Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA PROMJENA

Pilić: Ovom su odlukom ubili draž Davisova kupa

Nikola Pilić
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/2
18.08.2018.
u 08:13

Dosadašnji format Svjetske skupine sa 16 najboljih reprezentacija zamijenit će jednotjednim finalnim turnirom 18 reprezentacija koji će se zvati Svjetski teniski kup

A znate kak se veli: kaj se može, ne? – rekao je pomalo nezadovoljno bivši hrvatski tenisač i trener Nikola Pilić na novu situaciju i format Davisova kupa.

Nije on jedini koji se teško oprašta od 118 godina duge teniske tradicije. I mnogi drugi bunili su se protiv uvođenja toliko radikalnih promjena, ali Međunarodni teniski savez (ITF) na svojoj je godišnjoj skupštini u Orlandu ipak izglasao te promjene. Praktički novo natjecanje održavat će se već 2019. godine.

Nikola Pilić
1/13

Tako će dosadašnji format Svjetske skupine sa 16 najboljih reprezentacija zamijeniti jednotjednim finalnim turnirom 18 reprezentacija koji će se zvati Svjetski teniski kup i održavat će se na jednom mjestu u dosadašnjem terminu finala Davisova kupa, krajem studenog.

Sve su upropastili

– Prvo što su trebali napraviti u Davisovu kupu jest da igrači dobiju ATP bodove, to je trebao biti broj 1. Time se ti igrači stimuliraju, no naravno da ima i onih koji žele igrati za svoju naciju. Ovim su formatom sve upropastili. Ne vjerujem da će, primjerice, Federer igrati. Mislim da su ovom odlukom upropastili izvanredne mečeve s divnom atmosferom. Detalje cijele priče i sustava još ne znam, ali ovo što su htjeli napraviti nisu napravili dobro. Jednostavno, primjerice, ne možete igrati Davisov kup tri dana nakon Australian Opena i dolaziti u Europu ili kamo već – kaže Pilić kojemu je ipak u cijeloj priči najviše zasmetalo to što se tenis uzima navijačima, a atmosfera igračima.

– Izbacili su najveću atmosferu koja postoji u Davisovu kupu i bez te atmosfere to će postati šou. Možete li zamisliti da Kanada protiv Belgije igra u Singapuru? Gdje su tu navijači, atmosfera, što tu postoji? Meni nije jasno, ali OK. To je sve Amerika gurala jer Amerika od svega hoće napraviti šou – zaključuje cijenjeni teniski stručnjak.

Jasno nam je svima da se kapitalizam manifestira i u ovom slučaju. Novac je ono što je promjene zapravo potaknulo. Naime, ITF je u partnerstvu s investicijskom grupacijom Kosmos koja se obvezala uložiti tri milijarde dolara u razdoblju od 25 godina.

Sjećamo se finala 2005. i 2016.

– Ne znam kako je ITF na to pristao. Oni su dobivali novac i prije za te mečeve i tako dalje, prema tome, dosadašnji format se mogao poboljšati s obzirom na termine i davanje bodova, da se nagrade ove koji igraju, ali s ovim što je izglasano i odlučeno, nisam zadovoljan. Pa evo pogledajte, i formulu 1 Amerikanci će promijeniti, a novac ne može nadoknaditi atmosferu. Sjetite se samo atmosfere u Splitu 2005. godine, to se ne može kupiti novcem. Sigurno da momci igraju zbog novca, ali ovo nije rješenje, a ove ćemo investicije i obećanja tek vidjeti kada, tko i što će platiti... – zaključio je Pilić.

A sjećamo se svi i finala 2005., ali i finala 2016. godine. Možda u ovom drugom nismo slavili, ali igrali su dečki pred punom zagrebačkom Arenom, a teško da ćemo od 2019. takvo što moći doživjeti doma...

S obzirom na sve ‘briljantne’ ideje koje su se izrodile u glavama teniskih vrhovnika pa su prihvaćene sada u Orlandu, Hrvatska će tako možda imati posljednju priliku da zaigra pred domaćom publikom.

U Zadru će u polufinalu ovogodišnjeg Davisova kupa, posljednjeg u sadašnjem formatu, ugostiti reprezentaciju SAD-a. U slučaju pobjede u finalu će gostovati kod pobjednika drugog polufinala, u kojem igraju Francuska i Španjolska. A sve nakon toga gledat ćemo tko zna gdje... Finala kao ona 2005. i 2016. samo na YouTubeu.

Komentara 3

AS
asicura1936
11:42 18.08.2018.

Sjećam se, prije dosta godina Devis kup je bio poslastica. Već je poodavno on izgubio značaj Mnogobrojni turniri su razlog-

PP
pp
11:44 18.08.2018.

U pravu je. Uništili su Davis kup.

KO
kodifan
11:29 18.08.2018.

Pilić je potpuno u pravu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije