Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BILI DRAGULJI

Perišić otišao sa 17, Pašalić i Vlašić s 19. Hajduk ih je stvorio i zaradio, a gdje su mu trofeji?

Ivan Perišić
Foto: Reuters/Pixsell
1/4
10.10.2020.
u 09:00

Ivan Perišić napustio je Hajduk sa 17 godina, bez ijednog službenog nastupa, dok je sjajni vratar Grbić bio s 22 godine prepušten Lokomotivi nakon samo deset nastupa za bijele, a nedavno je završio u Atlético Madridu.

Pogledajte ovaj sastav: L. Kalinić; Simić, A. Milić, D. Bradarić; Balić, T. Bašić, F. Bradarić, Perišić; Pašalić, Vlašić; N. Kalinić.

Imamo i klupu za pričuve: Grbić, Letica, Elez, Palaversa, Andrijašević, Radošević, Vukušić, Livaja.

Imamo čak i vrhunske trenere za ovu momčad, čak četvoricu, izaberite bilo kojega: Tudor, Jurić, Štimac, I. Leko, Bilić.

Dakle, pojasnimo: na papiru imamo jednu imaginarnu momčad koja, naravno, nikada neće nastupiti zajedno niti će se to dogoditi u Hajduku, a riječ je upravo o klubu koji je školovao, oblikovao ili afirmirao svakoga od gore spomenutih nogometaša. I to ne bilo kakvih nogometaša; dapače posrijedi su sve odreda mladi ili A reprezentativci koji su prošli kroz ruke trenera u Hajdukovoj školi nogometa, a Hajduk je većinu njih transferirao rano, toliko rano da im nije omogućio ni minimalnu šansu da se upuste u borbu za naslov prvaka. Ili je nekima od njih, kao Andrijaševiću, F. Bradariću i Elezu, omogućio da im se putevi karijera spoje u Rijeci pa da tamo podignu šampionsku srebrninu.

Hajduk je morao prodavati

Treneri pak koji se spominju u ovoj priči također su Hajdukova djeca, sva petorica rade u inozemstvu; neki od njih bili su izbornici, a neki, poput Ivana Leke u Club Bruggeu, imaju i trenerski naslov prvaka u Europi. A pamtljiv trag u Hajduku ostavili su samo Štimac i Tudor, posljednji treneri koji su Hajduku donijeli naslov prvaka (2005.), odnosno Kup (2013.). Jedan je danas na Poljudu nepoželjan, a drugi je već drugi put usred sezone zbrisao s klupe.

Je li Hajduk baš tako rano morao prodavati svoje dragulje, u svjetlu činjenice da se od 2005. godine čeka naslov prvaka, a to je za vojsku Hajdukovih navijača ipak sveti gral?

– Ni u jednom od spomenutih slučajeva prodaje igrača Hajduk nije imao izbora – kazao nam je Mate Bilić, i sam nekada Hajdukov igrač, danas stručni komentator na Novoj TV, i pojasnio:

– Hajduk je iz različitih razloga svaki put bio prisiljen prodavati svoje igrače; jednostavno, takva je bila potreba. Ili je u pitanju bio novac, 3, 4, 5 milijuna eura, neophodan kako bi Hajduk stabilizirao svoje poslovanje, ili je zov klubova iz liga Petice bio prejak, pa Hajduk nije mogao zadržati svoje igrače. Govorimo o Lovri i Nikoli Kaliniću, Pašaliću, Vlašiću..., koji su nakon odlaska iz Hajduka u jakim klubovima svoje tržišne vrijednosti multiplicirali. Svi ti igrači kao dječaci maštali su da zaigraju u velikim europskim klubovima i onda je tu njihov matični klub praktički nemoćan.

Ispada da je Hajduk time svjesno žrtvovao borbu za trofeje, jer s tolikim odljevom igrača već godinama nije konkurentan, ni za naslov prvaka ni za dulje trajanje u Europi?

– Hajduk će uvijek biti konkurentan jer će uvijek imati dovoljno bogat inkubator igrača. U duhu njegove tradicije je borba za trofeje i, evo, baš u ovoj sezoni vidim Hajduk kao ozbiljnog kandidata u utrci za naslov prvaka. Zanemarimo poraz od Gorice i gledajmo širu sliku, a ona kaže da Hajduk ima vrlo dobru momčad, da su Rijeka i Osijek još u stvaranju, a Dinamo, iako je najkvalitetniji, nije više tako uvjerljiv i dominantan. Treba razmišljati hajdučki, treba zadržati pozitivno, poticajno ozračje i ići utakmicu po utakmicu – istaknuo je Mate Bilić.

Sljedeći je Vušković?

Vratimo se načas igračima s našega popisa i kroz nekoliko brojki ilustrirajmo koliko je Hajduk proteklih godina bio ili slab u procjenama, ili pak “izuven” od siline inozemnih ponuda. Na primjer, na aktualnom Dalićevu popisu reprezentativaca petorica su nogometaša koja su prošla Hajdukovu školu: Grbić, Perišić, D. Bradarić, Pašalić, Vlašić. Njihova prosječna dob pri odlasku s Poljuda bila je 19,6 godina, a prosječni broj nastupa za Hajduk niti 39.

Tako je Ivan Perišić napustio Hajduk sa 17 godina, bez ijednog službenog nastupa, dok je sjajni vratar Grbić bio s 22 godine prepušten Lokomotivi nakon samo deset nastupa za bijele, a nedavno je završio u Atlético Madridu.

Tražimo li među spomenutim igračima one koji su najviše dali Hajduku, onda su to Lovre Kalinić sa 134 i Nikola Vlašić sa 120 nastupa. Ali, te brojke zapravo obojicu čine ‘ekscesima’ u cjelokupnoj priči, jer su jedini koji su prebacili stotku.

Oduvijek popularne pitalice bile su ‘nastavite niz’. Pokušajte riješiti ovaj: Vlašić, Palaversa, T. Bašić, D. Bradarić, tko je sljedeći? Nudimo i rješenje: Mario Vušković. Sljedeći mjesec napunit će 19 godina. Broj nastupa za Hajduk: 19. Do siječnja će ih biti tridesetak. Svi uvjeti za prodaju – ispunjeni.

Komentara 5

DU
Deleted user
11:19 10.10.2020.

A novinara li ali i velikog stručnjaka kao i velikog trenera mu imenjaka .E moji bili tići Bilići.

Avatar R & I
R & I
09:38 10.10.2020.

Kao Hajdukovac, ne onaj vatreni, cijenim Dinamo i njegove uspjehe i veselim se Dinamovim postizanjem zadnjih nekoliko godina. Ali budimo realni, ono sto je ostavio Nadan Vidosevic, te se posljedice i danas osjećaju, a da ne spominjemo da Hajduk vodii Splitski geto, potpomognut Splitskim politicarima, koji na veliko kradu novac iz Hajdukove blagajne.

BE
Beskucnik
14:32 10.10.2020.

Dobitna kombinacija za Hajduk bi bila da su umjesto Sibenika , Kolumbijci preuzeli zadrugu , tako bi bili sretni i uprava i nas hajduk a i dio igraca , a rezultat bi bio isti , 6 mjesto tj borba sa amaterima tipa cibalia i drugi klubovi gdje igraci igraju za sendvic

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije