrlio ga i rekao: “Ne sanjaš, pobjednik si”.

Tadej se nasmijao i rekao:

– Glava će mi eksplodirati. Ne znam kada ću postati svjestan što sam napravio.

S 22 godine neće biti najmlađi pobjednik Tour de Francea. Mlađi od njega bio je samo Henri Cornet, pobjednik drugog Toura iz 1904. godine. Ali, Tadej je 2019. godine bio najmlađi pobjednik u povijesti jedne druge utrke – Tour od California. Te iste godine bio je triput na postolju utrke Vuelta. Od 2019. godine član je ekipe Emirates.

– Ova moja pobjeda je pobjeda cijele moje ekipe. Znao sam svaki metar ove ceste, svaku rupu gdje treba ubrzati, jer ovo je cesta koju morate znati. Zaista moram zahvaliti baš svakom pojedincu u svom timu – istaknuo je Tadej. Slušao sam ekipu na radiju na ravnom dijelu, ali onda ih više nisam čuo jer su navijači na usponu bili preglasni. Nisam znao razliku. Dao sam sve od sebe i vozio sam “pun gas” od početka do kraja, pogotovo jer sam dobro poznavao cestu – istaknuo je Tadej.

Tadej je triput bio pobjednik etapa na ovogodišnjem Tour de Franceu. U Parizu je jučer pozirao s čak tri majice – sa žutom za konačnu pobjedu, zatim točkastom za najboljeg brdskog vozača i s bijelom za najboljeg mladog biciklista. Jedina majica koja mu nedostaje je zelena, za najboljeg sprintera. Za pobjedu je Tadej dobio 500 000 eura. Tome se trebaju dodati još nagrade za pobjednika pojedinačne etape pa će ukupno zaraditi 602.328 eura.

Tadej Pogacar wins Tour de France 2020 Handout. Final stage of the 107th edition of the Tour de France cycling race, 122km from Mantes-la-Jolie to Paris, in France, Sunday 20 September 2020. This year
Foto: ABACA/ABACA/PIXSELL

Zanimljivo je da je Tadej pobijedio Rogliča i u završnici prvenstva Slovenije na Pokljuki.

– Bio sam Tadejev izbornik dok je još bio u dobnoj kategoriji do 23 godine, tako da ga dobro poznajem. Znam kako je u to vrijeme pobjeđivao na utrkama. S obzirom na njegov talent, trud koji ulaže i ozbiljnost kojom se bavi sportom, vjerovao sam da će uspjeti. U vrijeme kada sam se natjecao sve je bilo drukčije. Danas je tehnika napredovala. Sve je pod nadzorom stručnjaka. Treninzi se mjere, planiraju i onaj tko je talentiran prije ispliva na površinu. Brojevi to brzo pokažu, a onda je samo pitanje tehničkog znanja i kako ćete dobiti mjesto u timu – rekao je Matija Hvastija, nekadašnji sjajni slovenski biciklist, i sam dvaput sudionik Tour de Francea.

Žuta majica se ne dira

Hvastija i danas podijeli pokoji savjet mladom Tadeju, ali...

– Ma, nikoga on ne sluša. Vozi po svom osjećaju. Ljudi ga vole jer vozi atraktivno – istaknuo je.

FRA, Tour de France 20.09.2020, Paris Champs Elysees, FRA, Tour de France, 21. Etappe, von Mantes La Jolie nach Paris Champs Elysees (122 km), im Bild pogacar (tadej) (slv) // during the 21th stage, from Mantes La Jolie to Paris Champs Elysees (122 km) of 2020 Tour de France. Paris Champs Elysees, France on 2020/09/20. EXPA Pictures © 2020, PhotoCredit: EXPA/ Pressesports/ Bernard Papon *****ATTENTION - for AUT, SLO, CRO, SRB, BIH, MAZ, POL only***** EXPA/ Pressesports/ Bernard Papon
Foto: EXPA/PIXSELL

Nepisano pravilo Tour de Franca je da se nositelja žute majice ne smije dirati u posljednjoj etapi...

– Istina. Tako je to godinama. I da nije tako, gotovo minuta prednosti ne može se izgubiti na ravnom dijelu. Ulazak na Elizejske poljane, u cilj, više je parada nego ozbiljna vožnja – zaključio je Hvastija.

Komentara 1

Avatar SrebrniLetac
SrebrniLetac
13:07 21.09.2020.

Lance Armstrong, legendarni američki biciklist.... po cemu je Lance legendaran? a da, po dopingu i po tome sto je bio najveci prevarant u povijesti ovoga sporta, ali manje-vise, takve su americke legende....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije