Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema novca, evo ti nekretnina

Plaćanje stanovima više se ne može prikrivati

Nikola Prkacin
Sanjin Strukic/PIXSELL
12.08.2010.
u 11:24

- Prkačin i Žorić dobili su stan za igranje kod nas, a Kasun nije i neće, platit ćemo ga novcem - kaže Zagrebov predsjednik Davor Jelavić.

Kasun dolazi za 700.000 eura, ali dobit će dva stana i malo keša. Zadar će Giričeka platiti nekretninom, kao što je učinio s Komazecom. Te su dvije kuloarske priče podsjetile na neka prošla vremena i otvorile pitanje: kako se takav način plaćanja sportaša regulira. Danas ga najviše prakticiraju KK Zagreb i VK Jug.

Nekad nije bilo poreza

– Prije no što sam došao u Cibonu, sredinom 80-ih, u Zadru sam svim igračima dao stanove. Tako je bilo i u Ciboni, preko Univerzijade stanove su dobili svi igrači, njih 14, Nakić, A. Petrović, Knego, Čutura, Bečić... Tada se to radilo preko SIZ-a za fizičku kulturu, sjećam se da ih je Zdenko Peštić podijelio oko 200. Tada je doista bilo lakše raditi sa sportašima – rekao je negdašnji dugogodišnji Cibonin direktor Bože Miličević.

Danas je, dakako, druga priča. Socijalizam, taj nikad prežaljeni poredak za sportske dužnosnike, pada u zaborav. Brutalni kapitalizam stupio je na snagu i stanova za ugledne članove društva više nema. Doduše, zagrebački gradonačelnik Bandić dijelio je stanove zaslužnim građanima (i sportašima), ali na određeno vrijeme.

– Nekad su svi zagrebački klubovi davali stanove svojim vodećim sportašima. Tada je to bilo društveno opravdano, na taj stan niste morali platiti porez, a sada se sve to pretvorilo u profesionalne ugovore. Stan se više ne može prikriti, mora ići na ime, biti uknjižena nekretnina. Nema više skrivanja, to se danas mora voditi u osobna primanja. Doduše, danas sponzori mogu donirati stan, no na njega se moraju platiti porezne obveze – podsjeća Miličević.

Cibona godinama ne dodjeljuje stanove, no rival iz Trnskog to čini. Ne kao što se nekada radilo, no Prkačin i Žorić dobili su stanove.

Nekretnine žele stariji

– Stan žele većinom stariji igrači ili oni koji se žele skrasiti u Zagrebu. Tako je Prkačin rekao da mu ne treba novac, već stan. I Žorić je dobio stan. Suprotno onome što se govori i piše, Kasun ga nije dobio. S njim smo se dogovorili da će dobiti novac. Ako igrač traži stan, mi bolje prođemo jer ga nađemo tamo gdje su stanovi povoljniji – objašnjava predsjednik kluba Davor Jelavić, inače gradski ministar za gradnju, pa to sigurno pomaže kada netko od igrača poželi krov nad glavom. Za objede koje ga prate kaže:

– Nekima je moja funkcija ideja za neku sumnju, no ja imam 43 godine staža, od proizvodnje do sedam godina pročelničkog staža, i logično je da u ova teška vremena oni koji su u prvim gospodarstvenim redovima lakše dođu do sponzora.

 

Komentara 1

OB
-obrisani-
23:14 14.08.2010.

Svaki dan, apsolutno besplatno, under/over nogometni pickovi na: http://under-over-soccer-picks.blogspot.com/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije