Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTAR Dok je Pletikosa briljirao, Petrić se našetao

Pobjeda u Beču bez ispaljenog metka

Na kraju se ipak nismo upecali u austrijsku mrežu
Foto: Antonio Bronić
09.06.2008.
u 00:11

Bečki dječaci idu tužni na spavanje. Njihova je momčad izgubila iako je dala sve od sebe. Protivnikov jedan udarac prema vratima austrijskog vratara Macha. Samo jedan. I to Luke Modrića s bijele točke koji je pucao ravno po travi. Da je vratar ostao stajati obranio bi. Ostalih 87 minuta Hrvatska je u Beču bila bezopasna, bez udarca u vrata. I pobijedila. Osmjehnula se i nama sreća.

Modrić ušao u povijest Eura


Prekršaj Aufhausera na Oliću u trećoj minuti bio je najbrži jedanaesterac u povijesti europskih prvenstava. I dosad je rekord držala hrvatska utakmica, četvrtfinale iz 1996. i Jerkanovo igranje rukom u 19. minuti.
Klinsmann je taj udarac pretvorio u vodstvo Nijemaca 1:0 u utakmici koja je završila rezultatom 2:1. (ab)
Izostao bečki valcer
Pletikosa je debitirao na pozornici Starog kontinenta, dugo je čekao je taj trenutak i savršeno ga iskoristio. Obranio je svih šest udaraca Austrijanaca! Treba mu zapljeskati, ipak nam je osigurao bodove.

Na ustima smiješak nakon prvih dvadeset minuta igre, a na tekstu naslov - "Bilićev bečki valcer". Modrić je otvorio, čekalo se još 1-2-3 komada. Međutim, Slavenov orkestar je tada prestao svirati.

Bilićeva momčad cijelu utakmicu nije uputila udarac prema vratima (ni iz igre, ni iz prekida), a izbornik je iz igre vadio napadače. Počeo se braniti već nakon sat vremena. Uveo je Budana, koji je vraćao loptu u vezu. Kranjčara je poslao na klupu, Kneževića u obranu, a na njegovo mjesto stao je Pranjić.

Budan i Petrić na doping kontroli


Nakon susreta, dva igrača koja su itekako razočarala – Mladen Petrić i Igor Budan – morala su ići na dopinšku kontroli. Vrlo brzo su dali urin te s ostatkom momčadi otišli na spavanje u bečki hotel Hilton, a u ponedjeljak ujutro vratit će se u svoju bazu u Bad Tatzmannsdorfu.

"Želio sam dobiti s Pranjićem na motoričnosti na sredini terena!", izjava je izbornika. Za to je trebalo izvaditi Niku Kranjčara. Da bi se dobilo na motoričnosti...

Ali problem nije bio u Niki. Vikao je Bilić, ali Ćorluka i Pranjić ga nisu čuli. Igrati po bokovima, širiti igru. Dvojac nije odigrao kako se od njih očekivalo. Srna je radio posao za dvojicu na desnom boku, vraćao se po loptu, šprintao u napad, pa tako gore-dolje. Čarli, kad bi primio loptu, ne bi prema praznom prostoru nego - ravno u austrijske braniče.

Petrić nije spreman
Petrić se štedio, pustio je Olića da sam juri, nije mu mnogo pomogao. U odličnoj šansi, kad je Ćorluka ubacio s boka dijagonalno, odapeo je iz prve, preko vrata. Bila je to izgledna situacija za gol. Jedan na jedan s osrednjim vratarom. Upropaštena.

Ulaznice na crno prodavali i po 700 eura


U noći uoči dvoboja Hrvata i Austrijanaca tisuće su pokušavale na crno kupiti ulaznice. Preprodavača ima, uspjeli su našim ljudima u subotu uvaliti dvije ulaznice za 700 eura. A ispred stadiona bilo je ulaznica po 130 eura, pa i niže. Za jeftiniji ulaz trebalo je samo malo strpljenja. (om)

Kao istureni napadač morao je malo i potrčati. Jer ako Pranjić s boka vuće kontru, a on kasni za njime, teško može osvojiti poziciju za udarac. Dvadeset minuta prije kraja Olić je izgubio strpljenje, došao je do Bilića i nešto mu se požalio. Izbornik se istog trena okrenuo i pokazao prstom na Budana.

Petrić je shvatio znak i krenuo na tuširanje. Vjerojatno je i njemu pukao film zbog Petrića. Nažalost, taj simpatičan momak, nije pokazao da je u formi za Europsko prvenstvo. Za usporedbu, Pletikosa je pretrčao tri kilometra, a Petrić osam. Isto kao i braniči Kovač i Šimunić.

Pohvaliti treba Roberta Kovača, koji je kao i uvijek nezamijećeno obavljao prljavi posao. Zaustavio je lopte koje su išle prema najstarijem igraču turnira. Iako su ga 'stisle' godine, Vastić je iz napada trčao u obranu, uzeo loptu i natrag u napad. Rođen je u Hrvatskoj, pokazao je da nogomet igra fantastično.

Kad nije spašavao Plete, lopte je iz mreže vadio Šimunić. Dokazao je da mu Austrijanci nisu ravni, o čemu je danima pričao. Pletikosa je već bio na podu, lopta išla iskosa išla u prazna vrata, a odnekuda se stvorio Joe i poslao je u korner.

Bečka škola
Ivanschitzeva ljevica, o kojoj sam i sam toliko znakova napisao, i nije tako precizna. Daleko je od Beckhama, kako mu tepaju Austrijanci. Zaboravio je i na bečku školu, nije igrao u bijelim rukavicama.

Naši dečki su pobijedili, no u svlačionici nisu skakali od veselja. Zabrinuta lica vidio sam i dok sam se spuštao niz stepenice Ernst Happela. Iz Beča u Bad Tatzmannsdorf krećem podijeljenih osjećaja. Sretan jer smo odlično startali, ali tužan zbog igre. Austrijance će ionako svi pobijediti...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije