Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJEST

Plavi su zbog Vanče izbacili pjesnike iz lige

07.12.2008.
u 20:24

Legendarni Zagrebov napadač Željko Smolek odigrao je u 70-ima niz utakmica s Dinama. I po dobru pamti samo jednu...

- Bilo je to 1978. godine, postigao sam pogodak, na Dinamovim vratima bio je Tomo Ivković. Završilo je 1:1 i bio mi je to jedini remi s Dinamom! Uvijek su nas dobivali, nikako nismo mogli igrati s njima – veli Smolek.

Ćiro nije htio pustiti
Dinamo i Zagreb nikad nisu bili u idiličnim odnosima. Dinamo je kao stariji brat nerijetko opaljivao čvrge malom braci. Baš su plavi tih godina izbacili Zagreb iz Prve lige!

- Pobijedili su nas u Kranjčevićevoj 2:1, Valec nam je zatresao mrežu, mislim da je to bila sezona 1974./75. A poslije su dali bod skopskom Vardaru, igrali su 2:2, da bi im došao napadač Vančo Balevski! A na kraju nije došao – sjeća se Smolek.

Još jednom je Zagreb izletio iz Prve lige, 1982. kad je Dinamo osvojio naslov.

- Te mi je sezone pukla tetiva, nisam igrao međusobnu utakmicu, ali nikako se nismo mogli dogovoriti... Nakon utakmice u Kranjčevićevoj, naši su im navijači razbili automobile. Ćiro im je bio trener, nije htio pustiti – kaže Smolek.

Zagreb je devet godina čekao na povratak u Prvu ligu, u međuvremenu je bio i u Trećoj ligi. Napokon se vratio u elitu 1991. godine, trener je bio Ivo Šušak, a Smolek pomoćnik! No, tada se raspala bivša država, a nogometna sezona 1991./92. zbog Domovinskog je rata odigrana u komadu, na proljeće 1992. godine. I tad je Zagreb napokon pobijedio plave, bilo je to u 9. kolu, 4. travnja, u Kranjčevićevoj je bilo oko 10.000 gledatelja! A maksimirski se klub zvao HAŠK Građanski...

Škrinjarov ‘oxford’
- Uvijek se rado sjetim te utakmice, pobijedili smo 2:0 – kaže Vjekoslav Škrinjar, tada dinamovac na posudbi u Zagrebu.

- Bio sam silno motiviran, mene su poslali na kaljenje u Kranjčevićevu. I odigrao sam jednu od najboljih utakmica, bio sam presretan nakon pobjede. Bila je to za mene doista posebna utakmica, bio sam prepun revolta, želio sam svima dokazati da mi je mjesto u Maksimiru. I vratio sam se sljedeće sezone – kaže Škrinjar, čijeg se ‘oxforda’ s te utakmice još dobro sjećamo.

U plavom je dresu Škrinjar također pobjeđivao u gradskim derbijima.

- Ili je Dinamo slavio, ili je bilo neodlučeno. Uglavnom, bile su to neizvjesne utakmice, sredinom devesetih godina doista su to bili pravi gradski derbiji. Po kakvoći smo bili podjednaki - kaže Škrinjar.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije