Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSTOJE UGOVORI

Perez pohvalio Modrića pa zaprijetio 'dezerterima': 'Platit ćete za izlazak iz Superlige!'

Real Madrid
22.04.2021.
u 08:36

- Ovo nije kraj, Superliga će krenuti prije ili kasnije, na ovaj ili onaj način.

Predsjednik Reala i nesuđene Superlige Florentino Perez očito je "noćna ptica" jer u posljednjih desetak dana izabran je ponovno na čelnu funkciju kraljevskog kluba oko ponoći, objavio je osnivanje Superlige oko ponoći i sad je u isto to doba dao jak intervju na španjolskom radiju Cadena SER.

Naravno, tema je prvenstveno Superliga, ali i Real Madrid. Za nas u Hrvatskoj posebno interesatno jest što spominje i Luku Modrića. Zato je najbolje s njim i krenuti...

- Modrić je potpisao, postigli smo sporazum. Odavno - ističe kratko i jasno Perez pun hvale za hrvatskog nogometaša te navodi da takav slučaj nije i sa Sergijem Ramosom.

>>> Pogledajte reakcije na Superligu

Sugerirao je da s njime ne može do sporazuma. A to je vrlo vjerojatno smanjenje plaće i jednogodišnji umjesto dvogodišnjeg ugovora, što Real Madrid uvijek traži od svojih veterana pri ponudi za produžene ugovora. Bar u eri "nemilosrdnog" Pereza. Modrić je pristao na dva milijuna eura manje i zaradit će devet milijuna u posljednjoj godini ugovora koji ističe idućeg ljeta.

Ostali bez 650 milijuna eura

Nakon tih "protokolarnih" tema, na red je stigla Superliga.

- Tužan sam i razočaran jer smo na ovom projektu radili tri godine. Upitali smo se što možemo učiniti u borbi sa sadašnjom gospodarskom situacijom u španjolskom nogometu. Liga je nedodirljiva, povijesno pripada svima, pa je jedina mogućnost bila da zaradimo dodatni novac u tjednu igrajući u europskom natjecanju. Sadašnja Liga prvaka nije pogodna za to zbog svog zastarjelog formata. Ona postaje zanimljiva tek od četvrtfinala. Drago nam je da tamo ima momčadi iz raznih zemalja, ali kad se nalazite u situaciji kao nogomet trenutno, potrebno je nešto promijeniti.

A to su prihodi. Jer, kako tvrdi, prošle godine je 12 klubova "osnivača" ostalo bez 650 milijuna eura na koja su računali prije pandemije koronavirusa. Stoga, za njega se nije pokazalo logičnim štedjeti i primiriti situaciju u kojoj se želi zarađivati i milijun eura tjedno već je odlučio pronaći priljev novca koji bi opravdao toliku potrošnju. Ali...

- Nikad nisam doživio tako izraženu agresiju kao onu predsjednika Uefe Aleksandera Čeferina, ali i predsjednika liga poput španjolske. Kao da su znači što radimo pa su nas išli ciljano dočekati "iz zasjede". Kroz 20 godina karijere u nogometu nisam se susreo ni sa čim sličnim, toliko prijetnji, uvreda... Radili smo na tome kako spasiti nogomet i očekivali smo podršku Uefe. Ljudi ne znaju da će Real zaraditi 600 milijuna umjesto 900 milijuna ove sezone, zbog pandemije.

Još uvijek nitko nije otišao

Ponovno, nije naveo da bi mogli početi štedjeti kad prihodi nisu na razini kao inače. Ali je izjavio da se jedan engleski klub odlučio opstruirati natjecanje pa "zarazio" ostale. I naglasio da će Superliga sigurno zaživjeti, "prije ili kasnije, na ovaj ili onaj način".

- Ne brinite, ako ovo naše ne zaživi, zaživjet će neki drugi ali gotovo isti ovakav projekt. U nogometu postoji piramida. Ako je na vrhu, među najvećim klubovima novac, on se spušta prema manjim klubovima. Od njih kupujemo igrače. Ako to prestanemo raditi mnogi od tih klubova će se naći u problemima jer ovise o prodaji. A mi na vrhu imat ćemo potreban novac samo u slučaju spektakla. Mi od televizijskih prava dobivamo oko 25 posto prihoda a manji klubovi tako ostvaruju 90 posto svojih prihoda.

Istaknuo je Perez i da Real nije njegov, da su vlasnici kluba njegovi članovi. Koje pak ne osjeća potrebu pitati o ovako bitnoj stvari.

- Zašto bih? Ne pitamo ih ni kad dovodimo pojačanja. Takva pitanja nisu za njih.

Predsjedik Reala spomenuo je i da su svi klubovi potpisali ugovor pri osnivanju Superlige, za koje tvrdi da su obvezujući.

- Neće biti nikakvih tužbi, ali ti su ugovori potpisani pa se ne može samo tako otići. To su obvezujući ugovori koje su potpisali ozbiljni ljudi, većina njih poduzetnici koji poznaju taj svijet. Tako da još uvijek nitko nije otišao. Potrebno je platiti penale - zaključio je Perez i spomenuo da je košarkaška Euroliga zapravo kao Superliga te da će prije ili kasnije nešto slično stići i u nogometu...

Ako je suditi po interesu prema košarci na europskoj i globalnoj razini, nadajmo se da nije u pravu. No nadajmo se da će veliki klubovi početi trošiti prema svojim mogućnostima te da će UEFA ipak malo "pojačati" bonuse sudionicima svojih natjecanja.

Komentara 4

HR
hr76
09:44 22.04.2021.

Perez je zavšio svoju nogometnu priču, samo jadnik to još ne zna. Osramotio je svoj klub, i to nepovratno.

PE
peronja
10:23 22.04.2021.

problem je i u bezobrazno visokim iznosima transfera, kao i plaća nogometašima. nemojte reći da igrač koji može, punom snagom, odraditi najviše jedan ugovor vrijedi desetak milijuna eura. to je čisto pranje love između menadžera i vodstva klubova, nogometaši su tu sporedni. nije to možda nelegalno, dok država dobije svoje, ali to osiromašuje klubove.

KO
komunikolog
09:28 22.04.2021.

Piramida? Možda, ali po njihovim željama bila bi to obrnuta piramida!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije