Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jarun kup

Počinje sezona rukometa na pijesku

Rukomet na pijesku
Foto: Privatna arhiva
1/4
18.04.2019.
u 16:20

Ovogodišnje izdanje turnira održat će se od 26. travnja do 1. svibnja te će ugostiti oko 700 sportaša iz cijele Europe.

AKRP Zagreb zajedno je sa Zagrebačkim rukometnim savezom organizator i najvećeg turnira rukometa na pijesku u Hrvatskoj, Jarun kupa, koji će se održati od 26. travnja do 1. svibnja te će ugostiti oko 700 sportaša iz cijele Europe. Vodeći se sloganom turnira "Budite dio naše ljetne priče" dođite i podržite naše pjeskaše.

Rukomet je u Hrvatskoj vrlo popularan sport, posebno zahvaljujući uspjesima muške seniorske reprezentacije, koja je ponukala mnoge djevojčice i dječake da svoje slobodno vrijeme provode u dvoranama pokušavajući nadmašiti svoje idole.

Budući da dvoranska sezona završava krajem svibnja, a počinje tek u rujnu, ljetnu pauzu mladi (a i nešto stariji) rukometaši i rukometašice provode na zraku igrajući rukomet na pijesku.

Ako ste i vi jedni od onih koji nisu još čuli za ovaj sport, evo odmah odgovora na dva najčešća pitanja: - da, rukomet na pijesku, ne odbojka; te – ne vodi se lopta, igrač smije napraviti tri koraka i onda je ili doda drugom igraču ili je spusti na pijesak pa može napraviti nova tri koraka. 

Ovaj vrlo atraktivni, a uskoro, nadamo se, i olimpijski sport, svoje korijene vuče iz Italije, gdje je utemeljen devedesetih godina prošlog stoljeća, a međunarodna pravila igre donesena su 2002., od kada se igra i u Hrvatskoj.

Na reprezentativnoj razini seniori su, uz Brazilce, već godinama u samom svjetskom i europskom vrhu pa tako imaju 6 zlatnih, 4 srebrne i 5 brončanih medalja, koje su osvojili od 2005. godine na svjetskim i europskim prvenstvima te Svjetskim igrama.

Seniorke su pak u vlasništvu 3 zlata, 2 srebra i 2 bronce. Svakako treba pohvaliti i naše mlade nade koje su sudjelovale na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu prošle godine, gdje su se djevojke u povijest upisale kao prve olimpijske viceprvakinje u rukometu na pijesku, a dečki zauzeli vrlo dobro 4. mjesto.

Ni klupskih uspjeha ne nedostaje. Na europskoj smotri najboljih klubova (EBT Finals), hrvatski su predstavnici postizali značajne rezultate. Ipak, najviše klupskih trofeja u ovom sportu, ne samo u Hrvatskoj, nego u cijeloj Europi, u svojem vlasništvu ima Akademski klub rukometa na pijesku Zagreb.

Već dugi niz godina prva ženska i muška ekipa igraju pod nazivom Detono, iz koje je na prošlom Svjetskom prvenstvu sudjelovalo čak šest (od 10) reprezentativaca. Druga ekipa, Chemo Profili, spoj je mladosti i iskustva - većinom ju čine mlade reprezentativke i reprezentativci na terenu vođeni iskusnim zaljubljenicima i dugogodišnjim igračima Kluba.

Akademski klub rukometa na pijesku Zagreb osnovan je 2006. godine i u svojoj povijesti ima 9 naslova klupskih prvaka Europe (7M + 2Ž), a muška je ekipa i trenutni osvajač Kupa prvaka Europe. Detonatori su Prvenstvo Hrvatske osvojili 11 puta, a Detonatoricama je to pošlo za rukom četiti puta. Klupske prostorije pune su pehara i medalja s raznih natjecanja diljem Europe. 

O kakvim se zaljubljenicima u ovaj sport radi, govori i činjenica da na turnire i 1200 km udaljene odlaze kombijima u petak nakon posla, a već su u ponedjeljak ujutro na svojem radnom mjestu.  Budući da je rukomet na pijesku amaterski sport, svi igrači imaju druge poslove kojima, između ostalog, financiraju i odlaske na međunarodne turnire.

Jedna od uzbudljivijih priča datira iz 2010. godine, kada su Chemo Profili prije zadnjeg turnira sezone zaostajali dva boda iza tada konkurentske ekipe na ljestvici u utrci za natjecanje za klupskog prvaka Europe. Sjeli su u automobile u petak nakon posla, došli u Grčku, osvojili turnir, plasirali se na završni turnir i u ponedjeljak se vratili na svoja radna mjesta i predavanja na fakultetima! Sličnu su stvar napravile i djevojke koje su u pomlađenom sastavu otišle u Nizozemsku i osigurale plasman na završnom turniru u 2018. godini.

Također, AKRP Zagreb je zajedno sa Zagrebačkim rukometnim savezom organizator i najvećeg turnira rukometa na pijesku u Hrvatskoj, Jarun kupa. Turnir već godinama slovi kao svojevrsni početak pjeskaške sezone. Održava se dvanaestu godinu za redom i organizatori svake godine ljestvicu dižu sve više kao bi turnir sudionicima i pratiocima ostao u pamćenju te kako bi se vratili i sljedeće godine. 

Prošlogodišnjim izdanjem se svrstao među tri najbolja turnira u Europi. O uspješnosti turnira govori i činjenica kako je broj stranih ekipa sve veći, a posebno veseli činjenica da se turnir od ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske te gradonačelnika Grada Zagreba.

Turnir je od ogromne važnosti za razvoj rukometa na pijesku, za kojeg se u bližoj budućnosti očekuje da postane dio Olimpijskih igara. U sklopu turnira bit će održana sportska konferencija o aktualnim temama vezanih za ovaj atraktivni sport, fair playu, zdravom načinu prehrane sportaša (s naglaskom na prehranu pjeskaša) te o prevenciji ozljeda na pijesku.

Ovogodišnje izdanje turnira održat će se od 26. travnja do 1. svibnja te će ugostiti oko 700 sportaša iz cijele Europe. Ove godine
po prvi puta će nastupiti i predstavnici Kine koji će se natjecati u mlađim dobnim kategorijama. Najviše pažnje će privući seniorski dio turnira gdje se očekuju najzanimljivije utakmice.

U ženskoj kategoriji titulu će braniti hrvatske prvakinje ŽKRP Kontesa Nera koje se već godinama nalaze u samom vrhu europskog poretka. U muškoj seniorskoj konkurenciji dobit ćemo novoga prvaka, a najveći favoriti su danski predstavnici HEI beachhandball, Detono Zagreb, švedski nacionalni tim te još jedna hrvatska uzdanica BHC Sesvete. Vodeći se sloganom turnira „Budite dio naše ljetne priče“ dođite i podržite naše pjeskaše.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije